Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. december 21., péntek

Borokabogyó



Herbarium Librum

   Ciprusfélék Családja

Juniperus communis

Borokabogyó


A borókabogyó az egyik legősibb növény, amelyet az emberiség használt. Sajnálatos módon ez a gyógynövény nem terem meg a mi életterünkben, így nem gyűjthetjük meg egyszerűen úgy, hogy elmegyünk a határba és beszedjük, de nyilvánvalóan be tudjuk más módon is szerezni, például megvásároljuk azoktól, akiknél megterem, amelyért meglepő módon nem kell külföldre menni, hiszen hazánkban is fellelhető. Így népies elnevezésével is összefuthattunk az idők folyamán, például borókafenyő, gyalogfenyő, borovicskafenyő, közönséges boróka. Valószínűleg a legelterjedtebb fás szárú növény az északi féltekén. A bogyók fűszerező erejét az éghajlati viszonyok befolyásolják, minél több napfény éri őket, annál intenzívebb aromájúak. Hazánkban főleg a Kisalföldön és a Duna-Tisza-közén előforduló, örökzöld cserje. Az óegyiptomiak természetesen ismerték az illóolaját, testük dörzsölésére ugyanúgy használták, mint a halottaik balzsamozására. Hogy megtisztítsák testüket és lelküket, borókás füstölőket égettek. A rómaiak a drágább bors helyett használták fűszerezéshez, boraikba öntötték, hogy a májműködést serkentsék vele, az orvosaik vizelethajtóként is, a görögök, pedig járványok megelőzésére használták. Az egész világon bevetették a pestis és más fertőző betegségek ellenszereként. A középkorban szinte mindenre jónak tartották: fejfájás, vese-és hólyagbetegségek, tüdőbaj, és láz csillapításra. Ami azt jelenti, hogy a borókabogyót egyfajta univerzális szernek tekintették. A misztikában hívő apáca, Hildegard von Bingen a borókabogyós meleg fürdőt ajánlotta fertőzések és légzési nehézségek kezelésére. Boszorkányok és démonok elijesztése végett, kis zacskókba tömve, ajtójuk fölé akasztva használták. Akkoriban csodaszernek tartották. A borókabogyót kígyómarás ellen is használták. Még a 18. század közepén is 40 zsák borókabogyót égettek el az itáliai Velleriben, hogy megvédje őket a járványtól, hogy a betegséget terjesztő csírákat távol tartsák és a levegőt megtisztítsák, az elégetett boróka füstjével füstöltek. Tették mindezt amiatt, hogy a növény aromás, baktériumölő hatását jól ismerték, de szertartásokon füstölőnek is előszeretettel alkalmazták, annak ellenére, hogy azoknak konkrét megnevezése a modern tudomány kiváltsága lett. Borókabogyó hatóanyagai, tulajdonságai: B1 vitamin, B2 vitamin, benzoesav, béta karotin, betulin, borneol,  C vitamin, cineol, cink, citromsav, cserző anyagok, cukor, cukrok, ecetsav, farnezol, fehérje, fellandrén, flavin, flavonoid, foszfor, foszforsav, fruktóz, fumarinsav, galluszsav, glükóz, gyanta, hamu, hangyasav, illóolaj, invertcukor, juniperin glikozidikus cseranyagot, juniperin savat, kalcium, kálium, kámfor, katechol tannin, keserűanyag, kobalt, koffeinsav, koleszterin, króm, limonén, linalool, linolénsav, magnézium, mangán, mangán acetát, mentol, nátrium, niacin, ón, pektin, pinén, procianidin, sóskasav, szénhidrát, szerves savak, terpineol tartalmú illóolaj, vas, viasz pektin. Hát azt hiszem, hogy a méretét tekintve alaposan tele van tűzdelve, különösebbnél-különösebb anyagokkal, amiről az egyszerű ember nem is igen hall. Nos, ha pedig már tudjuk mi található benne, akkor nyilvánvaló, hogy azt is ismerjük, hogy ezek az anyagok szervezetünkben mire vannak jó hatással. Antibakteriális betegségek, asztma, bélhurut és bélférgek ellen, diaforetikum, diureticum, dyspepsia, epe és vesekőoldó, epistaxis, étványserkentő, fájdalom, gyomorbaj, hasmenés, húgyhólyag betegsége, kiütések, köszvény, láz, légzési problémák, májbetegségek, megfázás, migrén, pikkelysömör, jó a prosztatának, reuma, szerelemserkentő, szorongásos zavarok, fokozza a vérkeringést, és vizelethajtó hatásúak. Kiválasztja a húgysavat, tökéletes szer az aranyér ellen, kitisztítja a belek nyálkahártyáit, fertőtlenítő hatású, hatékony a köszvény, ödéma, isiász, ízületi betegségek, derékfájdalmak (keresztcsonti tájékon) ellen, a pikkelysömörre, ekcémára, aknéra, zárt pólusokra, bőrproblémákra, daganatokra. A késő vagy ritka menstruációs ciklust segít beállítani, gyógyítja a fehér folyást. Jótékony hatással van a visszértágulatokra és a narancsbőrre. Kitisztítja és gyógyítja a pattanásokat. Hájpárnákba masszírozva csökkenti a súlyfelesleget, karcsúsít. Segít leküzdeni a stressz hatásait, az ideges feszültséget, a szorongást. Támogatja az érzelmi hulladékok eltávozását, a negatív érzelmek semlegesítését, segít visszaszerezni az érzelmileg kimerült ember életerejét. Hatásos a harag leküzdésében, a lelki tisztaság és megtisztulás elérésében. A túlterhelt, befelé forduló, folytonosan rágódó, aggódó, nyomástól, rossz emlékektől tartó emberek olaja. Segít azokon, akik túlságosan magukkal vannak elfoglalva, félelmeik vannak, és ezek hátterében a kudarcoktól való félelem áll. Igen hasznos a mértéktelen habzsolás és italozás után. Elűzi az atkákat, bolhákat, tetveket. Persze jó tulajdonságai mellett, előfordulnak vele kapcsolatos intelmek is. Terhesség alatt a borókabogyó olaj használata kerülendő, mert beindíthatja a szülést! Használata vesebetegeknek sem ajánlott, mert hosszú távon túlingerelheti a vesét! Nagy mennyiségben alkalmazva bőrirritációt is okozhat! Mindeddig tulajdonságairól beszéltünk, de vajon milyen az íze? Fontos tudni, hogy a második éves kékes-hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, kissé csípős ízű fűszert. A vadhúsok jellegzetes fűszere. Elsősorban vaddisznó, őz, nyúl és vadgalamb pácolásánál használják, de birka-, marha- és disznóhúsból készült ételeket, valamint savanyú káposztát, vörös- és fehérkáposztát, valamint céklát is ízesíthetünk vele. A bogyókat fokhagymával, rozmaringgal, majorannával keverve sültek és szárnyasok fűszerezésére használják. Különleges zamata az alkoholos italokban is jól érvényesül. Például az angol ginnek is a borókabogyó adja a jellegzetes ízét. Szétnyomkodva, összetörve jobban érvényesül az aromája, de erős zamata miatt keveset használjunk belőle." Két év szükséges ahhoz, hogy a borókabogyó alkalmas legyen a lepárlásra. Magas cukortartalmú bogyóiból pálinkát főznek, melynek a Felvidéken borocsiska, Erdélyben fenyővíz a neve. A bogyóból készült olaj értékesebb, mint a növény fájából vagy ágaiból készített. Illata: friss, balzsamos, édes-keserű, szúrós, zöld, fenyőfás tónusú. Befejezésül tartsuk eszünkbe, hogy az egyik bibliai monda szerint Mária egy borókabokor alá rejtette a kis Jézust, hogy Heródes katonái rá ne találjanak. Azóta a borókának a gonoszt távol tartó erőt tulajdonítanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése