281.
2013/0128
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Mustoskökény
üvegben érlelve
A beharangozásnak megfelelően már következik is egy újabb különlegesség,
és kísérlet is egyben. Mint az előzőekben most is a kökénnyel végzem el ezt a
kísérletet. Gyermekkorunkból megmaradt emlékeinkben a kökényről talán az a kép
él, hogy gyakran találkozhattunk vele ősszel a természetben sétálva, s
néha-néha kíváncsiságunkból adódóan egyet-egyet megrágcsáltunk a hívogatónak,
finomnak ígérkező gyümölcsből. A külleme miatt elvárt kellemes zamat helyett
azonban egy teljesen más ízű bogyót ízlelhettünk meg, amit minden bizonnyal
azonnal ki is köptünk, kesernyességének köszönhetően. Felnőtt fejjel azonban
rájöhetünk, hogy a kökény nemcsak vonzó küllemű termés, hanem egy kis időt
rászánva finomságokat is készíthetünk belőle. Természetesen szedése már
igencsak megbonyolítja a helyezetett, és sokakat elriaszt, így nem véletlen,
hogy szinte a madarakon kívül nagyon kevesen gyűjtik. Idén nekem sem volt
nagyon időn, ezért megkértem pár ráérő embert és ők gyűjtötték össze nekem a
megfelelő mennyiséget. A házasítás másik tagja a rizlingszilváni szőlő mustja.
Magát a szőlőt nem kell különösen bemutatnunk, hiszen a hegyközségeink
területén megtalálható. Ezt a mustot mégis a szomszédos hegyközség Dunaszekcső
területéről kaptam, Gyuricza Jani barátom pincészetéből. Ez a must úgy
keletkezett, hogy az erjedés beindítása előtt lehűtötte az anyagot, hogy
irányított erjesztéssel végezze el a műveletet, és egyben le is nyálkázza a bor
alapanyagot. A nyálkázás nem más, mint a must elválasztása a seprűtől. Ezt úgy
oldjuk meg, hogy a hordóba vagy más edénybe öntött friss mustot borkénnel
kezeljük, ami 1-2 napra az erjesztést megelőzi és a seprű a must aljára
leülepszik, amit onnan lefojtunk. A nyálkázott must
nehezebben indul erjedésnek, ezért indokolt a magasabb kénszintet tűrő fajélesztők
használata. A nyálkázott must cukorfokának a megállapítása adja a
legpontosabb eredményt. Erjedés közben széndioxid keletkezik, éppen ezért a
hordókat ne teljesen töltjük fel musttal, hogy a vadul erjedő must ki ne
fusson. Erjedés közben a hordókat szereljük fel kotyogóval, hogy a
széndioxid eltávozhasson, de a levegő ne juthasson a hordóba. E két anyagnak a
házasításából igen érdekes párlat született, amely a pihentetés után kiválónak
ígérkezik. A friss kutatások eredményeként ez jól hat szervezetünkre
Parkinson-kór esetén
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése