Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 3., hétfő

Zenit Szőlő Natúr Borpárlat 2013.



363.

2013/0525
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

BOR



  Zenit Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Örömmel mondhatom, hogy még mindig nem fogytam ki a borból készült párlatokból. Persze sokan vannak, akik a borból készült párlatot nem is igazán tartják valódi pálinkának, én azonban úgy vélem, hogy ez nem így van, hiszen tulajdonképpen, amikor cefrét készítünk a gyümölcsökből, akkor is gyümölcsbort állítunk elő, igaz sokkal inkább úgy, mint a vörösbort, és nem úgy, mint a fehérbort. Mégis az igazi borpárlat Franciaországban is fehérborból készül, hogy később tölgyfahordóban érlelve konyakká változzon. Így ezúttal én is egy a mi hegyközségünkben közkedvelt szőlőből készült fehérbort dolgoztam fel, mégpedig a zenitet. A Zenit korán érő fajta, előnye, hogy nem rothad, viszont mustja magas cukortartalmú. Bogyói vastag héjúak és aprók. A fürt általában kicsi, esetleg középnagy. A Zenitből készült bor zamatokban, illatokban igen gazdag, és a savai is jellegzetesen harmonikusak. Késői szüret esetén azonban a savai lecsökkennek, és ezáltal már borként nem eltartható. Világos aranysárga szín, narancsos árnyalatokkal. Illatában sárgabarackot és citrus gyümölcsöket fedezhetünk fel. Szájban cukortartalma és savai nagyszerű harmóniát mutatnak, ízében visszaköszön a sárgabarack. Fiatalos, lendületes bor, hosszantartó utóízzel. Ebben az esetben ennek a bornak a szabad cukor tartalma kicsit magas maradt, emiatt döntöttünk a desztillálás mellett. Arra természetesen mindig figyelnünk kell, hogy még véletlenül se desztilláljunk le megecetesedett bort, mert abból jó párlat nem készíthető. Ez a minőségi szőlőből készült bor kicsit édes maradt, de ennek ellenére más hibával nem bírt, így alkalmas volt a lepárlásra. Ennek során szép mennyiségű, és minőségű párlat született, enyhén kénes mellék illattal, ami azonban némi levegőztetéssel, szellőztetéssel eltávolítható belőle. A Bátai dombok gyomrában megbúvó pincékben szép számban található olyan bor, amely évekig pihen a hordókban. Idős, kiöregedett paraszt bácsik féltve őrzött kincse, amelyet sem meginni, sem eltékozolni nem akarnak, így őrizgetik a pince mélyében. A keletkező párlat képes visszaadni az eredeti szőlő gyümölcsre jellemző ízeit és illatait, főként, ha kicsit visszaszorítjuk az alkoholtartalmat. Ezt fogyasztani ajánljuk sárgabarackból és citrus gyümölcsökből készített desszertekhez és kék penészes sajtokhoz ajánljuk kísérőként vasárnap délutánonként.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése