Pálinka kóstoló az Iparos bálon Bátaszéken.
Immár közel két évre visszamenő kapcsolat alakult ki pincészetünk és a Bátaszéki Iparoskör tagjai között. Ez nemcsak pálinka és borkóstolókban nyilvánult meg, hanem abban is, hogy a kör tagjainak immár a többségének én vagyok a pálinkafőzője, és persze nemcsak pálinkafőzője, hanem azt hiszem nagyképűség nélkül mondhatom, hogy szaktanácsadójuk is pálinkás kérdésekben. A kialakult baráti kapcsolat eredményeként a nyáron az iparos fesztiválra is meghívást kaptunk, majd a tegnap megrendezésre kerülő iparos bálra is. Ez bál éppen emiatt zártkörű volt, tehát csak meghívottak vehettek rajta részt. Nyilvánvalóan nem üres kézzel indultunk el a mulatságra a nagyböjti idő és az éppen rajtam uralkodó betegség ellenére. Az estére asztaltársaságunk több tagja is elhozta a nedűjét, amelyet kivétel nélkül mind én főztem ki. Elsőként Tarjányi János kökény pálinkája volt, majd következett Kőműves Miklós alma pálinkája, végül pedig az általam felkínált három pálinka egy 2012-es évi Kajszibarack pálinka, egy 2012-es meggyfahordós érlelésű Meggy pálinka, majd egy 2010-es évjáratú Piros Faeper Ágyas Párlatot. A kóstolásban legalább tízen vettünk részt az este folyamán: Németh Attila állomásfőnök, bérmakomám, Kőműves Miklós vasútmérnök, Pásti József, Tarjányi János, Püspöki Andrea és férje Karcsi a bátaszéki temetőgondnok, végül, de nem utolsósorban Jucinéni a bátaszéki gazdaboltos és élettársa. Az este, sőt az éjszaka is remek hangulatban telt el a pálinkák és borok világában, amelybe szintén belemerültünk. Németh Attila komám hozott a tegnap aranyéremmel jutalmazott vegyes vörös borából, az ezüstérmes cabernet sauvignon borából. Ezek összehasonlításra kerültek egy egri bikavérrel, amely a balatonpartján készült, illetve egy polgár pincészet oportójával. Az eredmény egyértelműen a bátai borok mellett dőlt el. A pálinkák esetében egyszerű volt a képlet hiszen mindet én főztem, de a többség így is megállapította, hogy nagyon jók a termékek. Ez főleg a belépéskor ajándékba kapott kóstoló pálinkához tudtuk hasonlítani, amelyet én egyszerűen a virágvázába öntöttem, mert nem tudtam meginni, illetve egy Erdélyből származó szilvapálinkát kóstoltunk Juci néni élettársa jóvoltából, de az is nagyon elnagyoltan volt lefinomítva, így nem erőltettük a fogyasztását. A svédasztalos vacsora a Talizmán Kft. jóvoltából került elénk, amelyből egész este tudtunk csipegetni. Ennek eredményeként hajnalban érkeztünk haza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése