319.
2013/0307
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Csipkebogyóval Ágyas Alma
üvegben érlelve
A falusi konyhák, és éléskamrák egyik rejtett
kincse volt egykor a hecsedliből készült lekvár, amely külsejével mindig fel
tudta csigázni a kíváncsiságát a gyermeki gondolatoknak, de titokban
megkóstolva mégis ízletesebbnek tűnt, mint amikor elénk rakták, hogy együnk
belőle, főleg akkor, amikor a megfázás kerülgette a szervezetünket. Már az ókorban felismerték a csipkebogyó – más néven hecsedli,
csitkenye – jótékony hatásait. Ekkor még főleg sorvadásos betegségek kezelése
során alkalmazták. Napjainkra a növény legismertebb hatóanyagává a C-vitamin
vált. Bizonyított tény, hogy tízszer annyit tartalmaz ebből a rendkívül fontos
vitaminból, mint a korábban favoritnak tartott citrom. A csipkebogyó
C-vitamin-tartalma miatt erősíti a vérerek falát, ennek köszönhetően pedig,
szilárdítja a kötőszöveteket. Továbbá kimondottan szerencsés, ha a téli,
influenzás időszakban több csipkebogyó alapanyagú terméket fogyasztasz, mert a
benne található C-vitamin fokozza a szervezet természetes védekezőképességét,
segít megelőzni a betegségeket, valamint legyűrni a különféle fertőzéseket. A
Kaliforniai Egyetem munkatársainak kutatási eredményei alapján kiderült, hogy a
csipkebogyó képes csillapítani az ízületi betegségek – különösen a porckopás –
kínzó tüneteit is. A vizsgálatok eredményei szerint a csipkebogyópor háromhavi
szedésének következtében az ízületi fájdalmak jelentősen csökkentek a vizsgált
betegeknél. Mindez a növény flavonoid- és vitamintartalmának köszönhető. A
csipkebogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g
cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citromsavat, 4 g/100 g
fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl.
magnézium). A kutatás végeztével a tudósok arra a következtetésre jutottak,
hogy a csipkebogyó hatékonyabban csillapítja az ízületi betegségekből adódó
fájdalmakat, mint a paracetamol-tartalmú szintetikus készítmények, ráadásul
használata semmilyen mellékhatással nem jár. "Dér-csípte"
csipkebogyóból készült, nagyon finom íz- és illatvilággal rendelkező pálinka.
Csipkebogyó-ágyon érlelve, mely aranyló sárga színét és máshoz nem hasonlítható
felejthetetlen ízvilágot kölcsönözve a pálinkának. Szívből ajánlom a kedves
érdeklődők figyelmébe, akik keresik a kuriózumot, hogy próbálják ki bátran!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése