345.
2013/0402
AQUAVINICUM
ÁGYAS
TÖRKÖLY
Fleme Seedless Szőlős Olaszrizling
üvegben érlelve
A mai napra is tartogattam egy kis különlegességet.
Igaz ez nem a pálinka fajtájára vonatkozik, hanem ismét az ágynak, amelyet
belehelyeztem. Az ünnepek elmúltával a folytatásban is egy ágyas törköly párlat
bemutatásával teszem emlékezetessé ezt a napot. Az alap párlat olaszrizling
törkölypálinka, mégpedig abból a fajtából, amelyet nem bogyóztunk le, hanem
teljesen hagyományos módon csutájával daráltunk, majd a leengedett színlé után
visszamaradt cefrét, ismét beindítottuk erjedésre. Ennek következtében elég
savas ital jött létre, amelynek enyhítésére jó esély van azzal, hogy
beágyazzuk. Ezúttal nem fűszert, nem gyógynövényt, hanem egy különleges import
szőlőfajtát tettünk. Ez pedig nem más, mint Fleme Seedless. Biztos vagyok
benne, hogy sokaknak ez a név nem mond semmit, pedig Amerikában nagyon
közismert, és közkedvelt szőlőfajtának számít. Az USA-ban nemesítette W.
Thompson az 1900-as években még pedig Kaliforniában és a nyitja, hogy magtalan. Szép formájú szőlő, a szemek lazán csüggnek, és puha, mag nélküli.
Rózsaszín árnyalatú, gyakran a bogyók színe jelentősen eltér egymástól. Íze, édes,
kellemesen savanykás íz. Szeptember vége és közepe között érik be, és a
betakarítás után sokáig eltárolható. A Flame Seedlesst először az 1970-es
években vezették be. Ez a második legnépszerűbb szőlő az Egyesült Államokban. A
direkt fogyasztásra termelt szőlőket hívjuk asztali, vagy csemegeszőlőnek.
Egyre közkedveltebbek az újabb, magnélküli változatok. A török magnélküli szőlő
bogyói gömbölyűek, míg a déli féltekéről érkező fajták hosszúkás
formájúak. A magnélküli szőlőt mazsola szőlőnek is hívják. A magnélküli
szőlőnek Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában van komoly termelési kultúrája. A
magnélküli szőlő a rendszerváltást követő időszakban vált lassan ismertté,
azóta már itthon is termelnek magnélküli szőlőfajtákat. A magnélküli szőlő
hatóanyagai más arányban tevődnek össze, mint a magos fajtákban. A gyümölcs
húsában többféle polifenol található, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak, így
jó hatással vannak a szervezet ellenálló erejének fokozására. A magnélküli
szőlő szemei azért hullanak nagyon könnyen, mert hiányzanak a magok melyek a
bogyókat a szárhoz kötik. Három hónap múlva remélhetően megismerhetjük ennek a
párosításnak az eredményét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése