Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 24., hétfő

VI. Igali Bor - és Pálinkaverseny



VI. Igali Bor - és Pálinkaverseny

amely 2014. április 12 –én, szombaton este 18 órától
kerül megrendezésre a BV szállodában (Igal, Gábor u. 6.), amelyre minden igali bor és pálinkakedvelőt szeretettel várunk. Részvételi feltételek: A bormintákat 2x0,75-ös üvegben kell leadni, a pálinkákat 1x0,3-as üvegben kell leadni. Az Igaliaknak díjtalan a minták nevezése, a vidékieknek fajtánként 500 Ft-os a nevezési díj! A minták átvétele 2014. április 8-9-10-én 15órától 18 óráig Farkas János utcai Virágboltban történik. Az eredményhirdetést követően vacsora, műsor, tombola és élő zene várja a résztvevőket. Vacsora: 2.500 Ft/fő (mely a borfogyasztást is tartalmazza)
A verseny védnöke Obbás Gyula, Igal Város polgármestere!
A rendezvénnyel kapcsolatban, Kreka Ferenc 06-30/9369-129 telefonon ad részletesebb felvilágosítást.
Kapcsolattartók:
Szabó Attila +06-70/3724-994
Gerencsér Zoltán +06-30/3783-585



Merlot Szőlő Érlelt Borpárlat 2014.



534.

2014/0323


AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR



  Merlot szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A vasárnapunk a megszokott rendben zajlott le, vagy legalábbis a délelőtti része. A reggelt a családdal töltjük közös reggelivel, majd szintén a család közös programja, hogy együtt szentmisére megyünk. Az utolsó közös program, hogy amikor onnan hazaérkezünk, az ebéd előtt egy pálinkát gurítunk le a torkunkon, hogy az ünnepi étek jobban essen. Csakhogy ezen a napon mi komáméknál ünnepeltünk, ahol aztán nem kevés bor és pálinka folyt le a gégénken. Igazi pálinka és bor ünnepé varázsoltuk, annyi félét kóstoltunk meg. Így aztán koraeste nem is maradt más tenni valóm, mint, hogy egy régebbi még be nem mutatott italomat fahordós érlelésnek vetettem alá. A borpárlat, amely a rendelkezésemre állt merlot szőlőből készült. Két történet kering a fajta elnevezéséről. Az egyik monda szerint azért kaphatta nevét az énekesmadárról, mert a bogyók színe egészen sötét is lehet, szinte fekete. A másik történet, pedig arról regél, hogy ez a fajta volt a feketerigó egyik kedvenc elesége. Döntse el mindenki maga, hogy melyik szimpatikusabb számára. Ha ezt egy pohár merlot mellett teszi, könnyebb és élvezetesebb lesz a választás. A világfajták egyike, Franciaországból származik. 1784-ből származik az első olyan leírás, amelyik külön, említésre és jó bor készítésére alkalmas szőlőfajtaként aposztrofálja a merlot-t. Egyike azon kékszőlőfajtáknak, amelyek alapját adják a klasszikus Bordeaux-i cuvée-knek (a három testőr: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot). Önálló borként is megállja a helyét, de inkább a Cabernet fajták lekerekítésére alkalmazzák. Termőképessége közepes. Kései érésű, cukortartalma magas. Bogyói vastag héjúak, kevésbé lédúsak, sötétkékek. Általában október közepére éri el az ideális 18-20 mustfokot. Bora általában gyorsabban érik a cabernet fajtáknál. 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad. Illat- és zamatanyagokban gazdag. Megfelelő cserzőanyaggal bíró, mégis bársonyos bor. Mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű, finom zamatú, sok festékanyagot tartalmaz. Gazdag ízvilágú, amely cseresznye- és csokoládé aromákat mutat. Lágy meleg, telt és koncentrált bor. Savai kiegyensúlyozottak, a tölgyfahordó fűszeressége még színesebbé tette a bort és feldobta az ízvilágát. Az ember nem tudja gyorsan elfelejteni hosszú ideig megmarad az élmény. Vadételekhez, marhahúsokhoz, baromfihúsok, halételek fogyasztásához kitűnő kísérő.
 
 

2014. március 23., vasárnap

Springcrest Őszibarack Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



533.

2014/0321


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Springcrest Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A szombat mindig csodaszép nap. Ilyenkor kifújhatjuk magunkat, leereszthetjük a feszültséget, és belegondolva, hogy van két napunk arra, hogy elfelejtsünk mindent, ami hétköznap károsan ért bennünket. Azért minden nem felhőtlen, mert, ki kell menjek a szőlészetbe, ugyanis néhány oszlopköz merlot szőlő metszése elmaradt és a tulajdonos ezt felfedezte, és én mint középvezető felelős voltam ezért a munkáért, így én csináltam ezt meg az embereim helyett, és ha meg már ezért az egy órás munkáért ki kellett mennem, akkor kint is maradtam tovább és átnéztem az egész táblát oszlopozás szempontjából. Vadőszibarack fáimat is kint megnéztem, de valójában ma a springcrest őszibarack pálinka család harmadik tagját kell bemutatnom, még pedig az ágyas változatát. Ahogy a borász számára a szőlő, úgy a főzőmesternek az állandó és jó minőségű alapanyag biztosítása a legfontosabb kritérium. Ennek érdekében a felvásárló jó kapcsolatokat ápol a helyi gyümölcstermelőkkel, akik a megfelelő érettségű és zamatú alapanyagot biztosítják. Az állandó beszállítói hálózat kiépítésével biztosítják az alapanyagok termesztési fázisának teljes ellenőrzését, beleértve a permetezést és a szedés idejének meghatározását is. Az állandó minőségnek ez az alapja. Őszibarackunk is ebben a szellemben született. Illatában megőrizte a fáról szedett gyümölcs frissességét, ízben sem okoz csalódást, az illat töretlen folytatása. Struktúrája kellemesen lágy, selymes, barátságos. A gyümölcságyon érlelt, úgynevezett ágyas pálinka hónapokig üvegtartályokban érlelődik. Ezt követően a palackozás során a pálinka fajtájával megegyező, saját készítésű aszalt gyümölcsöt tesznek az üvegekbe, majd erre töltik a pálinkát. Ezután újabb érlelés következik, amely általában 5-6 hónapig tart. Az érlelés során az aszalt gyümölcs visszanyeri eredeti alakját, és kellemes színt kölcsönöz a pálinkának. A "gyümölcságy" a pálinkát esztétikailag vonzóbbá teszi, és beltartalmi értékeit is gazdagítja. Valóban így van, illata és íze tobzódik a barack gyümölcsösségében. A gyümölcságynak köszönhetően íze még a vártnál is hosszabb lecsengésű. Utóíze viszonylag hosszan kitart, lecsengésében édeskés. Negyven százalékos alkoholja diszkréten a háttérben marad. A kevés benne hagyott mag, mag íze huncutul bújik meg a háttérben.
 
 

2014. március 22., szombat

Mézes Fűszeres Cigány Meggy Likőr 2013. bírálati lapja




Minta sorszáma:
Termék pontos megnevezése:
Alkohol
tartalom
Bíráló
neve:
Fajta
Kategória:
22
Mézes Fűszeres Cigány Meggy Likőr 2013.
38%
Muth
József
Likőr
PÁLINKA BÍRÁLATI LAP
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok adása is!
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
Pontszám:
Illat tisztaság
0-3 pont határok között
Már a színével is meglepetést okoz, mert áttetsző rózsaszínbe játszó piros. Első szippantásra a fahéj uralja.
2,9
Illat karakter
0-5 pont határok között
Második szippantásra már felbukkan a fűszerek mögött meglapuló meggy maggal marcipánossága.
4,7
Íz tisztaság
0-3 pont határok között
Az első korty után nagyon sima, gördülékeny fűszeresség jellemzi, amelyek jól egymásba kapaszkodnak.
2,8
Íz karakter
0-5 pont határok között
A második korty után alig bukkan fel az alkohol, amely teljesen megbújik a meggy, és a méz zamatai mögött.
4,7
Harmónia, összbenyomás
0-4 pont határok között
Összességében mind illatában, mind ízében egy igen karakteres, de egyedi italunk van. Jól sikerült.
3,6
Összes pont:
Aranytérmes
18,7
Hibás termék
Nem díjazható
Nem hibátlan termék
Oklevél
Megfelelő termék
Bronzérmes
Hibátlan termék
Ezüstérmes
Kiváló termék
Aranyérmes
10,0 – 11,9
pont
12,0 – 13,9
pont
14,0 – 15,9
pont
16,0 - 17,9
pont
18,0 – 20,0
pont













2013. augusztus 14.-én készítettük el ezt a likőrünket, ami azt jelenti, hogy 190 napos italról kell véleményt kialakítanunk. Az ital alapja cigánymeggyből készült gyümölcs pálinka, amelynek ágyazására nem gyümölcsöt használtunk fel, hanem fűszereket, amelyek között a fahéj, a vanília, és a gyömbér vitte a prímeket. Persze, hogy ne legyen ilyen szimpla a dolog, még akácmézzel is megbolondítottuk egy kicsit. Biztosan sokan fogyasztottak már házilag készített mézes párlatot, amelynek állaga sűrű, és opálos volt. Nos a korrektül elkészített mézes párlat nem opálos, és nem uralkodik az ital zamatain, hanem kiegészíti azokat. A hosszú érlelést, és a megfelelő visszagyengítése az alkoholtartalomnak megtette a hatását, így az italunk kellemes, sima italúvá vált, megőrizve a gyümölcs, a fűszerek, és a méz alkotóelemeinek zamatait, összerakva azokat egy közös itallá. Ez egy kész ital.



Báta, 2014. március 22. szombat Anconai Szent Benvenútusz ünnepén