Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 12., szerda

Mutsu Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



713.

2014/1105


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
  Mutsu Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
A folytatása a hétnek is nagyszerűnek ígérkezett. Az idő szép volt, elérkeztünk a munkahét derekához, így hát minden okunk meg volt arra, hogy jó kedvűek legyünk. Még a tegnap elkészített likőr bizsergető hatása is bennem volt, az a titokzatosság, amellyel várjuk, hogy vajon mi is születik belőle a három hónap eltelte után. Ezek azok az érzések és gondolatok, amelyek erőt adnak ahhoz, hogy mindig újabb és újabb italokat készítsünk el. A főzdében ezen a napon viszonylag időben végeztem, és így otthon a saját pincészetemben folytathattam a munkámat, amely során egy régi kedvenc gyümölcsömből készült cefrét desztilláltam le. Ez a gyümölcs ezúttal a Mutsu alma volt. Igazából nem is olyan régi kedvencem ez, hiszen a Golden alma a régi kedvencem, de ezt az alma fajtát éppen ebből nemesítették ki Japánban, ahol Crispinnek is hívják. A lányaim japán mániája okán keltette fel a figyelmemet ez az újabb fajta, és azóta, sikerrel készítettem már belőle díjnyertes italt is. Persze ez a fajta is 1930-ban látta meg a napvilágot, de nálunk nyilvánvalóan csak nem régen kezdte meg hódítását a legnagyobb sikerrel. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy, 230-300g, gömbölyű, húsa fehér színű. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény és zöld, éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. A környezeti viszonyokhoz nagyon jól alkalmazkodik, mégsem mondhatjuk igénytelen gyümölcstermő növénynek. Az almában alig van fehérje, továbbá kevés a szénhidrát, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Héjával együtt fokozza a szervezet ellenálló erejét, ezzel a betegségek megelőzését. Az alma pektintartalma hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez is. Így ma már a rendszeres almafogyasztás a koleszterinszint-csökkentő étkezés egyik alapvető eszközévé vált. Jó étrendi eleme a cukorbetegek diétájának. Bőséges fogyasztásával csökkenthető a szervezet inzulin felhasználása, valamint hozzájárul a súlycsökkentéshez is. Az alma védelmet nyújt a szájüregi betegségekkel szemben, fogainkat mégsem védi úgy, ahogyan korábban gondolták. Nyilvánvalóan párlat formában, ha lehet még egészségesebbnek is nevezhetjük, persze csak, ha kis mennyiségben fogyasztjuk.
 
 

2014. november 11., kedd

Fűszeres President Szilva Gyümölcs Likőr 2014.



712.

2014/1104


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Fűszeres President Szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ez a kedd egy szokásos hétköznapi munkanapnak indult. Nem is vártam tőle túl sokat, így meg volt minden esélye annak, hogy ennél csak sokkal jobb lehet. Az idő a naptárhoz képest fantasztikusan szép, ami már önmagában is elég ok arra, hogy jól érezzük magunkat. Ilyenkor aztán a munkában eltöltött idő is valósággal repül. A gyermekeim elszéledtek a világban, így azokra nem volt gondunk, a kisebbik Berlinben, a nagyobbik Budapesten. Lassan elérkezik az az idő, amikor már rájuk nem lesz sok gondunk, de ez még nem, azaz idő. Minden esetre, amikor délután hazaérkeztem neki álltam feldobni egy kicsit a napomat. Mint már a tegnapi ágyas párlatnál említettem ezúttal egy újabb különlegesség elkészítésére szántam el magamat. Pincészetünk likőrjei szép eredményeket értek el ebben az évben is, így felhatalmazva éreztem magamat, hogy újabbakat készítsek el. Miközben ezzel foglalatoskodtam rá is jöttem, hogy szeretek likőröket készíteni. Nem csak azért, mert a közönség mindig kedveli ezeket, hanem, mert hálás az ilyen italok elkészítése, főleg a fiatalok körében. A másik fontos tudni való, hogy már az izgalommal tölti el az embert, amikor a receptet kitalálja. Kicsit az egész olyan, mintha pálinkánknak még egy újabb életet adnánk. Először a gyümölcstermesztésénél tölti el az embert az izgalom, majd következik a cefrézés, amikor egy újabb élete lesz a gyümölcsnek, majd harmadik alkalom, amikor ismét ital válik belőle. A likőr esetében, pedig van egy negyedik alkalom is, amikor összeházasítja az ember az alapanyagot különböző fűszerekkel, és bár nem tudja, hogy mi lesz belőle, de az izgalom felfokozott egészen addig, amíg három hónap múlva nem kezdjük el kóstolgatni. A szilvoricum kedvenc itala volt régi elődeinknek most én úgy alakítottam át, hogy ez mindenkinek ínyére váljon. A férfiak többsége kedveli a szilvapálinkát, a nők többsége kedveli az ágyas italokat, ízűk, színűk, selymességük okán, a fialok, pedig azért kedvelik, mert alacsonyabb alkoholtartalom mellett nyújt nekik különleges élményeket. Ebben az italban sok féle ízt és zamatot házasítottam össze: szegfűszeg, gyömbér, vanília, fahéj, citrom, nádcukor, és természetesen aszalt szilva is van belehelyezve. Az ágyas pálinkánál ez az ital azért sokkal összetettebb, sokkal bonyolultabb, sokkal rafináltabb. Száz nap után újra találkozunk vele!