255.
2012/1218
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Bodzásbor
üvegben érlelve
Az elmúlt napok hideg, havas, ködös, viszontagságos időjárása, valamint a
sertésölések időszaka kissé más irányba terelte a figyelmemet, de a karácsony
közeledte, az ünnepi hangulatok újra a pálinkakészítés, újból a pálinka
kísérletek felé indítottak el. Ennek eredményeként született meg ezen a napon
ez a natúr kategória, vegyes alkategóriájába tartozó párlat. Nálunk a mi
pincészetünknél az Aquavinicum párlat rendszerben az jelenti a vegyeset, amikor
különböző alkategóriából származó párlatokat házasítunk. Magyarán nem törkölyt
a törköllyel, hanem jelen esetben gyümölcsöt a borral. Ennek a cefrének a két
harmadát a fekete bodza adta és egy harmadát a rizlingszilváni fehérbor. Ennek
a házasításnak az illat karakter keresése mellett nyilvánvalóan kihozatali
szempontjai is szerepet játszottak, hiszen köztudottan a bodza kevés alkohollal
bír, míg ezzel szemben a bor, pedig igen magas alkohol kihozatallal
rendelkezik. Természetesen azért döntöttem a rizlingszilváni bor mellett, mert
nem akartam túl illatosat sem választani, de túl jelentéktelent sem, mert ebben
az esetben a bodza illat anyagai egyszerűen elnyelnék a bor alkotóit. A
kísérlet eredménye nyilvánvalóan később fog kiderülni, mert azért ennek is
szüksége van egy pár hónapos érlelődésre, stabilizálódásra. Fekete bodza fontos gyógynövény. A gyógynövények ismerete olyan régi, mint az emberiség
története. Az ősember ösztönösen keresett olyan anyagokat, amelyeket
betegségének, bajának gyógyítására felhasználhatott. A fejlődés későbbi
folyamán már céltudatosan kutatta a gyógyító anyagokat, és azokat meg is
jegyezte magának. Miként táplálékának jelentős részét, úgy a gyógyszereit is a
növényvilág szolgáltatta. A mai, hivatalosan is elismert gyógynövények jelentős
része a hagyományos, illetőleg a népi gyógyászatból került át a
természettudományos alapokon nyugvó gyógyászatba. Ebbe a kategóriába a bor is
beletartozik természetszerűleg, főként akkor, ha az valóban adalék anyagoktól
mentes. A kis hordó fekete bodza cefre ezen esetben csak az üstben találkozott
a borral, nem azzal került erjesztésre. Együtt desztillálás azonban éppen
elegendő ahhoz, hogy a két anyag egymásra találjon a hagyományos kisüsti
technológia kétszeri lepárlása révén. Bízom abban, hogy a kísérlet
eredményeként létrejövő párlat kellemes és gyógyító hatású lesz testre és
lélekre egyaránt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése