259.
2012/1224
AQUAVINICUM
NATÚR
BORSEPRŐ
Merlot szőlő
üvegben érlelve
Ezen a napon bizony sok mindenre gondolnak az
emberek, de legkevésbé arra, hogy párlatot hozzanak létre. Sokan utolsó
bevásárlásukat végzik, mások már a finom halleves elkészítésén fáradoznak,
megint mások már az ajándékokat csomagolják be, hogy a feldíszített fa alá
időben odakerüljenek. A legtöbben családjukhoz sietnek, míg én a
pincészetünknek egy újabb termékét készülök előállítani. A cefrét
dunaszekcsőről kaptam, Hauk István pincéjéből az első fejtésből visszamaradt
anyagot. A legtöbb párlatunk azért a szőlővel kapcsolatos, így ez a Merlot
borseprő is. Fontos tudni, hogy ezeket
az öregedésgátló, antioxidáns molekulákat, amelyek annyira fontosak a
szervezetünknek, Joseph Vercauteren fedezte fel a szőlőben. A szőlőben ,nagy
mennyiségben megtalálható polifenolok az epidermisz saját természetes
védekezőképességét erősítik meg, és rendkívül hatékonyan veszik fel a küzdelmet
az öregedésért felelős szabad gyökökkel szemben. Szabad gyökök jönnek létre
gyakorlatilag minden, a szervezetre káros környezeti tényező hatására: a
cigarettafüst, az ultraibolya sugárzás, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, a
fáradtság következményeként egyre szaporodnak a szervezetben a szabad gyökök,
és hatásuk nem kevésbé pusztító, mint az élelmiszerekben. A szőlőben, nagy
mennyiségben előforduló jótékony hatású összetevők azonban rendkívül
eredményesen veszik fel a harcot a bőröregedésben elsődleges szerepet játszó
káros molekulákkal szemben. A szőlőszem, roppanó, finom gyümölcshúsa és apró
magjai olyan értékes hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a bőr számára
közvetlenül felvehetőek és beépíthetőek szerkezetébe. A szőlő vitaminokat (C-,
A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, E-, P- és PP-vitamint), ásványi sókat,
savakat, nyomelemeket (foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, ként, klórt,
szilíciumot, mangánt, vasat, jódot, cinket és rezet) tartalmaz. Ezeknek az
anyagoknak a nagy része megtalálható a borseprő üledékében, amelyből
párlatunkat készítjük, ráadásul ez a merlot szőlő rózé bornak készült, így
korai szürettel, kiváló összetevőkkel került a tartályba. A desztillálás során
igen magas átlag alkohollal sikerült párlattá varázsolnom csodálatos illat és
zamat anyagokkal társítva. A tárolás és pihentetés során várhatóan
összesimulnak az alkotó részei, és így még kiválóbb párlatnak leszünk az
élvezői.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése