Herbarium Librum
Fenyőfélék Családja
Pinus pinea
Mandulafenyőmag
Hihetetlenül hangzik, de egyértelmű tény, hogy az
ősember is előszeretettel fogyasztotta a fenyő magvakat, ami azt jelenti, hogy
az őskorban is fontos eledel volt, az antik világban szintúgy: a római légió katonáinak
élelmezésében fontos szerepet játszott, sőt például kötelező
élelmiszer volt. Ették az amerikai indiánok, és nem ismeretlen a keleti kultúrákban
sem. A fenyőnek egyébként nemcsak a magját, hanem kérgét, tobozait is
felhasználták elődeink, elsősorban teát készítettek belőle. Sokféle fenyő van,
melynek magját megesszük. Két fő típus kapható itthon. Az egyik a ducibb, szögletesebb,
ázsiai fenyőmag, ez az olcsóbb. Vehetjük még a mediterrán
területeken élő európai mandulafenyő magvait is. A mandulafenyőt, angol néven:
stone pine, német nyelvterületen: Stein-Kieferként ismerik. Ez a fenyőfajta a
száraz klímát kedveli. Dél-Magyarország védett mikroklímájú területein is
találkozhatunk mandulafenyő példányokkal. Óriás, sötétlő ernyőivel, rajzolatos
törzsével a mediterrán táj elmaradhatatlan fenyője. Ősidők óta művelik,
leromlott természetes és elvadult kultúr állományait ma már nehéz
megkülönböztetni. Több vonásában emlékeztet a haploxylon diófenyőkre: lágy
körvonalú, ernyős koronát formál, gömbölyded tobozán a pikkelypajzsok sugaras
oromvonalúak, de tűnyalábpikkelyei zárt kürtőt formálnak, és a tűvel együtt
hullanak le – nem felgöngyölődők, és hamar lehullók, tobozai nehezek, fásak,
nem papírszerűen könnyűek, alapjuk fölött nem egyben vállnak le. Vaskos törzsű
fa, 15 – 25 m magas, külső kérge idővel nagy, pikkelyes táblákra válik,
hajtásai gyakran visszatérően „fiatalkori”, azaz „valódi levelesek”
(euphyllum), másodlagos tűi 10 – 15 cm hosszúak, rugalmasak. Tobozai 8 – 15
cm-esek, széles, gömbös-tojásdadok, kemények, pikkelyei éretten fényes barnák,
pajzsai szélesen domborúak, a köldök irányába 4 – 6 élűek, a harmadik évre
érnek. Magja 1,5 – 2 cm, rövid szárnyú, ízletes. Környezeti feltétel: Hazánkban
fagyérzékeny, csak védett mikroklímájú helyeken találkozhatunk vele (Pécs).
Napos helyeket szereti, a szárazságot jól tűri. A fenyőmag színe a napraforgómaghoz
hasonló, krémszínű, annál nagyobb, hosszúkás mag. A
fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat
kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. E
hosszadalmas eljárás az oka, hogy a fenyőmag meglehetősen drága. Mivel
nagyon magas
a zsírtartalma, mézben jól tartósítható.
Tunéziában a mentateát szórják meg alaposan fenyőmaggal, majd a mentás
magokat kiskanállal lehet kienni a pohárból. Egészséges magocska Antioxidáns, tele van
telítetlen zsírsavakkal, és nagyon sok benne az E-vitamin.
Magas kálium- és magnéziumtartalmú finomság, csökkenti a magas vérnyomást,
segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
Karácsonyra készülve egyik fontos feladatunk a fenyőfa beszerzése. A mai árak
ismeretében elgondolkodhatunk azon, hogy talán érdemes lenne gyökeres,
földlabdás fára szert tenni, aztán kiültetni a kertbe, ha van neki helyünk.
