Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 6., csütörtök

Mézes Oregánóval Ágyas Zenit Szőlő Borpárlat 2013.



365.

2013/0527
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

BOR



  Mézes Oregánós Zenit Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Sokakat az a tévhit riaszt el az egészségesebb táplálkozástól, hogy ami egészséges az finom biztosan nem lehet. Különösen hazánkban él ez a nézet, mivel mi magyarok szeretjük a változatos ízeket. Nincs is ezzel semmi baj, sőt, néhány jól megválasztott fűszerrel nem csak az ételek ízét tudjuk pikánsabbá tenni, hanem szervezetünk immunrendszerét is erősíthetjük. Nem is beszélve arról, hogy nem csak ételeinket tehetjük különlegesebbé, hanem italainkat is. Sohasem voltam híve annak, hogy egy féle pálinkám legyen, de abból jó sok, sokkal inkább törekszem arra, hogy sokféle pálinkám legyen, és inkább mindegyikből egy kevés. Sohasem az üzleti szándék vezérelt, hanem sokkal inkább a kíváncsiság, hogy minél többet és érdekesebbet fedezhessek fel. Azzal pedig végképp kevesen vannak tisztában, hogy az oregánó már hosszú évezredek óta gyógynövényként is bizonyít. A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként alkalmazták, a középkorban pedig a különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen. A leírások szerint használták még mandulagyulladásnál, de bőr- és menstruációs problémáknál például a fürdővízbe szórták. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel megakadályozta a sebek elfertőződését. Az orvostudomány egyre inkább visszatér az alapokhoz. Ennek köszönhetően tüzetesen vizsgálják és kutatják, sőt már évek óta használják az oregánó egyes alkotóelemeit a modern gyógyászatban is. Az oregánó egyik igen aktív hatóanyaga a béta-kariofillén. Egerekkel végrehajtott kísérletek során bizonyságot nyert, hogy a béta-kariofillén megváltoztatja bizonyos sejtek működését, ezáltal csökkentve a testünkben gyulladást okozó anyagok kibocsátását. Ez igen ígéretesen hangzik, mert reményt nyújthat a jövőben olyanoknak, akik a bélfal gyulladásával járó betegségben szenvednek, például Colitis Ulcerosában vagy Crohn-betegségben. Mindezt mézzel egyesítve csak felerősíteni tudjuk a hatását. Tehát a likőrünk, amelyet elkészítettünk nemcsak a léleknek, hanem a testünknek is nagyon jó hatással lesz. A három hónapos érlelés után biztosan örömmel kóstoljuk majd. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése