261.
2012/1226
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Sáfrányos Körte
üvegben érlelve
Néhány nappal ezelőtt megismertettem olvasóimat,
illetve hallgatóimat a világ egyik legdrágább fűszerével, gyógynövényével, a
sáfránnyal. Az egykor hazánkban is igen kedvelt növény sajnos egyszerűen
teljesen kifelejtődött a köztudatból, pedig akár nálunk is termeszthető lenne
és gyógyhatásai a mi szervezetünket is védenék. A miértre sem én, sem senki nem
tudja a pontos választ, az idők folyamán egyszer csak megtörténnek ezek a
dolgok, mindig egy kis darab veszik el belőle, majd lassanként feledés merül az
egésznek a lényegére. Ezt az egészet én nem tudom ismét köztudatba hozni, de
csak egy kis darabkáját, ha sikerül visszalopnom az emberek ismeretébe, akkor
lehet, hogy a negatív folyamat ismét pozitívba fordul áll, és egy pár évtized
múlva sáfrányok virágoznak ősszel az udvarainkban, kertjeink szegletében.
Érdekes, hogy éppen egy pálinkafőző írja le ezeket a sorokat, illetve mondja el
ismerőseinek. A sáfránynak a legkisebb köze az alkoholos italokhoz volt, de
akár milyen kicsi is volt, az meg volt, és én, ha ebből az ismeretlen
szegletből is, de újra megkísérlem fellebbenteni a feledés fátylát.
Természetesen nincs olyan szerencsém, hogy Magyarországon termett sáfrányhoz
juthattam volna, így ezúttal be kellett érnem az import gyógynövénnyel. A
társítás alanya, pedig egy körtepálinka lett, amely egyébként is hordozott
magában citrusos illatjegyeket, és úgy véltem, hogy ezzel házasítva megfelelő
illat karakterű párlatot sikerül, majd létrehoznom. Érdekessége ennek a
párlatnak az illat és zamat jegyein túl, hogy már maga a fogalom sem teljesen
ismeretlen, hiszen Gordon Ramsey a híres szakács is elkészítette a maga
sáfrányos körtéjét, igaz ugyan, hogy nem párlatban, hanem a gasztronómia
területén kompót formájában. Azt azért el kell ismernünk, hogy a kompótkészítés
azért nem áll nagyon távol a cefrekészítéstől, ahol szintén az illat és zamat.
Íz tulajdonságokat igyekszünk érvényesíteni. Tovább menve Dr. Oetker-ről már
biztosan sokan hallottak, azt viszont már lehet, hogy nem tudták, de likőr
recepteket is készített, amelyek között ott szerepel a sáfrányos körte, mint
ital. Így talán már mindenki elhiszi és elfogadja azt, hogy e nagy nevek után
egy kisebb név megpróbálkozik ennek a párlatnak a népszerűsítésével, sőt mi
több kóstolásával, és időnkénti fogyasztásával, hogy a benne rejlő gyógy
tulajdonságok a mi szervezetünkre is hatással legyenek ismét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése