Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 17., szerda

Noah Szőlő Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



347.

2013/0404

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 
  Noah Szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 Pincészetünk szokásainak megfelelően ezúttal is az előző napon bemutatott natúr pálinka megosztásra került, és ez a most felajánlott faeper fa chipssel érlelt változat következik. Tegnap igyekeztem kicsit jobban bemutatni magát a gyümölcsöt, amelyből a párlat készült, de persze nem könnyű egy olyan gyümölcsöt ismertetni, amely tiltottnak számít szakmai berkekben. Igazából nagy reklám nem is szükségeltetik ennek a szőlőfajtának, mert, aki régebben találkozott vele biztos, hogy sohasem felejti el, ahogy a vörös változatát, az otellót sem. Az eperfával történő érlelést sem igazán kell újból és újból bemutatni, hiszen nagyon sok ilyen párlatunk készült már, és így nagyon sokat beszéltünk is róla, illetve volt szerencsénk kóstolni. Úgy érzem, hogy ennek a párlatnak a lelki világához az eperfa édeskés sárga tanninos illata nagyon jól beilleszkedik, beharmonizál. Ezért is folytatnám itt megragadva az alkalmat a derítéssel kapcsolatos szakmai ismeretek közreadását. Éppen a tanninok szerepét taglaltuk utoljára a derítésben, és így az ásványi eredetű szerepek bemutatása következik, amelyek a borászatban jobban közismertek, mint a pálinka derítésében. Tudnunk kell, hogy ezek a derítőanyagok az italban való eloszlásuk után lassan ülepednek le a párlatban, miközben a felületükön adszorpcióval megkötik a zavarosodást okozó kolloid anyagokat. Hatásuk az égetett magnézia kivételével nem olyan erőteljes, mint a fehérjetartalmú derítőszereké. Elsőként a talán nem annyira közismert anyagot, a spanyolföldet mutatnám be. Régóta használt derítőszer. Földpátok bomlásából keletkezett természetes anyag, amely kalcium, és alumíniumszilikátokon kívül változó mennyiségű vasat, magnéziumot, illetve egyéb fémeket tartalmazó fehér por. Derítőhatása csekély, gyakorlati felhasználása, illetve jelentősége ma már elenyésző. A következőnek ismertetett anyag szintén nem túl közismert, és ez pedig a kovaföld. Ami valójában Amorf szilicium-dioxid. Felhasználása előtt célszerű higított sósavval kezelni, majd vízzel alaposan kimosni, végül pedig kiizzítani. Mindezekkel együtt derítőszerként igencsak ritkán alkalmazzák. Szűrőazbeszttel végzett szűréskor segédanyagként alkalmazzák. Befejezésül visszatérve magára a párlatra amelynek neve Noé angol nevéből (Noah) ered. A  nova-szőlő gyümölcsnek jó, a bora azonban ártalmas alkaloidákat tartalmaz. Ezt tartsuk mindig eszünkbe!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése