Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 31., csütörtök

Erdei Kökény Ágyas Vadgyümölcs Párlat 2013.



284.

2013/0131

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

 
Erdei kökény
  üvegben érlelve
 
 
 Ahogyan az elmúlt napokban megígértem elérkeztünk a kökény párlat család utolsó tagjához az Aquavinicum Párlat Rendszerben az Ágyas főkategóriához. Tegnap bemutatásra került szilvahordós érlelésű kökénypálinka csodaszép aranysárgás színű párlattá változik a natúr kökény pálinka fehér, vízszínű színéhez képest, és most a harmadik családtag az ágyas, pedig gyönyörű bordó színben fog pompázni néhány hét múlva az érlelődés beindulásával. Ez utóbbi természetesen nem csak színében fog pompázni, hanem ízében is egy teljesen más karakterű párlat jön létre, hiszen jól tudjuk, hogy a nyers gyümölcsből nemcsak a színanyagok oldódnak bele a párlatunkba, hanem a gyümölcscukor ízei is. Tévesen sokan úgy gondolják, hogy az Ágyas pálinkát miután elfogyott és a gyümölcs ágy visszamaradt újra fel lehet használni még egy adag ágyazásához. Én viszont biztosan állíthatom, hogy ne tegyünk ilyet, mert még egyszer ugyanabban az élményben nem lesz részünk. Ha nem áll rendelkezésünkre újabb adag nyers gyümölcs, akkor folyamodjunk inkább az aszalványokhoz, amelyek gyakorlatilag egész évben, egyenletes minőségben rendelkezésünkre állnak. A nyers és az aszalvány ágy között azért tegyünk különbséget, még pedig azon a módon, hogy az aszalványból többet tegyünk a párlatba, mint a nyers gyümölcsből, a kívánt eredmény elérése érdekében. Ma már nincs olyan, egy magára adó kereskedelmifőzde, amelynek kínálatában nem szerepel ez a pálinka, amely valóban igazi hungarikumnak számít. Gyakorlatilag az elmúlt években szinte minden ínyenc pálinka fogyasztó vágyik ennek fogyasztására, sőt még birtoklására is. Hogy pontosan miért is annyira fontos ennyi embernek? Azért, mert a rendkívül intenzív, „dércsípte” kökény illat, enyhén édeskés, és nagyon fűszeres, amelyet a beleágyazott nyers kökény szabadcukra még különlegesebbé tesz. Illatában bazsalikom, tárkony, kömény. Íze édeskés, gyümölcsös, háttérben enyhén marcipános, sok fűszerrel spékelve. A marcipánosság a mag mennyiségének függvénye, de ez a mi párlatunkban szinte minimálisan észlelhető. Ajánlott vörös vadhúsokból, szarvasból, vaddisznóból készült ételek kísérőjeként. Sütemények közül a mézespuszedli mellé kínálva kiváló lehet. Magában fogyasztva jó szíverősítő, vadászatok illő kísérő itala. Akinek ilyen a birtokában van, az már egy másik ember.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése