Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 30., szerda

Erdei kökény Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2013.



283.

2013/0130

AQUAVINICUM

ÉRLELT

ERDEI GYÜMÖLCS

 
Erdei kökény
  szilvafahordóban érlelve
 
 
 Lehet, hogy már közhely, de pincészetünk legjobb párlatait háromfelé ossza, a három főkategória szerint. Így a tegnap bemutatott kökénypálinkával sem tettem másként. Igazából ódákat lehetne dalolni erről a varázslatos növényről, amely úttalan erdőkről, mezőkről származik. Ha láttak már kökény bokrot biztosan tudják, hogy milyen szúrós növény. Képzeld el mennyi munka ezt a gyümölcsöt leszedni! Ezt a munkát és szeretetet tettük bele ebbe a pálinkába. Erdők-mezők sáncain fellelhető tüskés bokros növény, a kökény, aki teheti elkerüli, aki okos begyűjti és pálinkát készít belőle. Ez egy nagymagú, égszínkék bogyós növény, mely az első fagyok hatására megráncosodik, édeskés ízűvé válik. Ekkor leszedve bort és pálinkát készítünk belőle, előállítása nagyon nehézkes, kihozatala rendkívül szegényes. De íze selymesen fanyar és rendkívül hosszantartó kellemes ("kék ízű"), igen nemes, ritka pálinka. Nagy megtiszteltetés ki ilyet kóstolhat! Most, ma szilvafahordós érlelésnek alá vetett harmadot szeretném bemutatni. Az érlelés kihangsúlyozza a gyümölcs selymes ízét és illatát, s így-e tüzes italból igazi harmonikus különlegesség születik. Az érlelésről írt sorozatomat is folytatnám ez alkalommal. A mesterséges érlelés egy másik eljárása az ultrahang alkalmazása, közvetlenül a kezelés után jó hatásúnak bizonyult. A kedvező változás azonban rövid idő múlva visszafejlődött, mert az erőszakosan megbontott eredeti egyensúlyi állapot ismét helyreállt. Levegő, vagy oxigén alkalmazása sem járt eredménnyel a molekuláris oxigén viszonylag csekély reakcióképessége miatt. A felsorolt eljárások közös hibája, hogy figyelmen kívül hagyják a hordó faanyagának az érlelési folyamatokban játszott jelentős szerepét." Így sem az említett eljárások, sem pedig a szakirodalomban található számos egyéb, érlelést gyorsítani kívánó módszer mind ez ideig nem járt tartós eredménnyel. A szilvafa anyaga a kökény csodáját nyújtja: hosszú íze és illata a belőle készült italban is jól érezhető. Kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs létére szép illatú, a gyümölcsre jellemző vastag, testes pálinkát ad."„Sárga színének, jellemzője az intenzív meggy és szilva aroma némi zúzott kő és édes fűszer kíséretében, mert a kökény gyümölcsös ízét zúzott mag és édes fűszer tartja egyensúlyban. Élénk alkoholtartalma szinte savassá emeli az ízeit, ami tiszta, teljes gyümölcsös lecsengéssel zárul”.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése