256.
2012/1219
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Golden Delicious alma
üvegben érlelve
Őszintén megvallva a legkedveltebb gyümölcsöm, és
ez szó szerint értendő, képes lennék akár az év minden estéjén egyet
elfogyasztani belőle anélkül, hogy megunnám azt. Engem igazol talán az is, hogy
már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel
fogyasztották és bort is készítettek belőle. Magyarországon a harmadik
legismertebb, és legnagyobb területen termesztett fajta, szinte egész évben
hozzá lehet jutni, kiváló tárolási adottságainak köszönhetően. Hozzávetőlegesen
hat hónapig őrzi meg, fogyasztási érettségét, nem megfelelőképen tárolt Golden alma, azonban
hamar ráncosodik, élvezeti értéke csökken ez által. Héja vékony, a gyümölcs
teljes felületén sárga színű. 140-180 g nagyságúra nő meg. Gyümölcshúsa sárgás
árnyalatú, enyhén savas, édes, kissé illatos almafajta. Összetevői: cukor, almasav, csersav, fehérje,
gumi, rostanyag, keményítő, organikus sók (magas a foszfor-, a nátrium- és
vastartalma) és háromnegyed részben víz. Rostanyaga csak teljesen érett
állapotban válik emészthetővé. Fajsúlya 0,8, jóval könnyebb a víznél. Szilárd
alkotórészei az egész gyümölcs 15%-át alkotják. Az almát mindig teljes
egészében kell fogyasztani, héjával magházával, magjával együtt. Így teljes
értékű táplálék. Ne dobjuk el az alma csutkáját, igen értékes szerves kötésű
jódot tartalmaz! Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a
narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó
hatásai vannak az emésztőrendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben
oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító
hatása van. Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az
ilyenkor szükséges glükózt. Persze nemcsak enni szeretem a golden delicious almát, hanem a belőle
készült pálinka is a kedvenceim közé sorolható. Az első komoly és díjnyertes
párlata volt ez a fajta pálinka pincészetünknek, ezért aztán mindig jó szívvel
gondolok erre a gyümölcsre. Az idei cefre talán még jobban sikerült és az új
desztilláló technikának köszönhetően még jobb párlat született. Friss
gyümölcsössége és kellemesen édes-savanykás harmóniája a hangsúlyos, citrusos és enyhén fűszeres
felhangokkal. Remek egyensúlyú, hosszú lecsengésű, elegáns, tiszta,
visszafogott ital, amely meghálálja a hosszú érlelést legyen az fahordós, vagy
üveges.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése