284.
2013/0131
AQUAVINICUM
ÁGYAS
ERDEI GYÜMÖLCS
Erdei kökény
üvegben érlelve
Ahogyan az elmúlt napokban megígértem elérkeztünk a kökény párlat család
utolsó tagjához az Aquavinicum Párlat Rendszerben az Ágyas főkategóriához.
Tegnap bemutatásra került szilvahordós érlelésű kökénypálinka csodaszép
aranysárgás színű párlattá változik a natúr kökény pálinka fehér, vízszínű
színéhez képest, és most a harmadik családtag az ágyas, pedig gyönyörű
bordó színben fog pompázni néhány hét múlva az érlelődés beindulásával. Ez
utóbbi természetesen nem csak színében fog pompázni, hanem ízében is egy
teljesen más karakterű párlat jön létre, hiszen jól tudjuk, hogy a nyers
gyümölcsből nemcsak a színanyagok oldódnak bele a párlatunkba, hanem a
gyümölcscukor ízei is. Tévesen sokan úgy gondolják, hogy az Ágyas pálinkát
miután elfogyott és a gyümölcs ágy visszamaradt újra fel lehet használni még
egy adag ágyazásához. Én viszont biztosan állíthatom, hogy ne tegyünk ilyet,
mert még egyszer ugyanabban az élményben nem lesz részünk. Ha nem áll
rendelkezésünkre újabb adag nyers gyümölcs, akkor folyamodjunk inkább az
aszalványokhoz, amelyek gyakorlatilag egész évben, egyenletes minőségben
rendelkezésünkre állnak. A nyers és az aszalvány ágy között azért tegyünk
különbséget, még pedig azon a módon, hogy az aszalványból többet tegyünk a
párlatba, mint a nyers gyümölcsből, a kívánt eredmény elérése érdekében. Ma már
nincs olyan, egy magára adó kereskedelmifőzde, amelynek kínálatában nem
szerepel ez a pálinka, amely valóban igazi hungarikumnak számít. Gyakorlatilag az elmúlt években szinte minden ínyenc pálinka fogyasztó
vágyik ennek fogyasztására, sőt még birtoklására is. Hogy pontosan miért is
annyira fontos ennyi embernek? Azért, mert a rendkívül intenzív, „dércsípte”
kökény illat, enyhén édeskés, és nagyon fűszeres, amelyet a beleágyazott nyers
kökény szabadcukra még különlegesebbé tesz. Illatában bazsalikom, tárkony,
kömény. Íze édeskés, gyümölcsös, háttérben enyhén marcipános, sok fűszerrel
spékelve. A marcipánosság a mag mennyiségének függvénye, de ez a mi
párlatunkban szinte minimálisan észlelhető. Ajánlott vörös vadhúsokból,
szarvasból, vaddisznóból készült ételek kísérőjeként. Sütemények közül a
mézespuszedli mellé kínálva kiváló lehet. Magában fogyasztva jó szíverősítő,
vadászatok illő kísérő itala. Akinek ilyen a birtokában van, az már egy másik
ember.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése