Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2018. január 30., kedd

Konstantinápolyi Birs Natúr Gyümölcs Párlat 2018.



Konstantinápolyi Birs Natúr Gyümölcs Párlat 2018.


A kellemes hangulat nyilvánvalóan kitartott még a hétfői munkanap folyamán is, hiszen hála a közösségi médiáknak a legtöbb hírverés még ilyenkor jelenik meg az események után egy-két nappal. Ráadásul a pincészet facebook oldalán ezen a napon elértük a 750 kedvelést, amely az utolsó határkő a millenium felé. Továbbra is régebbi italaink besorolását végzem, így került ma sor erre a rendkívül értékes gyümölcsből készült italunkra. A XV. század közepén Angliában a birs az ünnepi lakomák kedvelt csemegéje. A Kárpát-medencében valószínűleg a kelták honosították meg.  Lippai szerint a "birsalmának szaga mindenféle méregnek nagy ellensége. Erősíti a gyomrot, jó a hasfájásra és másnaposság ellen." Maga a gyümölcsfajta rendkívül régi. Nagyon sokan nem is igazán tudják, hogy a birsnek több fajtája is létezik. Ezt a gyümölcsöt leginkább arról tudjuk felismerni, hogy sokkal szőrösebb a többinél és valamivel talán később is érik be. Alakja kevésbé megnyúlt körte, inkább zömök almára emlékeztető. Sajnos napjainkban a birstermesztés legnagyobb rizikófaktora a „tűzelhalás”. Ez a fajta lehetővé teszi, hogy csökkenthető legyen a kockázat, mivel rendkívül ellenálló erre a baktériumos betegségre. Széles körben elterjedt, szívós faj. A nehéz, kötött talajokat nem szereti. Termése közepes és ritkán nagy, két fele egyenlőtlen és bordázott. Héja vékony, felülete erősen molyhos és nagyon illatos. Húsa finom, illatos és nagyon zamatos magas cukor és savtartalmú, emiatt is kedvelt a pálinka előállítók számára. Feldolgozása komoly feladat elé állítja a szakembereket, magas pektintartalma miatt, de az eredmény az minden fáradtságot, és befektetést meghálál. Illata harsány, ennél "birsebb" aligha lehetne, parfümként is megállná a helyét. A birs illata hűvös elegancia, van benne valami fémes, high-tech, krómacél. Ugyanakkor egy idő után, amikor kezünkben felmelegszik, a birsalmasajt, sőt kompót is megjelenik csipetnyi szegfűszeg és fahéj kíséretében. Íze egy árnyalattal melegebb, citrusos, kellemesen fanyar-édes lecsengéssel. Olajos, selymes struktúrája a korty legvégéig kitart. Utóíze a birs héját idézi. Kifinomult, nemes párlat. Remélhetőleg az érlelés ideje után csak jókat mondhatunk róla. Védőszentje egy vértanú püspök, aki nem volt hajlandó szent képekre lépni, így remélhetőleg ennek az italnak is végsőkig védelmezője, nevelője lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése