Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. december 24., hétfő

Borókabogyóval Ágyas Cabernet Sauvignon Törkölypálinka 2012.


258.

2012/1223

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES


Borókabogyóval ágyas Cabernet Sauvignon törköly
  üvegben érlelve
 
 
Sokan úgy gondolják, hogy a téli időszak unalommal, várakozással telik el, pedig a vidéki, falusi életben a tél szinte sokkal aktívabb, mint a nyár. Szinte észrevétlenül repülnek el a percek, órák, napok, hetek. Ebben a taposómalomban egy-egy fel csillanó békesség és öröm, amikor ünnepeinket üljük, amikor egy-egy új pálinkával, párlattal ismertethetjük meg barátainkat. A magyar ember számára az ünnep fénye, úgy teljes, ha azt magyar borral, ha azt magyar pálinkával ünnepelheti meg. A karácsony pedig, a falusi élet csúcspontja, és ehhez különleges italokat is kell alkotnunk. A borókabogyóval ágyas cabernet sauvignon törkölypálinka azt hiszem nem hétköznapi ital, amelyet már a neve is jól tükröz, de mi is ez a borókabogyó? A ciprusfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, amely vadon nő, de nálunk is megterem. Jól tisztítja a levegőt, és nagyjából mindenhol megél, ezért is volt jellemző növény az I. világháború után a kórházak, iskolák, óvodák közelében. A sok TBC-s beteg miatt szükség volt a levegő természetes tisztítására, amit a boróka el is végez. A középkorban emberek misztikus hatást is tulajdonítottak neki, úgy gondolták, hogy megvéd a rossz szellemektől, védi a tárgyaikat, otthonaikat. Ezért az ajtókba borókaágat akasztottak a boszorkányok ellen és égették is, hogy füstje védelemmel vonja be a házat, a tárgyakat. A belőle készült pálinka Európában nagyon népszerű- a szlovákoknál borovicka, a norvégoknál finkel, Tirolban pedig Kranawitter néven ismert. Emellett a gin alapanyaga is! Sajnálatos módon nálunk valami oknál fogva még sem annyira népszerű, igaz elkészítése elég bonyolult. Ha viszont sikerül elkészítenünk, akkor ágyasként a legkedvezőbb hatású. Hiszen a párlatba kerülő friss bogyók sok C-vitamint is tartalmaz, amely tárolás esetén lebomlik. Erős vizelethajtó, vese- és epekőoldó. Ismert étvágyjavító, teltségérzettel járó emésztési panaszokat csillapító, valamint húgyúti fertőtlenítő hatása. Alkalmazzák reuma, köszvény és ödéma esetén is. Gyakori alkotórésze a légzőszervi megbetegedések elleni teakeverékeknek. Íze csípős, édes-kesernyés, zamatos, nagyon aromás. Ágyasként is óvatosan bánjunk vele, nehogy túl súlyba kerüljenek az aromái. Használható pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, libák, kacsák, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek kísérőjeként. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése