321.
2013/0309
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Fűszeres Tramini Szőlő
üvegben érlelve
Most egy igen értékes és különleges szőlőből
készült pálinkát fogok Önökkel megismertetni. Azért is különlegesség, mert még
ma is igen nehezen tudják elképzelni az emberek a különbséget a szőlő és
törkölypálinka között. Ugyanis a legnagyobb véteknek tartják gondolatban, hogy
a leszüretelt, lebogyózott szőlő levét ne engedjék le, és ne készítsenek inkább
belőle bort, és csupán a maradékot hagyják a bogyón, hogy abból pálinka
születhessen. Pedig, ha ezt megpróbálnák egy kis mennyiséggel és utána a kettő
párlatát összehasonlítanák rögtön rájönnének, hogy mennyivel értékesebb
párlathoz jutottak e módszerrel. Különösen vonatkozik ez egy olyan illatos
szőlőfajtára, mint a Tramini. A muscat
fajta rokonának tartják. Viszonylag hűvös éghajlaton érzi jól magát. Nevét a dél-tiroli
(alto-adige-i) Tramin községről kaphatta, de a szőlőfajta akár francia eredetű
is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi. A Fűszeres tramini, vagy más néven Gewürztraminer a
Tramini aljfajtája. Leginkább a szőlőtermesztés lehetőségének északi határa
közelében termesztik, pl. az Elzászi borvidék egyik fő fajtája, de ismerik
szinte az egész világon. Tőkéje
középerős növekedésű, sűrű vesszőjű, fürtje kicsi, szabálytalan, tömött vagy
közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyúlt gömbölyű
alakúak, húspiros színűek és hamvasak, vastag héjúak, ropogósak, édesek és
lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak. Szeptember vége felé
érik. Bora aranysárga, rózsa és licsi illatú, kissé muskotályos, fűszer,
gyümölcs, fahéj, és mézízű. A traminit általában fiatalon fogyasztják, de
vannak olyan fajták, amelyeknek 2-4 év érés használ. Öt évnél tovább viszont
ritkán élnek. A Traminit egyébként a szőlészek kevésbé, a borászok és a
fogyasztók viszont annál inkább kedvelik, mivel bora erősen fajtajelleges,
kissé muskotályos, fűszeres zamatú, amelyben a rózsára emlékeztető illat- és
ízjegyek dominálnak. Szolid, kellemesen
édeskés, mosolygósan rózsaszínre érett szőlő, a tramini fűszerességével és
egyedi zamataival. Kerek, telt, harmonikus. Általában a hölgyeket nagyon
gyorsan le veszi a lábáról és egyik kedvenc fajtájukká válik. Éppen emiatt is
leginkább délutáni eseményekhez ajánljuk, kiváló kiegészítő étkezés utáni
kávézáshoz, süteményekhez, szivarokhoz. Nem szavad kihagyni, mert maradandó
élményt nyújt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése