Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. december 18., kedd

Bodzásbor Natúr Vegyes Párlat 2012.


255.

2012/1218

AQUAVINICUM

NATÚR

VEGYES

  Bodzásbor
  üvegben érlelve
 
 
 Az elmúlt napok hideg, havas, ködös, viszontagságos időjárása, valamint a sertésölések időszaka kissé más irányba terelte a figyelmemet, de a karácsony közeledte, az ünnepi hangulatok újra a pálinkakészítés, újból a pálinka kísérletek felé indítottak el. Ennek eredményeként született meg ezen a napon ez a natúr kategória, vegyes alkategóriájába tartozó párlat. Nálunk a mi pincészetünknél az Aquavinicum párlat rendszerben az jelenti a vegyeset, amikor különböző alkategóriából származó párlatokat házasítunk. Magyarán nem törkölyt a törköllyel, hanem jelen esetben gyümölcsöt a borral. Ennek a cefrének a két harmadát a fekete bodza adta és egy harmadát a rizlingszilváni fehérbor. Ennek a házasításnak az illat karakter keresése mellett nyilvánvalóan kihozatali szempontjai is szerepet játszottak, hiszen köztudottan a bodza kevés alkohollal bír, míg ezzel szemben a bor, pedig igen magas alkohol kihozatallal rendelkezik. Természetesen azért döntöttem a rizlingszilváni bor mellett, mert nem akartam túl illatosat sem választani, de túl jelentéktelent sem, mert ebben az esetben a bodza illat anyagai egyszerűen elnyelnék a bor alkotóit. A kísérlet eredménye nyilvánvalóan később fog kiderülni, mert azért ennek is szüksége van egy pár hónapos érlelődésre, stabilizálódásra.  Fekete bodza fontos gyógynövény. A gyógynövények ismerete olyan régi, mint az emberiség története. Az ősember ösztönösen keresett olyan anyagokat, amelyeket betegségének, bajának gyógyítására felhasználhatott. A fejlődés későbbi folyamán már céltudatosan kutatta a gyógyító anyagokat, és azokat meg is jegyezte magának. Miként táplálékának jelentős részét, úgy a gyógyszereit is a növényvilág szolgáltatta. A mai, hivatalosan is elismert gyógynövények jelentős része a hagyományos, illetőleg a népi gyógyászatból került át a természettudományos alapokon nyugvó gyógyászatba. Ebbe a kategóriába a bor is beletartozik természetszerűleg, főként akkor, ha az valóban adalék anyagoktól mentes. A kis hordó fekete bodza cefre ezen esetben csak az üstben találkozott a borral, nem azzal került erjesztésre. Együtt desztillálás azonban éppen elegendő ahhoz, hogy a két anyag egymásra találjon a hagyományos kisüsti technológia kétszeri lepárlása révén. Bízom abban, hogy a kísérlet eredményeként létrejövő párlat kellemes és gyógyító hatású lesz testre és lélekre egyaránt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése