Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 12., kedd

Kardamonnal Ágyas Fehér Borpárlat 2013.



320.

2013/0308

AQUAVINICUM

ÁGYAS

BOR
 
 
Kardamonnal Ágyas Fehér Borpárlat
üvegben érlelve 
 
 
 
 A mai napon bemutatásra szánt párlatom ismét visszakanyarodik ahhoz a különleges fűszerekkel ízesített italokhoz, amelyekből már egy pár párlat bemutatásra került. Néhány szót elsőként az alappárlatról ejtenék, amely ebben az esetben már önmagában is igen különleges. Alapból ez nem tűnik ki, mert egy vegyes fehérbor párlatról nagy különlegesség azonnal nem jut az eszünkbe. Ebben az esetben azonban olyan fehér csemegeszőlőkből készült borról van szó, amely illatában már önmagában is különleges. Alacsony kénezésű állapotban került ledesztillálásra, mert ez fontos, hogy később élvezhető legyen a pálinka. A folytatásban pedig, kardamon fűszerrel történt ennek a borpárlatnak az ágyazása. Nagyon valószínű, hogy nagyon kevesen ismerik idehaza ezt a fűszert, amely a világ legdrágább fűszernövénye. No nem azért a legdrágább, mert a szívünk fűszere, hanem azért, mert előállítása igen költséges. A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A 2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld termésével ízesítünk. Ebben termésenként 15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találunk. Kapható őrölt formában, illetve néha látni a tokból kibontott magok formájában árusított kardamomot is, de legjobb, ha az egyben maradt terméseket választjuk, így nem veszítik el a magok az aromájukat.  Egyesek szerint a friss zöld kardamom a legízletesebb. Elsősorban Indiában termesztik, de mára elterjedt és Dél-kelet–Ázsiában és Guatemalában is találunk kardamom ültetvényeket. Termesztése bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni, ezért a kardamom igen drága (egy 50 gr-os csomag 600-700 Ft). A világ kardamomfogyasztásának 60 százaléka az arab világra esik - a kardamonos kávét a vendégszeretet szimbólumaként adják fel; minimum három csészével illendő fogyasztani. Vagy egy csipet őrölt kardamomot, vagy néhány szemet tesznek bele. Etiópiában gyakran együtt is pörkölik a kávészemekkel. Olyan híres fűszerkeverék elengedhetetlen alkotóeleme, mint pl. a marokkói "ras-el hanout", a jemeni "zhoug" vagy az etióp "berbere". Remélem, hogy ezzel egy új hagyomány alapjait sikerül, majd leraknom és nálunk a kardamonos borpárlat valóban szíverősíti gyógyszerként kerül a szervezetünkbe. A párlat világossárga színe is vonzóvá teszi, de kámforos illata sokáig orrunkban fog maradni, hogy újra és újra elcsábítson bennünket.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése