258.
2012/1223
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Borókabogyóval ágyas Cabernet Sauvignon törköly
üvegben érlelve
Sokan úgy gondolják, hogy a téli időszak unalommal,
várakozással telik el, pedig a vidéki, falusi életben a tél szinte sokkal
aktívabb, mint a nyár. Szinte észrevétlenül repülnek el a percek, órák, napok,
hetek. Ebben a taposómalomban egy-egy fel csillanó békesség és öröm, amikor
ünnepeinket üljük, amikor egy-egy új pálinkával, párlattal ismertethetjük meg
barátainkat. A magyar ember számára az ünnep fénye, úgy teljes, ha azt magyar
borral, ha azt magyar pálinkával ünnepelheti meg. A karácsony pedig, a falusi
élet csúcspontja, és ehhez különleges italokat is kell alkotnunk. A
borókabogyóval ágyas cabernet sauvignon törkölypálinka azt hiszem nem
hétköznapi ital, amelyet már a neve is jól tükröz, de mi is ez a borókabogyó? A ciprusfélék családjába tartozó gyógy- és
fűszernövény, amely vadon nő, de nálunk is megterem. Jól tisztítja a levegőt,
és nagyjából mindenhol megél, ezért is volt jellemző növény az I. világháború
után a kórházak, iskolák, óvodák közelében. A sok TBC-s beteg miatt szükség
volt a levegő természetes tisztítására, amit a boróka el is végez. A
középkorban emberek misztikus hatást is tulajdonítottak neki, úgy gondolták,
hogy megvéd a rossz szellemektől,
védi a tárgyaikat, otthonaikat. Ezért az ajtókba borókaágat akasztottak a
boszorkányok ellen és égették is, hogy füstje védelemmel vonja be a házat, a
tárgyakat. A belőle készült pálinka Európában nagyon népszerű- a szlovákoknál
borovicka, a norvégoknál finkel, Tirolban pedig Kranawitter néven ismert.
Emellett a gin alapanyaga is!
Sajnálatos módon nálunk valami oknál fogva még sem annyira népszerű, igaz
elkészítése elég bonyolult. Ha viszont sikerül elkészítenünk, akkor ágyasként a
legkedvezőbb hatású. Hiszen a párlatba kerülő friss bogyók sok C-vitamint is tartalmaz, amely
tárolás esetén lebomlik. Erős vizelethajtó, vese- és epekőoldó. Ismert
étvágyjavító, teltségérzettel járó emésztési panaszokat csillapító, valamint
húgyúti fertőtlenítő hatása. Alkalmazzák
reuma, köszvény és ödéma esetén is. Gyakori alkotórésze a légzőszervi
megbetegedések elleni teakeverékeknek. Íze csípős, édes-kesernyés, zamatos,
nagyon aromás. Ágyasként is óvatosan bánjunk vele, nehogy túl súlyba kerüljenek
az aromái. Használható pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, libák,
kacsák, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek kísérőjeként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése