282.
2013/0129
AQUAVINICUM
NATÚR
ERDEI GYÜMÖLCS
Erdei kökény
üvegben érlelve
Örömhírt közölhettek minden kedves érdeklődővel. Hetek, sőt
hónapok óta már nagy várakozással tekintettünk erre a mai napra. Több százan
olvasták a kökényről írt blogomat az elmúlt időben, több tucatnyian kérték ki
tanácsomat a cefrézésével kapcsolatban, telefonon, e-mailban, vagy éppen
személyesen az ország minden szegletéből. Amiről pedig elviekben beszéltünk, ma
gyakorlatban is valósággá vált. Egy cefrekészítőnek a legnagyobb izgalom,
amikor leerjedt anyagot, amelyet gondosan kezelt óvót, beönti a desztilláló
üstbe, rázárja az ajtót, és elkezdi a fűtést. Az izgalom, pedig tovább
fokozódik, a hőmérséklet emelkedésével, majd nagy megkönnyebbülés, amikor az
első alkoholcseppek megjelennek a kiömlő nyíláson. A fokoló pedig lesüllyed
hetvenöt százalékig, és az alszesz ömleni kezd a tároló tartályba. 300 liternyi
cefre, optimális esetben 25% lesz alszesz. A mi esetünkben ez kissé elmaradt
ettől, de így is 65 liternyi összegyűlt. Megkezdődhetett tehát a finomítás,
amely optimális esetben az alszesz 30%. Ebből kiszámítva 19-20 liternyi
pálinkát várhattam, amennyiben jól dolgoztam. Igaz hivatalosan ebből a
mennyiségből laboratóriumi körülmények között csak 18 liter pálinka folyt le. A
lassú tüzelés, a türelmes odafigyelés, a frakciók helyes elválasztása, a
középpárlat megtalálása csendet, koncentrációt igényel. Nem is szeretem, ha
ilyenkor bárki zavar munka közben. Egy népi mondóka motoszkált fülemben,
miközben csordogálni kezdet a várva-várt párlat: "Beérett már a kökény, szedjük
tele a kötényt, a héja már fekete, mókus is gyűjt télire." A finomításkor az
idő sosem számít, a lényeg, hogy lassan tüzelve minél magasabb alkoholtartalmon
tartsuk a lefolyó párlatot. Eleinte úgy tűnt nagyon gyorsan kifut a párlat és
kevés lesz belőle, de aztán sikerült a hűtést fokoznom, így normalizálódott a
hőfok és szépen szaporodni kezdet a párlat. Minden reményemet felül múlta a
lefolyt 20,5 liter 50%-ra visszahígított párlat. Az első kóstolások alkalmával
illatában viaszos, rendkívül kellemes kökényvirág illattal fűszerezve, nagyon
enyhe marcipános illattal. Ízében testes, kellemesen hozza vissza a fanyar
vadgyümölcs érzetét, kissé olajos, viaszos tónussal. Kóstolása rendkívül
kellemes élményt nyújt. Megkönnyebbülten, és elégedetten dőltem este hátra. A
munka kész, az eredmény valóban nagy reményekkel kecsegtet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése