285.
2013/0201
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Bereczki Birsalma
almafa hordóban érlelve
Új hónappal, új gyümölcsök cefréi után nyúlunk, de nem
kevésbé különlegesek következnek az elmúlt napok kökény fantáziái után sem. Ma
például már egy nem régen bemutatott pálinkánknak az érlelt változata
következik az Aquavinicum Párlat Rendszerben, és ahogyan már megszokhattuk
folytatom a fahordós érleléssel kapcsolatos szakmai értekezést is. A párlat,
amely a kökénnyel is felveszi a versenyt az a birsalma. Rághatatlan, pucolhatatlan, nyersen élvezhetetlen, mégis
teljesen egyedülálló íz-és illatanyagai, sosem széteső állaga miatt az egyik
legméltatlanabbul elhanyagolt gyümölcs a birsalma. Keverékben ízfokozó, fűszer,
sűrítőanyag, egymagában külön fogás, köretalap, egyedülálló ételek megalkotója.
Szezonja van, kapható, mégis idegenkednek tőle, pedig több száz éve a magyar
konyha egyik főszereplő alapanyaga. Mint sok mást, a birsalmát is, ha
nagymamánk nem verte belénk még időben, tanulni kell megszeretni, és
alkalmazni, de a folyamat legalább akkora vihart kavar majd a konyhánkban, mint
a Trójai háború. Nálunk és egész Kelet Európában, a Balkánon is megterem, a
legtöbbet mégis a Közel-Keleten használják és termesztik, ahonnan
származik. Egy elmélet szerint a legtöbb ókori szövegben, így a Bibliában és az
ókori görög mondákban is, az almának fordított gyümölcs valójában a birsalma
volt. Ha ez igaz, akkor nemcsak az Énekek Énekének termékenységi szimbóluma, de
az alma, melyet Párisz herceg Aphrodítének adott, kirobbantva a trójai háborút,
szintén birsalma lehetett, így aztán biztos, hogy a kezdetek kezdete óta
rendkívül fontos, nagy becsben tartott gyümölcsről van szó. Plütarkhosz
krónikái megemlítik, hogy az esküvő előtt álló menyasszonnyal birsalmát
etettek, nehogy rossz lehelete miatt az első csók kellemetlen élménnyé váljon.
Apicius ókori római szakácskönyvében több birsalmás étel is található, és bár az egyik legrégebbi szakácskönyv receptjei gyakran bizarrak, a birsalmát ő is éppen úgy használta fel, ahogy ma a leggyakrabban megjelenik: sósan. Kacsa mellett, datolyával tálalja, köretnek póréhagymával párosítja, de azért egy, egyszerűbb édességet is készít belőle szőlőlével, mézzel és borral. Mai korunkban, amikor a pálinka ismét fellendülőben van, nyilvánvalóan ki akarjuk próbálni ezt a gyümölcsöt itt is. Fájának hordójában meseszép sárga színű itallá változik, amely nagyszerű gasztronómiai élményt nyújt.
Apicius ókori római szakácskönyvében több birsalmás étel is található, és bár az egyik legrégebbi szakácskönyv receptjei gyakran bizarrak, a birsalmát ő is éppen úgy használta fel, ahogy ma a leggyakrabban megjelenik: sósan. Kacsa mellett, datolyával tálalja, köretnek póréhagymával párosítja, de azért egy, egyszerűbb édességet is készít belőle szőlőlével, mézzel és borral. Mai korunkban, amikor a pálinka ismét fellendülőben van, nyilvánvalóan ki akarjuk próbálni ezt a gyümölcsöt itt is. Fájának hordójában meseszép sárga színű itallá változik, amely nagyszerű gasztronómiai élményt nyújt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése