363.
2013/0525
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Zenit Szőlő
üvegben érlelve
Örömmel mondhatom, hogy még mindig nem fogytam ki a
borból készült párlatokból. Persze sokan vannak, akik a borból készült párlatot
nem is igazán tartják valódi pálinkának, én azonban úgy vélem, hogy ez nem így
van, hiszen tulajdonképpen, amikor cefrét készítünk a gyümölcsökből, akkor is
gyümölcsbort állítunk elő, igaz sokkal inkább úgy, mint a vörösbort, és nem
úgy, mint a fehérbort. Mégis az igazi borpárlat Franciaországban is fehérborból
készül, hogy később tölgyfahordóban érlelve konyakká változzon. Így ezúttal én
is egy a mi hegyközségünkben közkedvelt szőlőből készült fehérbort dolgoztam
fel, mégpedig a zenitet. A Zenit
korán érő fajta, előnye, hogy nem rothad, viszont mustja magas cukortartalmú.
Bogyói vastag héjúak és aprók. A fürt általában kicsi, esetleg középnagy. A
Zenitből készült bor zamatokban, illatokban igen gazdag, és a savai is
jellegzetesen harmonikusak. Késői szüret esetén azonban a savai lecsökkennek,
és ezáltal már borként nem eltartható. Világos aranysárga szín, narancsos
árnyalatokkal. Illatában sárgabarackot és citrus gyümölcsöket fedezhetünk fel.
Szájban cukortartalma és savai nagyszerű harmóniát mutatnak, ízében
visszaköszön a sárgabarack. Fiatalos, lendületes bor, hosszantartó utóízzel. Ebben
az esetben ennek a bornak a szabad cukor tartalma kicsit magas maradt, emiatt
döntöttünk a desztillálás mellett. Arra természetesen mindig figyelnünk kell,
hogy még véletlenül se desztilláljunk le megecetesedett bort, mert abból jó
párlat nem készíthető. Ez a minőségi szőlőből készült bor kicsit édes maradt,
de ennek ellenére más hibával nem bírt, így alkalmas volt a lepárlásra. Ennek
során szép mennyiségű, és minőségű párlat született, enyhén kénes mellék
illattal, ami azonban némi levegőztetéssel, szellőztetéssel eltávolítható
belőle. A Bátai dombok gyomrában megbúvó pincékben szép számban található olyan
bor, amely évekig pihen a hordókban. Idős, kiöregedett paraszt bácsik féltve
őrzött kincse, amelyet sem meginni, sem eltékozolni nem akarnak, így őrizgetik
a pince mélyében. A keletkező párlat képes visszaadni az eredeti szőlő
gyümölcsre jellemző ízeit és illatait, főként, ha kicsit visszaszorítjuk az
alkoholtartalmat. Ezt fogyasztani ajánljuk sárgabarackból és citrus
gyümölcsökből készített desszertekhez és kék penészes sajtokhoz ajánljuk kísérőként
vasárnap délutánonként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése