Herbarium Librum
Buzérfélék Családja
Coffea arabica
Arab kávé
Végigtekintve a kávé, a dohány, a csokoládé, az
alkohol, és az egyéb drogok történetén, megszívlelendő tanulság, hogy a
tilalmak segítik legjobban az élvezeti szerek elterjedését. Az emberi természet
gyárilag úgy van kialakítva, hogy állandóan problémákat teremt, hogy aztán
megpróbálja megoldani. Ennek legősibb modellje a tudás almája, amit - máig
pontosan nem tisztázott körülmények közt- valaki leszakított. Ezért egyszerre
vagyunk hálásak és csalódottak is, így a Kígyó szerepét kissé ambivalensen
ítéljük meg. Így lettünk mi eredendően bűnösök, de ez a teológiai fogalom
valójában az emberi természetből az Ó-testamentum nélkül is levezethető: a
Gonosz valójában vágyainkat testesíti meg, a Jó pedig a lemondás és az
engedelmesség pátoszát. Vérmérséklet és neveltetés kérdése, hogy ez a Gonosz
foszforeszkáló szemű nyáladzó szörnyeteg-e, avagy huncut ördögfióka, s a
vágyaknak való pillanatnyi hódolás lelkünk végkiárusítása, avagy bocsánatos
félrelépés. Mindenesetre kávé az
egyik legismertebb növény, a belőle készült ital, pedig világszerte a
legnépszerűbb élvezeti cikk. A kávé a kávécserje nevű örökzöld növény
termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, az ebből készített
kesernyés ízű, élénkítő hatású italt kávénak nevezzük. A kávé fő hatóanyaga a
koffein, de ma már létezik olyan kávé is, amelyben – többségében vegyipari
módszerekkel – csökkentett koffeintartalom található; A kávé szó
eredetének megfejtésére két megoldás is kínálkozik. Az elterjedtebb vélemény
szerint egy etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, ahonnan a kávét Jemenbe
szállították. A másik lehetőség az arab kahwa (قهوة) szó – amelyből a mi kávé
szavunk ered –, ez azonban eredetileg bort jelentett, s csak később vitték át a
megnevezést a fekete italra. A 16. században már az egész arab világban a
főzött, élénkítő hatású italt jelentette. Bár a Coffea nemzetség nagy
létszámú, csak két jelentős tagjának terméséből készítenek kávét: az arab
kávéból (Coffea arabica) és a Coffea robustából. A két faj
környezeti igényei erősen eltérőek. A Coffea arabica adja a jobb
kávéalapanyagot, de kényesebb a robustánál, termesztése sok körültekintést és
gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak
900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen
nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes
csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Az arabica adja a
kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robusta igénytelenebb, ellenállóbb, tűri
a hőséget és a nagy páratartalmat, termőterülete a 900 méter alatti trópusi
síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi
kávétermelő ország az arabicát favorizálja. A kávészemek serkentő hatásának
felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé
élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki
észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek
lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy
ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. A másik történet szerint
egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a "quawa" nevű élénkítő
növényt orvosságként használta és ő említette Al-Haiwi (A kontinens)
című munkájában. 1000 körül Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik
legnagyobb alakja is gyógyszerként használta a kávét. Sokan azt gondolják, hogy
a kávé a sarki ABC-ből származik, de tévednek. Valójában a Teremtés
melléktermékeként egy magocska pottyant Etiópia földjére, melyből egy ronda kis
cserje nőtt ki, piros bogyókkal teleaggatva. Pár évmillióig senkit nem
érdekelt, mígnem egy kecskepásztor fel nem figyelt arra, hogy a bogyóktól
kecskéi éjszaka virgonckodnak. Istennek nem tetsző dolognak vélve tanácsot kért
a közeli monostor csuhásaitól, akik az éjszakai krónikus ájtatoskodástól
karikás szemekkel, bamba arccal hallgatták a panaszkodót. Ez a tompaság
altathatta el éberségüket, s nem látták meg a Sátán kaján arcát a bogyó
főzetében, mert ettől kezdve az esti imák hatékonyságát növelő adalékanyagként
kezdték szervezetükbe juttatni a keserű löttyöt. A hír és a bogyók gyorsan
eljutottak Arábiába, ahol meglátták benne az élvezetet és az üzletet. Mivel
Mohamedet Allah nem látta el kellő információkkal a jövőt illetően, így a
Koránba csak az alkoholfogyasztás tilalma kerülhetett be; e kiskapu a
kávéházakba vezetett, ahol a hithű mohamedán minden szenvedélyét a "fekete
bor"-ba ölte. Kíváncsi zarándokok, európai illetőségű felfedező kalandorok
reklámozták szerte a világban, hogy van itt Arábiában egy keserű, fekete ital,
ami csodákat művel az emberrel. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kávét először a
15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi
szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált
ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már
Szíria és Egyiptom lakói is ismerték. A kávét erősen élénkítő hatása miatt már
legalább ezer éve isznak, a XVII. Századtól kezdve már Európában is. Valójában
nem tart ébren, hanem a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem
fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a
fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így
még órákig képes éber állapotban tölteni, amivel megterheli a szervezetet.
Európába Velencén keresztül szivárgott be a fekete lé. Mivel már akkoriban is
fejlett volt a török turizmus, igaz a turista csoportok kicsit rámenősebbek
voltak a szállásfoglalásban és várlátogatásban, a kávézgatás szokását mint a
pestist hurcolták be mindenhova, amerre jártak, így Magyarországra is.
Velencében kávécserjemód kezdtek szaporodni a kávéházak, úgyhogy a fanatikus
hívők hiába próbálták a kávét az ördög italának kikiáltani, hangjuk a
kávéscsészék csörömpölésébe fulladt. III. Celestine pápa pragmatista módon
bizonyította, hogy minden szentnek, már szentté avatása előtt is maga felé
hajlik a keze, mert megkóstolva a kávét úgy döntött, hogy némi kis élvezet
megengedhető földi porhüvelyünknek, s ha egyáltalán a pokolban kerülnénk is,
ezért maximum egy kis plusz sütögetés járna. Kockázatok tekintetében kérdezze
meg mindenki lelki atyját. A magyar szájhagyományban a "fekete leves"
kifejezés a 17. századból származik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta
fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebédmeghívás ürügyével magához
csalta. Thököly azonban elővigyázatos volt és gyanakodott, hogy készül valami
ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a
következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a
fekete leves!” Miután a vendég kuruc fejedelem megitta a kávéját, láncra
verve vitték az isztambuli Héttorony börtönébe. Az úgynevezett "fekete
leves", azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan
kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon. A kávétermesztés
körülményei ihlették a 18. században Barcsay Ábrahám „A kávéra” című
költeményét:
„Rab
szerecsen véres veríték-gyümölcse,
Melyet, hogy ládájit arannyal megtöltse,
Fösvény Anglus elküld messze nemzeteknek,
Nádméz! mennyi kincsét olvasztod ezeknek.
Hát te, rég csak Mokka táján termett kis bab,
Mennyit szenved érted nyúgoton is a rab,
A bölcs iszonyodik, látván, egy csészéböl
Mint hörpöl ö is részt Anglusok bünéböl.”
Melyet, hogy ládájit arannyal megtöltse,
Fösvény Anglus elküld messze nemzeteknek,
Nádméz! mennyi kincsét olvasztod ezeknek.
Hát te, rég csak Mokka táján termett kis bab,
Mennyit szenved érted nyúgoton is a rab,
A bölcs iszonyodik, látván, egy csészéböl
Mint hörpöl ö is részt Anglusok bünéböl.”