Szép dísznövény, ugyanakkor gyógynövénynek sem utolsó. Jó
tudni, hogy a tűlevelek nemcsak finom illatot árasztanak, hanem fertőtlenítik
is a levegőt. A friss hajtásokból készült tea C-vitaminban gazdag, csillapítja
a köhögést, jó torokfájásra, hörghurutra, sőt javítja az étvágyat. Lehet vele
gargarizálni, reumás testrészeket borogatni, a fenyőolajból csöppenthetünk a
fürdővízbe, mert javítja közérzetünket s erősíti az immunrendszert. A fenyőmag
pedig az olasz konyha népszerű kelléke, már nálunk is terjed. Az értékes magok
kinyerése nem egyszerű feladat, kézzel kell azokat kipiszkálni például az
európai mandulafenyő és a havasi cirbolyafenyő tobozaiból. A kis magok
különlegessége a dióra emlékeztető illat és a mandulához hasonló zamat. A
dióhoz hasonlóan a fenyőmagot is használják köretek készítéséhez, édes vagy sós
ételekhez, húsok, zöldségek, saláták, szószok, torták vagy sütemények
ízesítéséhez. Nekünk, magyaroknak a mai napig furcsa tápláléknak számít
a fenyőmag, pedig az olasz konyhának elengedhetetlen kelléke. Tele van
létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az elmúltévtized kutatásai
egyértelműen bebizonyították, hogy a fenyőmag kifejezetten nagy arányban
tartalmaz olyan vitaminokat, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek.
Ilyen például az A-, az E-, a B1- és a
B2-vitamin.
Ezeknek a vitaminoknak a hatására erősödik a szervezet, látványosan szépülhet a
hajunk és a bőrünk, nem utolsó sorban pedig szemünk egészségének is jót teszünk
velük. Igaz, hogy a fenyőmag pozitív tulajdonságait a tudomány csak mostanában
írta le, de ettől függetlenül már régóta alap élelmiszernek számít, különösen a
mediterrán térségben. A fenyőmag kiváló antioxidánsnak számít. A benne
található pinolénsav
különösen gazdag hasznos zsírsavakban, ezért az egész szervezetre
jótékony hatással van. Rendszeres fogyasztásával számos betegség elkerülhető,
mivel erősíti
az immunrendszert, így az év egészében, de különösen télen
ideális kiegészítője lehet étkezésünknek. A fenyőmagban a vitaminokon túl nagy
mennyiségben találhatunk a szervezet számára hasznos ásványi anyagokat is. Ilyen
többek között a kálium és a magnézium, kálcium, vas, foszfor
melyek közül a kálium felelős például az ingerületátviteli folyamatok megfelelő
működéséért, míg a magnézium a szervezet anyagcseréjében játszik fontos
szerepet. A fenyőmag rendszeres fogyasztása vértisztító hatással
rendelkezik, emellett csökkenti a magas vérnyomást és segít az ideális
koleszterinszint kialakításában. Nem
utolsó sorban lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, ezért fogyasztása különösen
ajánlott azoknak, akiknél a családban már fordult elő hasonló probléma
korábban. A fenyőmag nemcsak finom, hanem nagyon értékes élelmiszer is. 100
grammban magas a fehérje: 13,7 – szénhidrát tartalma 13,1, valamint
zsírtartalma 68,4 és élelmirost-tartalma, igen gazdag A-, E, B1- és B2-vitaminokban,
nikotinamidban, valamint néhány különleges szerkezetű, többszörösen telítetlen
zsírsavat tartalmaz. Közülük legfontosabb a pinolénsav, aminek számos betegség
megelőzésében fontos szerepe van. Hatékonysága főleg az elhízás
megakadályozásában, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának
késleltetésében jelentős. Egy érdekesség: a mindannyiunk által ismert mesebeli
fabábu, Pinokkió neve is "fenyőmag"-ot jelent. A fenyőmag aromája
akkor jön ki igazán, amikor egy picit még meg is pirítják. A fenyőmagot pikáns
ételek ízesítéséhez is használják, de az édességeknek is gyakori alkotója.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése