279.
2013/0126
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Babygold Őszibarack
üvegben érlelve
Most már lassan valóban megkezdem a különlegesebbnél-különlegesebb
cefréimnek a desztillálását. Az igaz sajnos, hogy némelyiket fél évvel később
teszem, mint ahogy az ideális lenne, de általában sikerül a cefréimet jól
elzárni az oxigéntől, így meg nem romlanak, az hogy kevesebb alkohol marad
benne az tény, de sohasem a mennyiségre, hanem inkább a minőségre utazom. Az
őszibarack az egyik kedvenc alanya a cefréimnek. Kedves barátom Balogh Mihály
kertészetéből sok érdekes gyümölcs került, ki amellyel kísérletezhetem
kedvemre. Ennek az őszibaracknak az a titka, hogy igen késő érésű valóban őszi
fajta, és mint ilyen nem magraváló. Az
egyik legigényesebb, legkényesebb gyümölcs, de termésének zamata, értéke szinte
egyedülálló. A Kína középső és északi területeiről származó, majd a Selyemúton
keresztül Perzsiáig is eljutó barack manapság az egész világon megtalálható. Az összes gyümölcsökre jellemző
és nagyon fontos megérésük ideje és érettségük foka. Érettnek akkor mondjuk a
gyümölcsöt, amikor benne az összes alkotórészek a legkedvezőbb arányban vannak
meg, vagyis amikor a gyümölcs a legzamatosabb. Ilyenkor a gyümölcs már
megszínesedik, illata is teljesen kifejlődik s ebben az állapotban nyersen való
fogyasztásra a legalkalmasabb. Szeptember
elejéig folyamatosan érik. Egyes szakértők szerint az ipari őszibarackok
nyersen emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Ennek ellenére, mivel szépek, szokták
árulni a piacon. Maghoz kötött a gyümölcshúsuk, vagyis duránci fajták. Erről és
a kőkemény, ropogós gyümölcshúsról rögtön felismerhetők. Lekvár is csak akkor
főzhető belőlük, ha ledaráljuk őket, egyébként sohasem puhulnak meg. De
pontosan ezért rendkívül finom befőtt, kompót főzhető belőlük. A hőkezelés
hatására pazar, fűszeres zamattal ajándékoznak meg. Gyümölcse átlagosan 150g tömegű, gömb alakú, csúcsa elgömbölyödött.
Héja közepesen molyhos. Narancssárga alapon 30-50%-ban bordópiros fedőszín
alakul ki. Húsa narancssárga, szilárd, duránci (tehát nem magvaváló), édes,
illatos, jóízű. Jól tűri az áruvá készítést. Magja közepes méretű. A téli
lehűlésekkel szemben ellenálló, alkalmazkodóképes, rendszeresen és bőven termő
fajta. Tetszetős és ízletes gyümölcsei befőtt készítésén kívül friss
fogyasztásra is alkalmasak. Párlatának illata egészen más a korai fajtákéval
szemben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése