Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2018. január 31., szerda

NEVEZÉSI LAP A IV. ÉRSEKCSANÁDI PÁLINKA ÉS PÁRLATVERSENYRE 2018.



ÖSSZESÍTETT
NEVEZÉSI LAP
A
IV. ÉRSEKCSANÁDI PÁLINKA ÉS PÁRLATVERSENYRE
2018. 02. 02.



Név: MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
Cím: 7149 BÁTA, FŐ UTCA 36
Telefon: 06-70/3387-165
E-mail cím: willhar@citromail.hu
Nevezett pálinkák száma: 8 db



Versenypálinkák:



Nevezett pálinkák száma:
Fajtája (lehetőleg gyümölcsfajta megjelöléssel)

Évjárata

Alkoholfok
Pálinka főzésének helye
(pálinkafőzde neve, címe)
1  
Starking Alma Érlelt
Muth József
2016.
45%
Muth Pálinka és Borpince
2.
Boros Honey Szamóca Natúr
Muth József
2017.
44%
Muth Pálinka és Borpince
3.
Besztercei szilva Érlelt
Muth József
2017.
42%
Muth Pálinka és Borpince
4.
Boros Pinckot Kajszi Ágyas
Muth József
2017.
40%
Muth Pálinka és Borpince
5. 
Bosc cobak Körte Natúr
Muth József
2017.
45%
Muth Pálinka és Borpince
6.
Siller Cuvée Borpárlat Natúr
Muth József
2017.
44%
Muth Pálinka és Borpince
7.
Medock Noir Törköly Natúr
Muth József
2016.
44%
Muth Pálinka és Borpince
8.
Fekete Faeper Ágyas
Muth József
2017.
40%
Muth Pálinka és Borpince






  Beküldési határidő: 2018. január 31.


Dátum: Báta, 2018. január 30.



………………………
Aláírás



2018. január 30., kedd

Konstantinápolyi Birs Natúr Gyümölcs Párlat 2018.



Konstantinápolyi Birs Natúr Gyümölcs Párlat 2018.


A kellemes hangulat nyilvánvalóan kitartott még a hétfői munkanap folyamán is, hiszen hála a közösségi médiáknak a legtöbb hírverés még ilyenkor jelenik meg az események után egy-két nappal. Ráadásul a pincészet facebook oldalán ezen a napon elértük a 750 kedvelést, amely az utolsó határkő a millenium felé. Továbbra is régebbi italaink besorolását végzem, így került ma sor erre a rendkívül értékes gyümölcsből készült italunkra. A XV. század közepén Angliában a birs az ünnepi lakomák kedvelt csemegéje. A Kárpát-medencében valószínűleg a kelták honosították meg.  Lippai szerint a "birsalmának szaga mindenféle méregnek nagy ellensége. Erősíti a gyomrot, jó a hasfájásra és másnaposság ellen." Maga a gyümölcsfajta rendkívül régi. Nagyon sokan nem is igazán tudják, hogy a birsnek több fajtája is létezik. Ezt a gyümölcsöt leginkább arról tudjuk felismerni, hogy sokkal szőrösebb a többinél és valamivel talán később is érik be. Alakja kevésbé megnyúlt körte, inkább zömök almára emlékeztető. Sajnos napjainkban a birstermesztés legnagyobb rizikófaktora a „tűzelhalás”. Ez a fajta lehetővé teszi, hogy csökkenthető legyen a kockázat, mivel rendkívül ellenálló erre a baktériumos betegségre. Széles körben elterjedt, szívós faj. A nehéz, kötött talajokat nem szereti. Termése közepes és ritkán nagy, két fele egyenlőtlen és bordázott. Héja vékony, felülete erősen molyhos és nagyon illatos. Húsa finom, illatos és nagyon zamatos magas cukor és savtartalmú, emiatt is kedvelt a pálinka előállítók számára. Feldolgozása komoly feladat elé állítja a szakembereket, magas pektintartalma miatt, de az eredmény az minden fáradtságot, és befektetést meghálál. Illata harsány, ennél "birsebb" aligha lehetne, parfümként is megállná a helyét. A birs illata hűvös elegancia, van benne valami fémes, high-tech, krómacél. Ugyanakkor egy idő után, amikor kezünkben felmelegszik, a birsalmasajt, sőt kompót is megjelenik csipetnyi szegfűszeg és fahéj kíséretében. Íze egy árnyalattal melegebb, citrusos, kellemesen fanyar-édes lecsengéssel. Olajos, selymes struktúrája a korty legvégéig kitart. Utóíze a birs héját idézi. Kifinomult, nemes párlat. Remélhetőleg az érlelés ideje után csak jókat mondhatunk róla. Védőszentje egy vértanú püspök, aki nem volt hajlandó szent képekre lépni, így remélhetőleg ennek az italnak is végsőkig védelmezője, nevelője lesz.


2018. január 29., hétfő

Datolyás Körte Ágyas Déligyümölcs Párlat 2018.




Datolyás Körte Ágyas Déligyümölcs Párlat 2018.



Igen csak feldobott hangulatban indult ez a napunk, aminek nyilvánvaló oka a tegnapi Bácskossuthfalvi pálinkaversenyen elért eredmény. 16 nevezett mintából 14 díjazott tételünk született, amely teljesítménnyel a 551 tételes versenyen a közel 150 nevezőből a legeredményesebb főzőmesternek választottak az elért eredmények alapján, úgy hogy a minták 40% elismerést sem kapott. Oklevelek, kupák és az elnyert hosszú hétvége a Sárospataki Hotelben szinte repítették az autót haza. Vasárnap ellenére a délutánt munkával is töltöttem. Ez az italunk már régebben elkészült, de datolyával történő ágyazásra még csak most került. A datolya nem hétköznapi gyümölcsünk és nem is önállóan készítettem el, hanem ezúttal körtével történt a keverése fele-fele arányban. A datolya, melyről már a Bibliában is említést tettek, egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegének fogyasztjuk. Sokan nem is sejtik, hogy gyógyhatása sem lebecsülendő. A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő. A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is. Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját. Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt. Természetesen cefrézése, elkészítése igen nehéz, de nem végrehajthatatlan. Íze teljesen megegyezik az aszalt gyümölcsével. Illata igen mély tónusokat képvisel, nem mindenkinek kedvence erre azért fel kell készülni. Mindezek ellenére a déligyümölcs párlatok egy jellegzetes fajtája, amely a hidegágyazás következtében a fentiekben említett jótékony hatásaival azért mindenképpen számolnunk kell. Így aztán persze az sem véletlen, hogy remete szentet választottunk védőszentjéül, hiszen azért elég magányos fajta ez is a kínálati palettán. Aki mégis készíteni, vagy fogyasztani akarná, annak jó egészséget kívánunk hozzá.


2018. január 28., vasárnap

Összesített eredményei Az IV. Bácskossuthfalvai Pálinka és Párlatversenyen 2018.



A
Muth Pálinka és Borpince
Összesített eredményei
Az
IV. Bácskossuthfalvai Pálinka és Párlatversenyen
2018. 01. 27.

A legeredményesebb pálinkafőző
 
1.
 Alma Natúr 2017.
Muth József
Ezüst

2.
Bereczki Birs Érlelt 2017.
Muth József
 -
 
3.
Starking Alma Érlelt 2017.
Muth József
Arany
Champion

4.
Meggy Natúr 2017.
Muth József
 Bronz

5.
Mariska Őszibarack Natúr 2017.
Muth József
 Bronz

6.
Boros Pinckot Kajszibarack Ágyas 2017.
Muth József
Bronz

7.
Ringlószilva Natúr 2017.
Muth József
Bronz

8.
Meggyes Málna Ágyas 2017.
Muth József
Bronz

9.
Fekete Ribizli Likőr 2017.
Muth József
Arany

10.
Boros Honey Szamóca Natúr 2017.
Muth József
Ezüst
11.
Vadbodza Natúr 2017.
Muth József
Arany

12.
Izabella Szőlő Natúr 2016.
Muth József
Bronz

13.
Medock Noir Törköly 2016.
Muth József
Arany

14.
Siller Cuvée Borpárlat Natúr 2017.
Muth József
Bronz

15.
Rozé Borseprő Érlelt 2016.
Muth József
Bronz

16.
Erdei Kökény Natúr 2013.
Muth József
Bronz