A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Az ilyen különleges italok, likőrök arányait nehéz
eltalálni elsőre. Évek kísérletei, tapasztalatai kellenek hozzá, hogy
sikerüljön. A kóstolás alapján állíthatóm, hogy majdnem sikerült nekünk elsőre,
hiszen kedvező bírálatban részesült.
Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31.
között fog lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell
küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi
válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a
versenyen. A második bírálaton utolsó előttinek felvonultatott párlatunk egy
fahéjjal ágyas borseprő párlat, amelynek különlegességét az ágy fajtája, a
fahéj adja meg, amelytől különleges illatot és ízt nyert el. Persze nem is
kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, ezt a hat hónapos párlatot. A
bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei
ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó,
szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila
vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács
Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A
szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő
hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre.
Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három
pontból, majdnem a maximumot 2,7 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem
rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely
során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az
100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így
4,5 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása
a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,6 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,4
pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza,
mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat
összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is
csak apróbb hibák akadtak, így 3,4 pontot ért el a pálinka. Így összességében
17,625 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap hatodik pálinkája lett, így elindítottuk
a versenyen.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk igencsak versenyképes egy komoly versenyen, ezért el is indítottuk ezt a pálinkát a IV. Vas megyei Pálinkaversenyen, de természetesen mindenképpen különlegesség, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd mindig jó hasznát vesszük ennek, az ital különlegességnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése