Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 16., kedd

Noah Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



346.

2013/0403

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 
  Noah Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
A ma bemutatott párlatnak az a különlegessége, hogy alapanyaga nem termeszthető Magyarországon, annak ellenére, hogy egykor igen széles körben el volt terjedve hazánkban, és ha visszaemlékezem gyermekkoromra, akkor bizony eszembe jutnak a vele kapcsolatos emlékeim. Most sokan az otelló szőlőre gondolnának, pedig nem arról van szó, hanem egyik sorstársáról a Noah fehér szőlőről, amelyet kivágásra ítéltek és belőle bort készíteni tilos. Más néven is találkozhatunk ezzel a szőlőfajtával, mint például: Belo Otelo, Charvat, Flaga Alba, Fraga, Noa, Noé, Noka, Noha, Nova, Nove, Otelo Belo, Tatar Rizling. A Noah a leggyengébb minőséget adó, erős labruska (róka) mellékízű, direkt termő szőlőfajta. Az Amerikában honos Vitis labrusca és Vitis riparia ősöktől származó Hartford és Taylor fajtákból 1896-ban Otto Wasserzicher állította elő. Jelentős nemzetközi termőterületei USA, Franciaország, Románia, Horvátország, Olaszország és Ausztria szőlő- és bortermelő vidékein fekszenek, de az európai termőterületekről fokozatosan kiszorul. Magyarországon régebben a Nyugat-Dunántúlon és Heves megyében termesztették. Telepítése, pótlásra való felhasználása évtizedek óta tilos, a jelenlegi Bortörvény rendelkezése alapján tőkéit 2000 végéig ki kellett vágni. Tőkéje erős növekedésű, bőtermő. Levele durva szövetű. Fürtje közepesen nagy, tömött; bogyói közepesek, gömbölyűek, világos, sárgászöldek nyálkás húsúak, könnyedén peregnek. Szeptember második felében, október elején érik. Fagytűrő, gombabetegségeknek ellenáll. Hogy pedig száműzetésének mi is az állítólagos oka, a szakemberek a következőkre hivatkoznak. A tiszta szőlőpektin poligalakturonsavas láncmolekula, amely 75%-ban metanollal van észterezve, ami az erjedés során lehasad és a borba is átkerül. A direkttermő szőlőfajták több pektint tartalmaznak, így a borukban a metilalkohol is nagyobb mennyiségben fordul elő, mint a Vitis vinifera fajták boraiban. Ez pedig hosszú távon egészségkárosodást okozhat. Én úgy gondolom, hogy az öregjeink ennek ellenére egészségesebbek, és hosszabb életűek, mint mi, mert ezen veszélynél a stressz sokkal veszedelmesebb, ahogy a nyugati fogyasztói civilizáció is. Sikerült ebből tiszta szőlőpálinkát készítenem, amely remélhetőleg különleges élményt fog nyújtani minden kóstolás alkalmával.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése