Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. szeptember 19., szombat

Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny Kecel 2015.



Országos Téli Gazdaesték      VIII. Keceli Pálinka Ünnep
Pálinka- törkölypálinka- és párlatverseny
Dél-alföldi régió kajszibarack pálinkaverseny
Bor- és pálinka- szépségverseny
2015. szeptember 28 – október 3.


Név: MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
Cím: 7149 BÁTA, FŐ UTCA 36
Telefon: 06-70/3387-165
E-mail cím: willhar@citromail.hu
Nevezett pálinkák száma: 11 db
Versenypálinkák:

Nevezett pálinkák száma:
Fajtája (lehetőleg gyümölcsfajta megjelöléssel)

Évjárata

Alkoholfok
Pálinka főzésének helye
(pálinkafőzde neve, címe)
1
Merlot Szőlő Natúr
2014
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
2
Chardonnay Törköly Natúr
2014
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
3
Vadalma Natúr
2015
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
4
Madárberkenye Natúr

2015.
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
5
Füge Natúr
2014.
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
6
Kékfrankos Borpárlat Érlelt
2014
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
7
Cabernet Sauvignon Borseprő Érlelt
2014
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
8
Magyar Kajszibarack Ágyas
2015
44%
Brill Pálinkaház KFT.
Harc, Siófoki u. 21.
9
Fekete Ribizlis Alma Ágyas
2014
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
10
Mézes Fahéjas Meggy Likőr
2014.
36%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
11
Kraizer Gyógylikőr

2014
36%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.


Beküldési határidő: 2015. szeptember 20.



Dátum: Báta, 2015. szeptember 19.



Muth József
………………………
Aláírás



2015. augusztus 2., vasárnap

Fertődi Málna Ágyas Gyümölcs Párlat 2015.



2015/08.02.
 


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


  Fertődi Málna
  üvegben érlelve
 
 
 
 
Ahogy szokott a hétköznapi hat nap után elérkeztünk végre a vasárnaphoz is. A reggeli lustálkodást sajnos mellőznöm kellett, mert már korán a pincészetbe kellett mennem és ott kinyitnom, mert még a délelőtti szokásos szentmise előtt el kellett intéznem dolgokat. A mai napon elkészített italunk harmadik tagja a málna pálinka családunknak, még pedig annak is az ágyas változata. A tavalyi hasonló italunknak is igen nagy lett a sikere, így idén ebből egy kicsit többet is bevállaltam, mert biztos, hogy sokan szeretnék, majd megkóstolni, és több versenyen is el fogom indítani. Természetesen nem csak színében káprázatos ez az ital, hanem ízében és zamataiban is. Nem véletlen hát, hogy minden valamire való kereskedelmi főzde termék kínálatában megtalálni ezt a terméket. A gyümölcsöt nem aszalva, hanem nyersen helyezem bele, de azért érdemes tudni róla egy-két dolgot. A málna már a középkorban is a kertészek egyik kedvenc gyümölcsfajtája volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de gyógyhatással is rendelkezik. Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és Nyugat-Ázsiában találunk, erdők szélén, cserjésekben, és hegyoldalakban fordul elő nagy számban. Bogyója középnagy (3,4 g), gömbölyded, élénkvörös, fényes, tetszetős. Részterméskéi nagyok, jól tapadnak egymáshoz, szétmorzsolódásra nem hajlamosak. Kemény húsállományát és színét az érés folyamán, és a szedés után is sokáig megőrzi. Íze harmonikusan édesen-savanykás, határozott málna zamatú. A bogyók megjelenése egységes, tetszetős. Kitűnő minőségű, piacos termést ad. A bogyónagyság a vessző teljes hosszában közel azonos, aszályos években a túl hosszúra hagyott vesszők végén aprósodhat. Nagyon bőtermő, kedvező környezeti feltételek mellett, szakszerű termesztéssel a termésmennyisége a 18-20 t/ha-t is eléri. A guruló minőségű gyümölcs aránya meghaladja a 90 %-ot.  Régen a népi gyógyászatban a málna levelét és gyümölcsét lázas meghűlésekre alkalmazták, de ma is megtalálható a gyógynövények tárházában, hiszen a benne található kálium, foszfor, vas és fruktóz erősíti a szervezet. Ágyas pálinkájában minden megtalálható, amitől jó kedvre derülhetünk.
 
 

2015. augusztus 1., szombat

Fertődi Málna Érlelt Gyümölcs Pálinka 2015.



2015/08.01.
 


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS





  Fertődi Málna

  eperfával érlelve
A szombat mindig egy remek nap, hát még akkor, amikor a szabadnapomon saját pincészetünk termékeivel, ügyeivel és dolgaival foglalkozhatom. Szaktanácsadást nyújtok e-mailban délvidékre, telefonon a fővárosba, facebookon a közvetlen környezetünkbe, a honlapunkon pedig Oroszországba. Ebből kiindulva elmondhatom, hogy zajlik az élet, vagy, hogy benne vagyunk a sűrűjében rendesen. Ma a tegnapi málna pálinka családunk második tagjának a bevezetésével vagyok elfoglalva. Mint, ahogyan már elmondtam tavaly is készítettem ebből a bogyós gyümölcsből pálinkát, de idén egy kicsit tovább gondoltam a dolgokat. Szembe megyek egy kicsit a hagyományokkal, és a trendekkel, mert köztudott, hogy a málna pálinka, hordós érlelése nem ajánlott. Éppen emiatt tavaly ezzel meg sem próbálkoztam, de idén elhatároztam, hogy a kíváncsiság mielőtt kifúrná az oldalamat, azért is megpróbálom. Természetesen arra nem vetemedtem, hogy az italomat hordóba töltsem, hanem inkább egy üvegben eperfa chippel indítottam el az érlelődést. Ennek következtében aztán az oxigén nem kezdi ki a pálinkát, és az aromák benne maradnak az italban, hozzá adva az eperfa szín és aromaanyagát. Az 1978-ban Dr. Kollányi László és munkatársai által létrehozott fajta nagyon karakteres málna illattal rendelkezik, ezért is bízom abban, hogy az eperfa illatanyagaival majd jól megférnek egymás mellett. Életerős, nagyon erős növekedésű, bőségesen sarjadzó, kiváló megújuló képességű fajta. Vesszői sárgásbarnák, közepes vastagok, mereven felállók, csúcsuk lehajló, kéregrepedésre nem hajlamosak. Sarjai a napos részen bordó bemosódásúak; alul erősen, felette közepesen, lila, zömök, tüskékkel fedettek. Levelei közép zöldek, három ritkán öt levélkések. Fürtjei közepes hosszúak, a vesszők csúcsán rövidek. Hajtásai a hazai hideg teleket fagykárosodás nélkül elviselik. Rügyfakadása késői. Középkésői érésű fajta. Évről-évre kiegyenlítetten terem, termésbiztonsága kiváló. A gyengébb ökológiai adottságú területeket is jól tolerálja. Vesszői rugalmasak, sarjai kevésbé sérülékenyek, a bogyói a vacokkúpról könnyen leválaszthatók, kemények. Friss, intenzív illat, ropogós íz világ. Üdeségével a friss málnát juttatja eszünkbe, élénk, fiatalos pálinka. Ízével azonnal betölti a száj minden pontját, hosszú lecsengésű.   

2015. július 31., péntek

Fertődi Málna Natúr Gyümölcs Pálinka 2015.



2015/0731.




AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


  Fertődi Málna

  üvegben érlelve



A meteorológiával foglalkozó szakemberek az elmúlt napokban megállapították, hogy amióta következetesen figyelik az időjárás napi változásait a Földünkre nézve ez a félév volt a legmelegebb. Bizonyos szempontból ez érdekes adat számunkra, akik kertészettel, növényápolással, vagy akár globális mezőgazdasággal foglalkozunk. Hiszen legtöbb növényünk számára, jó a meleg, sőt mondhatjuk, hogy a bor és pálinkakészítők számára kifejezetten jó ezt hallani. Csak, hogy ne legyen felhőtlen az örömünk a fokozódó meleg mellé váratlan hideg frontok, szélsőséges viharok is társulnak, amelyek erős széllel, a kontinens közepén soha nem látott tornádókkal érkezik, amely azonban már többet árt, mint hasznot hoz a pár fokos fokozódó meleg. E napokban is ennek vagyunk átélői, hiszen múlt héten még negyven fok körüli meleg volt, addig ma már csak tizenöt fokot mértünk délben. Mindez, hogyan is kapcsolódik a mai italunkhoz? Hát úgy, hogy a Fertődi Málnánknak szerencséje van, hogy viszonylag korán érik és szereti a meleget. No persze a vizet is, hiszen a nélkül, gyorsan leérik. A tavalyi évben készítettem először málnából cefrét és pálinkát, a saját ültetvényünkről szedve. Rögtön sikerült is aranyérmet szereznem vele, így mondanom sem kell, hogy igen közel került a szívemhez. Pedig vannak buktatói az elkészítésének. Mondanom sem kell, hogy ezt az apró gyümölcsöt kézi munkával leszüretelni, főleg a szúrós változatát nem egyszerű. Szerencsére a feleségem hűséges társ ebben a munkában is. Öt dolog miatt is előnyös a fogyasztása, és itt nemcsak a nyersen evésének, hanem nyilván a belőle készült italoknak is: ásványianyag-tartalma, vitamintartalma, víztartalma, valamint antioxidáns és emésztéssegítő mivolta is mellette szól. A rózsafélék családjába tartozó málna ásványianyag-tartalma kiemelkedő. Kalcium, kálium, magnézium és vas is van benne. Antioxidáns gyümölcsként óvja a szervezetet a szabadgyökök sejtszintű rongálásától, rostjai és pektintartalma pedig segítik az emésztést. A málna a nyári melegben a szervezet hidratálását is segíti, ugyanis 100 gramm málnában 80-85 gramm víz van. Ezen italom védőszentjének egy gondolatát szeretném nektek közreadni:” Amikor hozzátok szólok, kulcsot adok nektek a szívemhez.” Ezt én annyival megtoldanám, hogy amikor elkészítek egy italt nemcsak kulcsot adok nektek, hanem a gyümölcs lelkét is.


2015. július 18., szombat

Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület 4. Házi Pálinkaversenye



Versenykiírás
1. A verseny megnevezése:   Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület 4. Házi Pálinkaversenye
2015. július 25. 10-15 óra között
2. A verseny célja: Lehetőséget adni a minőségi pálinkát főzető kikötői hajósok számára egy
hivatalos megmérettetésre, a pálinka kulturált fogyasztásának
népszerűsítése
3. A verseny szakmai támogatói:aSpiritus Primus Kft.és aCsalló Manufaktura Kft.
4. Versenyrendezőség:          Versenyvezető:  Dr.Nemeshegyi Gábor
Kódoló, dekódoló: Fejes Dóra
Minta felelősök: Németh Krisztina és Pákozdi Rita
Versenyiroda:  Huzsvár Zoltán, Fejes Dóra
5. Hivatalos bírálók: „A” bírálói asztal „B” bírálói asztal
Cseh Gábor vezető bíró         Csalló Jenő vezető bíró
Benedict András Csanda József
Gombos István Gibicsár Tamás
Szabó Tibor Huzsvár Zoltán
6. Részvételi feltételek:         A versenyen az egyesület tagjai, bérlői és azok barátai vehetnek részt,
kizárólag saját készítésű házi (vagy bérfőzetett) pálinkával.
Egy személy legfeljebb három mintával nevezhet.
A versenyre 0,5l-es mintát kell beadni, jól zárható, felcímkézett üvegben.
A címkén fel kell tüntetni:
• a tulajdonos nevét (telefonszámát)
• a pálinka gyümölcs jellegét (nem fantázianevet)
• bírálati kategóriáját  (a kiírás szerint)
• alkoholfokát %-ban (ha nem ismert pontosan, a becsült értéket)
7.Bírálati Kategóriák: • tiszta pálinkák    (T)
• ágyas pálinkák   (A)
8. Nevezési határidő: 2015. július 24. 13 óra!
A nevezendő mintaszámot lehetőség szerinti mielőbb jelezzék Fejes Dóra
felé!
9. Nevezés helyszíne: A Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötő kis tárgyalója.
A minták korábban is leadhatók Fejes Dóránál, előre egyeztetett
időpontban, ahol a címkézésben is segítséget kaphatnak.
10. A bírálat rendszere:         A minták elbírálására a 20 pontos súlyozott bírálati módszert alkalmazzuk:
• Illat tisztaság  max.    3 pont
• Illat tartósság max.    5 pont
• Íz tisztaság  max.    3pont
• Ízkarakter max.    5 pont
• Harmónia, tartósság max.    4 pont
11. Értékelés: Az összpont alapján a következő értékelések adhatók:
•   nem hibátlan termék 5-13 pont
•   megfelelő termék 14-16 pont      bronz érem
•   megfelelő, hibátlan termék         17-18 pont      ezüst érem
•   hibátlan, kiváló termék 18-20 pont      arany érem
12. Díjazás: Minden nevező ajándékot kap
Bírálati kategóriánként éremdíjak kerülnek kiadásra
A két bírálói asztal együttes döntése alapján a legtöbb pontot kapott pálinka
elnyeri „A Kikötő legjobb pálinkája 2015” különdíjat
13. A versenynap programja:
10.00 óra         Ünnepélyes megnyitó
10.15 – 13.00 Pálinkák bírálata
15.00 A házi pálinka verseny szakmai értékelése
Eredményhirdetés, díjátadás
15.30 – 16.30 Díjnyertes pálinkák kóstolója
A pálinkakóstolás művészete néhány lépésben
Gyakorlati oktatás „amatőröknek”
Szakmai konzultáció