283.
2013/0130
AQUAVINICUM
ÉRLELT
ERDEI GYÜMÖLCS
Erdei kökény
szilvafahordóban érlelve
Lehet, hogy már közhely, de pincészetünk legjobb párlatait
háromfelé ossza, a három főkategória szerint. Így a tegnap bemutatott
kökénypálinkával sem tettem másként. Igazából ódákat lehetne dalolni erről a varázslatos
növényről, amely úttalan erdőkről, mezőkről származik. Ha láttak már kökény
bokrot biztosan tudják, hogy milyen szúrós növény. Képzeld el mennyi munka ezt
a gyümölcsöt leszedni! Ezt a munkát és szeretetet tettük bele ebbe a pálinkába.
Erdők-mezők sáncain fellelhető tüskés bokros növény, a kökény, aki teheti
elkerüli, aki okos begyűjti és pálinkát készít belőle. Ez egy nagymagú, égszínkék
bogyós növény, mely az első fagyok hatására megráncosodik, édeskés ízűvé válik.
Ekkor leszedve bort és pálinkát készítünk belőle, előállítása nagyon nehézkes,
kihozatala rendkívül szegényes. De íze selymesen fanyar és rendkívül
hosszantartó kellemes ("kék ízű"), igen nemes, ritka pálinka. Nagy
megtiszteltetés ki ilyet kóstolhat! Most, ma
szilvafahordós érlelésnek alá vetett harmadot szeretném bemutatni. Az érlelés
kihangsúlyozza a gyümölcs selymes ízét és illatát, s így-e tüzes italból igazi
harmonikus különlegesség születik. Az érlelésről írt sorozatomat is folytatnám
ez alkalommal. A mesterséges érlelés egy másik eljárása az ultrahang
alkalmazása, közvetlenül a kezelés után jó hatásúnak bizonyult. A kedvező
változás azonban rövid idő múlva visszafejlődött, mert az erőszakosan
megbontott eredeti egyensúlyi állapot ismét helyreállt. Levegő, vagy oxigén
alkalmazása sem járt eredménnyel a molekuláris oxigén viszonylag csekély
reakcióképessége miatt. A felsorolt eljárások közös hibája, hogy figyelmen
kívül hagyják a hordó faanyagának az érlelési folyamatokban játszott jelentős
szerepét." Így sem az említett eljárások, sem pedig a szakirodalomban
található számos egyéb, érlelést gyorsítani kívánó módszer mind ez ideig nem
járt tartós eredménnyel. A szilvafa anyaga a kökény csodáját nyújtja: hosszú
íze és illata a belőle készült italban is jól érezhető. Kékesfekete, hamvas,
csonthéjas vadgyümölcs létére szép illatú, a gyümölcsre jellemző vastag, testes
pálinkát ad."„Sárga színének, jellemzője az intenzív meggy és szilva aroma
némi zúzott kő és édes fűszer kíséretében, mert a kökény gyümölcsös ízét zúzott
mag és édes fűszer tartja egyensúlyban. Élénk alkoholtartalma szinte savassá
emeli az ízeit, ami tiszta, teljes gyümölcsös lecsengéssel zárul”.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése