320.
2013/0308
AQUAVINICUM
ÁGYAS
BOR
Kardamonnal Ágyas Fehér Borpárlat
üvegben érlelve
A mai napon bemutatásra szánt párlatom ismét
visszakanyarodik ahhoz a különleges fűszerekkel ízesített italokhoz, amelyekből
már egy pár párlat bemutatásra került. Néhány szót elsőként az alappárlatról
ejtenék, amely ebben az esetben már önmagában is igen különleges. Alapból ez
nem tűnik ki, mert egy vegyes fehérbor párlatról nagy különlegesség azonnal nem
jut az eszünkbe. Ebben az esetben azonban olyan fehér csemegeszőlőkből készült
borról van szó, amely illatában már önmagában is különleges. Alacsony kénezésű
állapotban került ledesztillálásra, mert ez fontos, hogy később élvezhető
legyen a pálinka. A folytatásban pedig, kardamon fűszerrel történt ennek a
borpárlatnak az ágyazása. Nagyon valószínű, hogy nagyon kevesen ismerik idehaza
ezt a fűszert, amely a világ legdrágább fűszernövénye. No nem azért a
legdrágább, mert a szívünk fűszere, hanem azért, mert előállítása igen
költséges. A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A
2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld
termésével ízesítünk. Ebben termésenként 15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találunk. Kapható
őrölt formában, illetve néha látni a tokból kibontott magok formájában
árusított kardamomot is, de legjobb, ha az egyben maradt terméseket választjuk, így nem veszítik el a
magok az aromájukat. Egyesek szerint a friss zöld kardamom a legízletesebb.
Elsősorban Indiában termesztik, de mára elterjedt és Dél-kelet–Ázsiában és
Guatemalában is találunk kardamom ültetvényeket. Termesztése bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni,
ezért a kardamom igen drága (egy
50 gr-os csomag 600-700 Ft). A világ kardamomfogyasztásának 60 százaléka az arab világra esik - a
kardamonos kávét a vendégszeretet szimbólumaként adják fel; minimum három
csészével illendő fogyasztani. Vagy egy csipet őrölt kardamomot, vagy néhány
szemet tesznek bele. Etiópiában gyakran együtt is pörkölik a kávészemekkel.
Olyan híres fűszerkeverék elengedhetetlen alkotóeleme, mint pl. a marokkói
"ras-el hanout", a jemeni "zhoug" vagy az etióp
"berbere". Remélem, hogy ezzel egy új hagyomány alapjait sikerül,
majd leraknom és nálunk a kardamonos borpárlat valóban szíverősíti
gyógyszerként kerül a szervezetünkbe. A párlat világossárga színe is vonzóvá
teszi, de kámforos illata sokáig orrunkban fog maradni, hogy újra és újra
elcsábítson bennünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése