Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 15., péntek

Fűszeres Tramini Natúr Szőlő Pálinka 2012.



321.

2013/0309

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 
Fűszeres Tramini Szőlő
üvegben érlelve



Most egy igen értékes és különleges szőlőből készült pálinkát fogok Önökkel megismertetni. Azért is különlegesség, mert még ma is igen nehezen tudják elképzelni az emberek a különbséget a szőlő és törkölypálinka között. Ugyanis a legnagyobb véteknek tartják gondolatban, hogy a leszüretelt, lebogyózott szőlő levét ne engedjék le, és ne készítsenek inkább belőle bort, és csupán a maradékot hagyják a bogyón, hogy abból pálinka születhessen. Pedig, ha ezt megpróbálnák egy kis mennyiséggel és utána a kettő párlatát összehasonlítanák rögtön rájönnének, hogy mennyivel értékesebb párlathoz jutottak e módszerrel. Különösen vonatkozik ez egy olyan illatos szőlőfajtára, mint a Tramini. A muscat fajta rokonának tartják. Viszonylag hűvös éghajlaton érzi jól magát. Nevét a dél-tiroli (alto-adige-i) Tramin községről kaphatta, de a szőlőfajta akár francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi. A Fűszeres tramini, vagy más néven Gewürztraminer a Tramini aljfajtája. Leginkább a szőlőtermesztés lehetőségének északi határa közelében termesztik, pl. az Elzászi borvidék egyik fő fajtája, de ismerik szinte az egész világon. Tőkéje középerős növekedésű, sűrű vesszőjű, fürtje kicsi, szabálytalan, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyúlt gömbölyű alakúak, húspiros színűek és hamvasak, vastag héjúak, ropogósak, édesek és lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak. Szeptember vége felé érik. Bora aranysárga, rózsa és licsi illatú, kissé muskotályos, fűszer, gyümölcs, fahéj, és mézízű. A traminit általában fiatalon fogyasztják, de vannak olyan fajták, amelyeknek 2-4 év érés használ. Öt évnél tovább viszont ritkán élnek. A Traminit egyébként a szőlészek kevésbé, a borászok és a fogyasztók viszont annál inkább kedvelik, mivel bora erősen fajtajelleges, kissé muskotályos, fűszeres zamatú, amelyben a rózsára emlékeztető illat- és ízjegyek dominálnak.  Szolid, kellemesen édeskés, mosolygósan rózsaszínre érett szőlő, a tramini fűszerességével és egyedi zamataival. Kerek, telt, harmonikus. Általában a hölgyeket nagyon gyorsan le veszi a lábáról és egyik kedvenc fajtájukká válik. Éppen emiatt is leginkább délutáni eseményekhez ajánljuk, kiváló kiegészítő étkezés utáni kávézáshoz, süteményekhez, szivarokhoz. Nem szavad kihagyni, mert maradandó élményt nyújt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése