347.
2013/0404
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Noah Szőlő
eperfával érlelve
Pincészetünk szokásainak megfelelően ezúttal is az
előző napon bemutatott natúr pálinka megosztásra került, és ez a most
felajánlott faeper fa chipssel érlelt változat következik. Tegnap igyekeztem
kicsit jobban bemutatni magát a gyümölcsöt, amelyből a párlat készült, de
persze nem könnyű egy olyan gyümölcsöt ismertetni, amely tiltottnak számít
szakmai berkekben. Igazából nagy reklám nem is szükségeltetik ennek a
szőlőfajtának, mert, aki régebben találkozott vele biztos, hogy sohasem felejti
el, ahogy a vörös változatát, az otellót sem. Az eperfával történő érlelést sem
igazán kell újból és újból bemutatni, hiszen nagyon sok ilyen párlatunk készült
már, és így nagyon sokat beszéltünk is róla, illetve volt szerencsénk kóstolni.
Úgy érzem, hogy ennek a párlatnak a lelki világához az eperfa édeskés sárga
tanninos illata nagyon jól beilleszkedik, beharmonizál. Ezért is folytatnám itt
megragadva az alkalmat a derítéssel kapcsolatos szakmai ismeretek közreadását.
Éppen a tanninok szerepét taglaltuk utoljára a derítésben, és így az ásványi
eredetű szerepek bemutatása következik, amelyek a borászatban jobban
közismertek, mint a pálinka derítésében. Tudnunk kell, hogy ezek a
derítőanyagok az italban való eloszlásuk után lassan ülepednek le a párlatban,
miközben a felületükön adszorpcióval megkötik a zavarosodást okozó kolloid
anyagokat. Hatásuk az égetett magnézia kivételével nem olyan erőteljes, mint a
fehérjetartalmú derítőszereké. Elsőként a talán nem annyira közismert anyagot,
a spanyolföldet mutatnám be. Régóta használt derítőszer. Földpátok bomlásából
keletkezett természetes anyag, amely kalcium, és alumíniumszilikátokon kívül
változó mennyiségű vasat, magnéziumot, illetve egyéb fémeket tartalmazó fehér
por. Derítőhatása csekély, gyakorlati felhasználása, illetve jelentősége ma már
elenyésző. A következőnek ismertetett anyag szintén nem túl közismert, és ez
pedig a kovaföld. Ami valójában Amorf szilicium-dioxid. Felhasználása előtt
célszerű higított sósavval kezelni, majd vízzel alaposan kimosni, végül pedig
kiizzítani. Mindezekkel együtt derítőszerként igencsak ritkán alkalmazzák.
Szűrőazbeszttel végzett szűréskor segédanyagként alkalmazzák. Befejezésül
visszatérve magára a párlatra amelynek neve Noé angol nevéből (Noah) ered.
A nova-szőlő gyümölcsnek jó, a bora azonban ártalmas alkaloidákat
tartalmaz. Ezt tartsuk mindig eszünkbe!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése