348.
2013/0405
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Kávébabos Olaszrizling Szőlő
savállótartályban érlelve
Ismét tisztelettel köszöntök minden kedves pálinka
barátot és érdeklődött. A mai napon pincészetünk első alkalommal egy újdonságot
alkalmaz a pálinkáinak tárolásában. Mindeddig fahordós és üveges érlelésről
beszéltünk ma azonban ezt a párlatunkat saválló acéltartályban tároljuk, és
abban érleljük pálinkánkat gyümölcságyon. A másik különlegesség, amely kiemeli
a sorból ezt a párlatot azaz, hogy kávébabon végeztük el ennek az olaszrizling
törkölypálinkának az érlelését. A kávé egy közismert és különleges fűszer,
amelynek gyógyhatásai is ismertek. Sokan, vagy inkább úgy mondanám, hogy a
legtöbben rossz véleménnyel vannak erről a növényről és a belőle készült
italról, és azt leginkább ártalmasnak tartják az emberi szervezetre, pedig ez
így nem teljesen igaz. Végigtekintve a kávé, a dohány, a csokoládé, az alkohol,
és az egyéb drogok történetén, megszívlelendő tanulság, hogy a tilalmak segítik
legjobban az élvezeti szerek elterjedését. Az emberi természet gyárilag úgy van
kialakítva, hogy állandóan problémákat teremt, hogy aztán megpróbálja
megoldani. Ennek legősibb modellje a tudás almája, amit - máig pontosan nem
tisztázott körülmények közt- valaki leszakított. Ezért egyszerre vagyunk
hálásak és csalódottak is, így a Kígyó szerepét kissé ambivalensen ítéljük meg.
Így lettünk mi eredendően bűnösök, de ez a teológiai fogalom valójában az
emberi természetből az Ó-testamentum nélkül is levezethető: a Gonosz valójában
vágyainkat testesíti meg, a Jó pedig a lemondás és az engedelmesség pátoszát. A
kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik
változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte
fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat
legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő
szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes
italt készíthetnek. Voltaire napi ötven csésze kávét ivott. Amikor
figyelmeztették, hogy a kávé alattomos méreg, azt felelte: "akkor
nagyon-nagyon alattomos lehet, mert én ötven éve iszom, és még látszólag semmi
bajom". A legújabb amerikai egyetemeken nagyszámú kontrollcsoportokon
végzett kutatások kimutatták az Alzheimer-kór, Parkinson.kór, 2-es típusú
diabetes, továbbá májgyulladás és sorvadás előfordulást csökkentő hatását
azokon, akik rendszeresen kis mennyiségben kávéztak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése