Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. augusztus 1., szombat

Fertődi Málna Érlelt Gyümölcs Pálinka 2015.



2015/08.01.
 


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS





  Fertődi Málna

  eperfával érlelve
A szombat mindig egy remek nap, hát még akkor, amikor a szabadnapomon saját pincészetünk termékeivel, ügyeivel és dolgaival foglalkozhatom. Szaktanácsadást nyújtok e-mailban délvidékre, telefonon a fővárosba, facebookon a közvetlen környezetünkbe, a honlapunkon pedig Oroszországba. Ebből kiindulva elmondhatom, hogy zajlik az élet, vagy, hogy benne vagyunk a sűrűjében rendesen. Ma a tegnapi málna pálinka családunk második tagjának a bevezetésével vagyok elfoglalva. Mint, ahogyan már elmondtam tavaly is készítettem ebből a bogyós gyümölcsből pálinkát, de idén egy kicsit tovább gondoltam a dolgokat. Szembe megyek egy kicsit a hagyományokkal, és a trendekkel, mert köztudott, hogy a málna pálinka, hordós érlelése nem ajánlott. Éppen emiatt tavaly ezzel meg sem próbálkoztam, de idén elhatároztam, hogy a kíváncsiság mielőtt kifúrná az oldalamat, azért is megpróbálom. Természetesen arra nem vetemedtem, hogy az italomat hordóba töltsem, hanem inkább egy üvegben eperfa chippel indítottam el az érlelődést. Ennek következtében aztán az oxigén nem kezdi ki a pálinkát, és az aromák benne maradnak az italban, hozzá adva az eperfa szín és aromaanyagát. Az 1978-ban Dr. Kollányi László és munkatársai által létrehozott fajta nagyon karakteres málna illattal rendelkezik, ezért is bízom abban, hogy az eperfa illatanyagaival majd jól megférnek egymás mellett. Életerős, nagyon erős növekedésű, bőségesen sarjadzó, kiváló megújuló képességű fajta. Vesszői sárgásbarnák, közepes vastagok, mereven felállók, csúcsuk lehajló, kéregrepedésre nem hajlamosak. Sarjai a napos részen bordó bemosódásúak; alul erősen, felette közepesen, lila, zömök, tüskékkel fedettek. Levelei közép zöldek, három ritkán öt levélkések. Fürtjei közepes hosszúak, a vesszők csúcsán rövidek. Hajtásai a hazai hideg teleket fagykárosodás nélkül elviselik. Rügyfakadása késői. Középkésői érésű fajta. Évről-évre kiegyenlítetten terem, termésbiztonsága kiváló. A gyengébb ökológiai adottságú területeket is jól tolerálja. Vesszői rugalmasak, sarjai kevésbé sérülékenyek, a bogyói a vacokkúpról könnyen leválaszthatók, kemények. Friss, intenzív illat, ropogós íz világ. Üdeségével a friss málnát juttatja eszünkbe, élénk, fiatalos pálinka. Ízével azonnal betölti a száj minden pontját, hosszú lecsengésű.   

2015. július 31., péntek

Fertődi Málna Natúr Gyümölcs Pálinka 2015.



2015/0731.




AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


  Fertődi Málna

  üvegben érlelve



A meteorológiával foglalkozó szakemberek az elmúlt napokban megállapították, hogy amióta következetesen figyelik az időjárás napi változásait a Földünkre nézve ez a félév volt a legmelegebb. Bizonyos szempontból ez érdekes adat számunkra, akik kertészettel, növényápolással, vagy akár globális mezőgazdasággal foglalkozunk. Hiszen legtöbb növényünk számára, jó a meleg, sőt mondhatjuk, hogy a bor és pálinkakészítők számára kifejezetten jó ezt hallani. Csak, hogy ne legyen felhőtlen az örömünk a fokozódó meleg mellé váratlan hideg frontok, szélsőséges viharok is társulnak, amelyek erős széllel, a kontinens közepén soha nem látott tornádókkal érkezik, amely azonban már többet árt, mint hasznot hoz a pár fokos fokozódó meleg. E napokban is ennek vagyunk átélői, hiszen múlt héten még negyven fok körüli meleg volt, addig ma már csak tizenöt fokot mértünk délben. Mindez, hogyan is kapcsolódik a mai italunkhoz? Hát úgy, hogy a Fertődi Málnánknak szerencséje van, hogy viszonylag korán érik és szereti a meleget. No persze a vizet is, hiszen a nélkül, gyorsan leérik. A tavalyi évben készítettem először málnából cefrét és pálinkát, a saját ültetvényünkről szedve. Rögtön sikerült is aranyérmet szereznem vele, így mondanom sem kell, hogy igen közel került a szívemhez. Pedig vannak buktatói az elkészítésének. Mondanom sem kell, hogy ezt az apró gyümölcsöt kézi munkával leszüretelni, főleg a szúrós változatát nem egyszerű. Szerencsére a feleségem hűséges társ ebben a munkában is. Öt dolog miatt is előnyös a fogyasztása, és itt nemcsak a nyersen evésének, hanem nyilván a belőle készült italoknak is: ásványianyag-tartalma, vitamintartalma, víztartalma, valamint antioxidáns és emésztéssegítő mivolta is mellette szól. A rózsafélék családjába tartozó málna ásványianyag-tartalma kiemelkedő. Kalcium, kálium, magnézium és vas is van benne. Antioxidáns gyümölcsként óvja a szervezetet a szabadgyökök sejtszintű rongálásától, rostjai és pektintartalma pedig segítik az emésztést. A málna a nyári melegben a szervezet hidratálását is segíti, ugyanis 100 gramm málnában 80-85 gramm víz van. Ezen italom védőszentjének egy gondolatát szeretném nektek közreadni:” Amikor hozzátok szólok, kulcsot adok nektek a szívemhez.” Ezt én annyival megtoldanám, hogy amikor elkészítek egy italt nemcsak kulcsot adok nektek, hanem a gyümölcs lelkét is.


2015. július 18., szombat

Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület 4. Házi Pálinkaversenye



Versenykiírás
1. A verseny megnevezése:   Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület 4. Házi Pálinkaversenye
2015. július 25. 10-15 óra között
2. A verseny célja: Lehetőséget adni a minőségi pálinkát főzető kikötői hajósok számára egy
hivatalos megmérettetésre, a pálinka kulturált fogyasztásának
népszerűsítése
3. A verseny szakmai támogatói:aSpiritus Primus Kft.és aCsalló Manufaktura Kft.
4. Versenyrendezőség:          Versenyvezető:  Dr.Nemeshegyi Gábor
Kódoló, dekódoló: Fejes Dóra
Minta felelősök: Németh Krisztina és Pákozdi Rita
Versenyiroda:  Huzsvár Zoltán, Fejes Dóra
5. Hivatalos bírálók: „A” bírálói asztal „B” bírálói asztal
Cseh Gábor vezető bíró         Csalló Jenő vezető bíró
Benedict András Csanda József
Gombos István Gibicsár Tamás
Szabó Tibor Huzsvár Zoltán
6. Részvételi feltételek:         A versenyen az egyesület tagjai, bérlői és azok barátai vehetnek részt,
kizárólag saját készítésű házi (vagy bérfőzetett) pálinkával.
Egy személy legfeljebb három mintával nevezhet.
A versenyre 0,5l-es mintát kell beadni, jól zárható, felcímkézett üvegben.
A címkén fel kell tüntetni:
• a tulajdonos nevét (telefonszámát)
• a pálinka gyümölcs jellegét (nem fantázianevet)
• bírálati kategóriáját  (a kiírás szerint)
• alkoholfokát %-ban (ha nem ismert pontosan, a becsült értéket)
7.Bírálati Kategóriák: • tiszta pálinkák    (T)
• ágyas pálinkák   (A)
8. Nevezési határidő: 2015. július 24. 13 óra!
A nevezendő mintaszámot lehetőség szerinti mielőbb jelezzék Fejes Dóra
felé!
9. Nevezés helyszíne: A Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötő kis tárgyalója.
A minták korábban is leadhatók Fejes Dóránál, előre egyeztetett
időpontban, ahol a címkézésben is segítséget kaphatnak.
10. A bírálat rendszere:         A minták elbírálására a 20 pontos súlyozott bírálati módszert alkalmazzuk:
• Illat tisztaság  max.    3 pont
• Illat tartósság max.    5 pont
• Íz tisztaság  max.    3pont
• Ízkarakter max.    5 pont
• Harmónia, tartósság max.    4 pont
11. Értékelés: Az összpont alapján a következő értékelések adhatók:
•   nem hibátlan termék 5-13 pont
•   megfelelő termék 14-16 pont      bronz érem
•   megfelelő, hibátlan termék         17-18 pont      ezüst érem
•   hibátlan, kiváló termék 18-20 pont      arany érem
12. Díjazás: Minden nevező ajándékot kap
Bírálati kategóriánként éremdíjak kerülnek kiadásra
A két bírálói asztal együttes döntése alapján a legtöbb pontot kapott pálinka
elnyeri „A Kikötő legjobb pálinkája 2015” különdíjat
13. A versenynap programja:
10.00 óra         Ünnepélyes megnyitó
10.15 – 13.00 Pálinkák bírálata
15.00 A házi pálinka verseny szakmai értékelése
Eredményhirdetés, díjátadás
15.30 – 16.30 Díjnyertes pálinkák kóstolója
A pálinkakóstolás művészete néhány lépésben
Gyakorlati oktatás „amatőröknek”
Szakmai konzultáció


2015. július 11., szombat

A MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE BEMUTATJA A III. PANNON PÁLINKAVERSENYEN 2014.07.09.-én ELÉRT EREDMÉNYEIT



A
MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
BEMUTATJA


A
III. PANNON PÁLINKAVERSENYEN
2014.07.09.-én
ELÉRT
EREDMÉNYEIT:



1./
Nyári körte
Muth Walter
Arany



2./
Cabernet franc törköly
Heilmann-né Muth Erzsébet
Ezüst


3./
Muscat Ottonel törköly
Heilmann-né Muth Erzsébet
Ezüst


4./
Tramini Érlelt Szőlő
Muthné Katona Mária
Ezüst


5./
Merlot Borpárlat
Heilmann-né Muth Erzsébet
Bronz


6./
Kékfrankos törköly
Muthné Katona Mária
Arany


7./
Királyleányka törköly
Muthné Katona Mária
Ezüst


8./
Mézes Borókás Borlikőr
Heilmann-né Muth Erzsébet
Ezüst



2015. július 9., csütörtök

II. Pannon Pálinkaverseny 2015.


Hamarosan indulunk a Balaton felé a díjkiosztóra.


2015. július 7., kedd

II. Pannon Pálinkaverseny 2015.



II. Pannon Pálinkaverseny 2015.
Csopak

Csalló Gergő a Csalló Pálinkamanufaktúra egyik tulajdonosa az Origónak azt mondta, hogy a versennyel elsősorban a Balaton felvidék pálinkáit és párlatait szeretnék népszerűsíteni. Arra törekszenek, hogy megismertessék a pálinkát, mint hungaricumot a hazai és a külföldi turistákkal is. A tavalyi versenyre 143 féle italt neveztek, amelyekből 33 bronz, 42 ezüst és 25 arany minősítést kapott, de ezeken kívül kiosztottak hét különdíjat is. A szervezők abban bíznak,  hogy idén megdől a nevezett pálinkák rekordja, de a minőség a régi marad. A főzdék június 30-ig nevezhetik az italokat. Június 30-án lezárult a nevezés a II. Pannon Pálinka- és Párlatversenyre, ahol 11 kereskedelmi főzde mellett 2 bérfőzde, 14 bérfőzető és 5 kereskedő termékei mérettetnek meg a bírák színe előtt július 9-én szombaton, a Fröccsöntő és Pálinkanapok kísérőrendezvényeként. A másodízben kiírt versenyre 128 mintát neveztek be. A csopaki párlatverseny kezdetének ideje a 2000-es évek elejére datálódik, akkor még a „Csopaki szőlő alapú pálinkák versenye” néven regionális rendezvénysorozatként ünnepelték a helyi remekeket. Több évnyi kimaradás után a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete élesztette újra a nemes párlatok egyre nívósabb versenyét, hiszen a Pannon Pálinka- és Párlatverseny az azóta eltelt időszakban hazánk legrangosabb pálinkaversenyei közé került. A pálinkák versenyében – a hagyományoknak megfelelően – a Vám- és Pénzügyőrség kóstolócsapata választja ki a díjnyertes párlatot, az ítészek győztest és különdíjast hirdetnek majd. A pozitív bírálati rendszerben 20 pontot lehet kiosztani az anonim minták egyéni értékelés során. Ha nincs erjesztési vagy technológiai hibája a párlatnak, akkor legalább bronz minősítést kap, pontszám alapján dől el az ezüst és az arany besorolás is. Adott gyümölcs kategóriák esetében az aranyérmesek közül a legjobb kapja a champion díjat. Ezúttal 15 italt nem tudtak értékelni a nevezettek közül, így aztán 25 bronz, 63 ezüst, 25 arany született. A tradiciókat ápolva a Vám- és Pénzügyőrség kóstolócsapata a Szőlő alapú pálinkák és párlatok közül választja ki a nekik legjobban tetsző italt, amiért különdíjat is adományoznak az ünnepélyes eredményhirdetésen július 9-én, csütörtökön a Csopaki Strand bejáratánál este 7 órától a Fröccsöntő és Pálinka Napok nyitányaként. A Balkan Fanatik koncert előtt bőven lesz ideje mindenkinek megkóstolni ezeket a hungaricumokat, hiszen nem csak a helyi borászok, hanem a szeszfőzdék is kitelepülnek majd!