A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
A pálinka
fél évet töltött eperfahordóban. Színe alig észrevehetően halvány szalmasárga.
Illatában megtalálhatók a fajtára emlékeztető jegyek, emellett gyümölcsösség és
lágy fatónus jellemzi. Szájba véve finom, elegáns törkölyösséget érzünk egy kis
vaníliával.
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a
felkészülésünket a IV. Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31. között
fog lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell
küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi
válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a
versenyen. A második bírálaton kilencediknek felvonultatott párlatunk egy
különleges eperfával érlelt törkölypálinka, amelynek különlegességét az érlelés
fajtája adja meg, amelytől különleges színt és ízt nyert el. Persze nem is
kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, bár friss a párlat. A bírálat
hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal
ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos
borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök,
Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő
raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a
pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak
az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig
volt eltérés, és a megszerezhető három pontból, majdnem a maximumot 2,8 pontot
sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig
az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk
volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy
alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,5 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után
következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára
rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi
eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,5 pont lett. Az íz, a
zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt
odaítélhető maximálisan. A pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a
párlatot és átlagosan 4,3 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül
nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő
megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó
a termék, itt is csak apróbb hibák akadtak, így 3,5 pontot ért el a pálinka.
Így összességében 17,5 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap nyolcadik
pálinkája lett, így indítottuk el a versenyen.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk közepesen versenyképes egy komoly versenyen, de ennek ellenére el indítottuk ezt a pálinkát a IV. Vas megyei Pálinkaversenyen, de természetesen mindenképpen hétköznapiságával kitűnő párlat ez, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd mindig jó hasznát vesszük ennek, az italnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése