365.
2013/0527
AQUAVINICUM
ÁGYAS
BOR
Mézes Oregánós Zenit Szőlő
üvegben érlelve
Sokakat az a tévhit riaszt el
az egészségesebb táplálkozástól, hogy ami egészséges az finom biztosan nem
lehet. Különösen hazánkban él ez a nézet, mivel mi magyarok szeretjük a
változatos ízeket. Nincs is ezzel semmi baj, sőt, néhány jól megválasztott
fűszerrel nem csak az ételek ízét tudjuk pikánsabbá tenni, hanem szervezetünk
immunrendszerét is erősíthetjük. Nem is beszélve arról, hogy nem csak
ételeinket tehetjük különlegesebbé, hanem italainkat is. Sohasem voltam híve
annak, hogy egy féle pálinkám legyen, de abból jó sok, sokkal inkább törekszem
arra, hogy sokféle pálinkám legyen, és inkább mindegyikből egy kevés. Sohasem
az üzleti szándék vezérelt, hanem sokkal inkább a kíváncsiság, hogy minél többet
és érdekesebbet fedezhessek fel. Azzal
pedig végképp kevesen vannak tisztában, hogy az oregánó
már hosszú évezredek óta gyógynövényként is bizonyít. A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta,
de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek
nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is
rendszeresen használták. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként
alkalmazták, a középkorban pedig a különböző
fertőzések ellen vetették be sikeresen. A leírások szerint használták
még mandulagyulladásnál, de bőr- és menstruációs problémáknál például a
fürdővízbe szórták. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel
megakadályozta a sebek elfertőződését. Az orvostudomány egyre inkább
visszatér az alapokhoz. Ennek köszönhetően tüzetesen vizsgálják és kutatják,
sőt már évek óta használják az oregánó
egyes alkotóelemeit a modern gyógyászatban is. Az oregánó
egyik igen aktív hatóanyaga a béta-kariofillén. Egerekkel végrehajtott
kísérletek során bizonyságot nyert, hogy a béta-kariofillén megváltoztatja
bizonyos sejtek működését, ezáltal csökkentve a testünkben gyulladást okozó anyagok kibocsátását. Ez
igen ígéretesen hangzik, mert reményt nyújthat a jövőben olyanoknak, akik a
bélfal gyulladásával járó betegségben szenvednek, például Colitis Ulcerosában
vagy Crohn-betegségben. Mindezt mézzel egyesítve csak felerősíteni tudjuk a
hatását. Tehát a likőrünk, amelyet elkészítettünk nemcsak a léleknek, hanem a
testünknek is nagyon jó hatással lesz. A három hónapos érlelés után biztosan
örömmel kóstoljuk majd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése