Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 28., hétfő

Mustoskökény Natúr Vegyes Párlat 2013.



281.

2013/0128

AQUAVINICUM

NATÚR

VEGYES

 
Mustoskökény
  üvegben érlelve
 
 
A beharangozásnak megfelelően már következik is egy újabb különlegesség, és kísérlet is egyben. Mint az előzőekben most is a kökénnyel végzem el ezt a kísérletet. Gyermekkorunkból megmaradt emlékeinkben a kökényről talán az a kép él, hogy gyakran találkozhattunk vele ősszel a természetben sétálva, s néha-néha kíváncsiságunkból adódóan egyet-egyet megrágcsáltunk a hívogatónak, finomnak ígérkező gyümölcsből. A külleme miatt elvárt kellemes zamat helyett azonban egy teljesen más ízű bogyót ízlelhettünk meg, amit minden bizonnyal azonnal ki is köptünk, kesernyességének köszönhetően. Felnőtt fejjel azonban rájöhetünk, hogy a kökény nemcsak vonzó küllemű termés, hanem egy kis időt rászánva finomságokat is készíthetünk belőle. Természetesen szedése már igencsak megbonyolítja a helyezetett, és sokakat elriaszt, így nem véletlen, hogy szinte a madarakon kívül nagyon kevesen gyűjtik. Idén nekem sem volt nagyon időn, ezért megkértem pár ráérő embert és ők gyűjtötték össze nekem a megfelelő mennyiséget. A házasítás másik tagja a rizlingszilváni szőlő mustja. Magát a szőlőt nem kell különösen bemutatnunk, hiszen a hegyközségeink területén megtalálható. Ezt a mustot mégis a szomszédos hegyközség Dunaszekcső területéről kaptam, Gyuricza Jani barátom pincészetéből. Ez a must úgy keletkezett, hogy az erjedés beindítása előtt lehűtötte az anyagot, hogy irányított erjesztéssel végezze el a műveletet, és egyben le is nyálkázza a bor alapanyagot. A nyálkázás nem más, mint a must elválasztása a seprűtől. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a hordóba vagy más edénybe öntött friss mustot borkénnel kezeljük, ami 1-2 napra az erjesztést megelőzi és a seprű a must aljára leülepszik, amit onnan lefojtunk. A nyálkázott must nehezebben indul erjedésnek, ezért indokolt a magasabb kénszintet tűrő fajélesztők használata. A nyálkázott must cukorfokának a megállapítása adja a legpontosabb eredményt. Erjedés közben széndioxid keletkezik, éppen ezért a hordókat ne teljesen töltjük fel musttal, hogy a vadul erjedő must ki ne fusson. Erjedés közben a hordókat szereljük fel kotyogóval, hogy a  széndioxid eltávozhasson, de a levegő ne juthasson a hordóba. E két anyagnak a házasításából igen érdekes párlat született, amely a pihentetés után kiválónak ígérkezik. A friss kutatások eredményeként ez jól hat szervezetünkre Parkinson-kór esetén
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése