346.
2013/0403
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Noah Szőlő
üvegben érlelve
A ma bemutatott párlatnak az a különlegessége, hogy
alapanyaga nem termeszthető Magyarországon, annak ellenére, hogy egykor igen
széles körben el volt terjedve hazánkban, és ha visszaemlékezem gyermekkoromra,
akkor bizony eszembe jutnak a vele kapcsolatos emlékeim. Most sokan az otelló
szőlőre gondolnának, pedig nem arról van szó, hanem egyik sorstársáról a Noah
fehér szőlőről, amelyet kivágásra ítéltek és belőle bort készíteni tilos. Más
néven is találkozhatunk ezzel a szőlőfajtával, mint például: Belo Otelo,
Charvat, Flaga Alba, Fraga, Noa, Noé, Noka, Noha, Nova, Nove, Otelo Belo, Tatar
Rizling. A Noah a
leggyengébb minőséget adó, erős labruska (róka) mellékízű, direkt termő
szőlőfajta. Az Amerikában honos Vitis labrusca és Vitis riparia
ősöktől származó Hartford és Taylor fajtákból 1896-ban Otto Wasserzicher
állította elő. Jelentős nemzetközi termőterületei USA, Franciaország, Románia,
Horvátország, Olaszország és Ausztria szőlő- és bortermelő vidékein fekszenek,
de az európai termőterületekről fokozatosan kiszorul. Magyarországon régebben a
Nyugat-Dunántúlon és Heves megyében termesztették. Telepítése, pótlásra való
felhasználása évtizedek óta tilos, a jelenlegi Bortörvény rendelkezése alapján
tőkéit 2000 végéig ki kellett vágni. Tőkéje erős növekedésű, bőtermő. Levele
durva szövetű. Fürtje közepesen nagy, tömött; bogyói közepesek, gömbölyűek,
világos, sárgászöldek nyálkás húsúak, könnyedén peregnek. Szeptember második
felében, október elején érik. Fagytűrő, gombabetegségeknek ellenáll. Hogy pedig
száműzetésének mi is az állítólagos oka, a szakemberek a következőkre
hivatkoznak. A tiszta szőlőpektin poligalakturonsavas láncmolekula, amely
75%-ban metanollal van észterezve, ami az erjedés során lehasad és a borba is
átkerül. A direkttermő szőlőfajták több pektint tartalmaznak, így a borukban a
metilalkohol is nagyobb mennyiségben fordul elő, mint a Vitis vinifera fajták
boraiban. Ez pedig hosszú távon egészségkárosodást okozhat. Én úgy gondolom,
hogy az öregjeink ennek ellenére egészségesebbek, és hosszabb életűek, mint mi,
mert ezen veszélynél a stressz sokkal veszedelmesebb, ahogy a nyugati
fogyasztói civilizáció is. Sikerült ebből tiszta szőlőpálinkát készítenem,
amely remélhetőleg különleges élményt fog nyújtani minden kóstolás alkalmával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése