Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 26., szombat

Tombácz Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



557.

2014/0415


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Tombácz Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Nagyhéten az ember önkéntelenül is nagy dolgokat szeretne végbe vinni, de hát a mai modern világunkban vajon mi is számít nagydolognak? A tömegkommunikáció fejlődésével pillanatok alatt minden információ eljut egyik helyről a világ másik legtávolabbi helyére is. Titok szinte nem létezik, ha nem is tudjuk de látnak bennünket műholdakon, hallanak bennünket mobiltelefonon, csak éppen a háttérben meghúzódnak, és addig, amíg az árral együtt úszol mehetsz, csak akkor emelnek ki, ha szembe kezdesz el úszni. Persze most sokan feltehetik a kérdést, hogy vajon mindez, hogy jön ide egy pálinkafőző írásaihoz, amelyekkel munkáit vezeti be a világba? Hát úgy, hogy ma egy olyan különleges gyümölcsből készült pálinka családot szeretnék figyelembe ajánlani, amelyből biztos vagyok benne, hogy vagy egyáltalán nem készítettek még pálinkát, vagy csak nagyon kevesen, esetleg csak a múltban. Úgy-e a gyümölcstermesztést is elérték a modern technológiák, a nemesítések legújabbjai. Csakhogy ezáltal olyan régi fajtákat áldoznak be a haladás oltárán, amelyek valódi hungarikumok, amelyeket dédszüleink még olyan természetességgel termesztették és fogyasztották, mint a tejet, amelyet reggel az istállóban fejtek. A Tombácz alma az a fajta, amelyből a cefrét készítettem, még pedig hála a bőséges termésnek egyedül házasítás nélkül. Gondolom, hogy sokan még csak nem is hallottak erről a fajtáról, amely egykor nagyobb dicsőségnek örvendett, mint manapság. Szerencséjére mondva olyan almafajtáról beszélünk, amely az emberrel ellentétben képes száz évet is könnyedén megélni. Az a fa, amelyről a gyümölcsöt szedhettem olyan ötven év körüli, de köszöni szépen kiváló egészségnek örvend, és évről-évre ontja mázsányi gyümölcseit. Valószínűleg Szegedről vagy ennek közeli vidékéről származik, itt elterjedt, ősi helyi fajta, de a nálunk megtalálható is bizonyítja, hogy egykor Dél-Magyarországon sokkal elterjedtebb lehetett. Ez az almafajta átmenetet képez a nyári és a téli almafajták között. És talán éppen ezért mi nagyon szeretjük. Feldolgozása nem okoz nagy gondot, mert éretten nagyon gyorsan megpuhul, de mindenképpen ajánlott a ledarálása, pépesítése, és illatanyagainak alapos feltárása ahhoz, hogy valóban fajtajelleges, kiváló egyedi almapálinkát nyerhessünk belőle.
 
 

2014. április 23., szerda

Vadőszibarack Ágyas Vadgyümölcs Párlat 2014.



556.

2014/0414


AQUAVINICUM

ÁGYAS

VADGYÜMÖLCS



  Vadőszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Ráfordultunk a nagyhétre, és ezekben a napokban már tényleg teljesen minden a húsvéti gondolatok, érzelmek körül forog. A katolikus hitű emberek ezen a héten már a különleges egyházi szertartásokra gondolnak, amelyek még különlegessebbé teszik ezeket az ünnepeket. A szőlészetben munkaszünet van, ezzel szemben nemcsak a pálinkafőzdében kell helyt állnom, hanem a tulajdonos távollétében még a pusztáján is reggelente nekem kell megjelennem. Lovakat, és mangalica sertéseket látók el. Sajnos a húsvét közeledtével az időjárás is még szeszélyesebbé, esőssé és hűvössé változik. Egy pálinkafőzdés azonban ettől nem ijed meg, hiszen egyszerűen csak végzi a munkáját, begyújt az üst alatt és finomítja a kisüsti pálinkákat. Az elmúlt két napban bemutatott vadőszibarack pálinka család harmadik tagjához is elérkeztünk, amely ezúttal is az ágyas változat. Kisgyermekkorom óta ismerem ezt a gyümölcsöt, de régen kicsit viszolyogtam tőle, napjainkban a pálinka kultúrán keresztül nézve, igen csak kedvelem. A 70-es években több mint 20-féle változatát írták le és szaporítottuk. Tenyerünkben elfér a parasztbarack, ami azt is jelenti, hogy nem szépségéért vásárolják. Régen a szőlők közé ültették, s többségében ma is onnan hozzák. Gyümölcse szinte mindig rozsdás, mondhatni ragyás. Talán a radai rosseb hangulat megjelenítője. Míg belé nem harapunk. Gyümölcse apró-közepes méretű, húsa fehér, zöldes-fehér, édes, illatos, vastagon nemezes-molyhos, a kőmag körül sötétpiros, rostos, magvaváló. Terméseit aszalványként is feldolgozzák, a keményen szedett gyümölcs jól eltartható. E vadpálinka kóstolgatásakor meg lehet érteni, mit áldoztak be a vadgyümölcsök ízéből, illatából a nemesítők, amikor szárazság-, fagytűrő, rezisztens tulajdonságokat, erényeket nemesítettek ki. A zöld színű vadőszibarack két nap alatt tönkremegy, ezért gyümölcsként nem fogyasztható, azonban kiváló pálinka alapanyag. Mind íze, mind illata megmarad a főzést követően is. A vad őszi semmihez sem fogható, gyümölcsös-virágos illattal indít, amely az ízben "megfoghatóvá" válik. Selymes, lágy textúra a korty elejétől a végéig, hosszú, tiszta, gyümölcsös utóíz. Illata a szárazpróbában, vagyis az üres pohárban másnap is tisztán érezhető. Az ágyazásnak köszönhetően az illatok, és a zamatok is jelentősen felerősödtek, amitől egy vad csodává válik.