A legfontosabb hatóanyagai a kávénak a következők: Acetaldehid,
adenin, alkaloidok, allantoin, ásványok, aszkorbinsav, aszparagin,
aszparaginsav, benzoesav, béta.karotin, cellulóz, cianidin, cisztein,
citromsav, cukor, dextrin, diterpének, eugenol, fehérje, flavonoid, foszfor,
glutaminsav, hamu, hidrogénszulfid, illóolaj, kalcium, karotin, koffein,
koffeinsav, koleszterin, kolin, linolénsav, metil-szalicilát, metionin,
nitrogén, palmitinsav, pektin, sóskasav, szacharóz, szalicilát, szénhidrát,
szerves savak, sztearinsav, tanninok, tanninsav, teobromin, trigonellin, vas,
viasz, vitamin, B1, B2, B3 vitaminok, víz, zsír. A kéregállomány és a központi
ideigrendszer serkentésével a koffein ébrentart, segíti a gondolkodást és
csökkenti a fáradságérzetet. Azt is kimutatták, hogy serkentik a nyúltvelői
légzőközpontokat. Növeli a szívritmust és a véráramlást, valamint az
összehúzódások erősségét. Fokozza a szervezet energiafelhasználását, az
alapanyagcsere növelésével. Felerősíti az aszpirin fájdalomcsillapító hatását
is. A kávé hatása nem korlátozódik kizárolag a koffeinre: egyéb összetevőinek
is jótékony a hatása, például a trigonellin migrén ellen is hatékony lehet.
Belsőleg a pörkölt kávé fogyasztása serkentőleg hat: étvágy- és
anyagcserefokozó, sőt izgatószer. A nyers kávé víz és epehajtó. Hatásos a
szabad gyökök ellen, ennél fogva rák ellenes hatású. A legújabb amerikai
egyetemeken nagyszámú kontrollcsoportokon végzett kutatások kimutatták az
Alzheimer-kór, Parkinson.kór, 2-es típusú diabetes, továbbá májgyulladás és sorvadás
előfordulást csökkentő hatását. Az alábbi betegségek kezelésében használatos:
anti-asztmatikum, asztma, bronchitis, cukorbetegség, diabétesz, diarrhoea,
diureticum, dyspepsia, emésztési gyengeség, emésztési zavarok,
emésztésserkentő, fájdalom, fáradtság, gyomorrontás, gyulladás, hasmenés,
hipoglikémia, influenza, jó hatású az emésztésre, köptető, láz, légcsőhurut,
rossz emésztés, tüdőgyülladás, vizelethajtó. Voltaire napi ötven csésze kávét
ivott. Amikor figyelmeztették, hogy a kávé alattomos méreg, azt felelte:
"akkor nagyon-nagyon alattomos lehet, mert én ötven éve iszom, és még
látszólag semmi bajom". Természetesen ez sem teljesen igaz így: Túlzott
élvezete alvászavarokhoz, erős idegességhez és észlelési problémákhoz vezethet.
Ha napi hat csésze kávénál rendszeresen többet fogyaszt, vagyis 300-600 mg
koffeint, emelkedik a vérlemezkék homocisztein és a vér koleszterin szintje, ez
pedig két fontos, szív és érrendszeri kockázatot jelentő tényező. Az is
bebizonyosodott, hogy nagyobb adagban, ami napi 800-1000 mg a koffeinnek egyéb
káros következményei is vannak a szív és érrendszer egészséges működésére:
például magas vérnyomás és a vérlemezkék összetapadása. A kávé sportolóknak nem
ajánlott. A terhes nők is kerüljék, mert a benne lévő teobromin kockázatot
jelenthet a születendő gyermek egészségére nézve. Mégis a tévhitekkel
ellentétben a pubertáskori kávéfogyasztás egészséges, sőt ajánlott a központi
idegrendszert serkentő hatása miatt. A minőségi éhezésből fakadó csökkenő
figyelőkészség hatásait is ellensúlyozza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése