Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 10., hétfő

President Szilva Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



711.

2014/1103


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  President Szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 Régen nem volt már olyan, hogy így november elején húsz fok körüli meleg legyen. Ez bizony azért némi aggodalommal is eltölti azokat, akik a mezőgazdaságból élnek, hiszen az agráriumban igen fontos tényező a téli hideg, amikor a növények vegetálnak, a korokozó gombák, baktériumok, pedig elpusztulnak. A meleg mellett a sok nedvesség és magas páratartalom is kedvez ezeknek a láthatatlan problémáknak az áttelelésének, amelyek idén is sok problémát okoztak, de jövőre, ha így marad még nagyobb gondokat fog okozni gyümölcsöseinkben, szőlészeteinkben. Persze sokkal jobb, ha hétfőn, a hét elején már nem ilyen komoly gondokról elmélkedünk, sokkal jobb, ha a munka után saját pincészetemben az éppen aktuális szilvapálinkánk harmadik verziójának elkészítésével foglalkozom. Idén talán a szilva volt az egyetlen olyan gyümölcs, azok közül is a késői érésű, amelyek valamennyire hozták formájukat a cefrézés tekintetében. Ennek köszönhetően ebből a fajtából készült annyi, hogy nem csak egy ágyas elkészítését tehettem meg, hanem emellett, majd egy likőrt is fogok készíteni belőle. A szilvát is úgy kell megválasztani, hogy tudjuk milyen rendeltetésre szánjuk. „Aszalásra, lekvárnak és befőttnek még mindig a Besztercei a legjobb”. A legismertebb és legkeresettebb nyári fajta viszont a Cacanska lepotica. Előnye, hogy korán, július végén érik, ezért külföldre is viszik. Kiváló friss formában és befőttnek is. A másik nagy értékesítési űr a kései fajták érése idején van. Az utóbbi évek slágerszilvája a President. Nagy, cukros a gyümölcse, főként a bordó színű, pálinkának elsőrangú. Ezért is választottam én is ezt a fajtát, amikor az ültetéskor fajtát választottam. A legtöbb szilvapálinka általában nem egy fajta szilvából készül, én viszont mindig igyekszek az adott fa saját ízét megkeresni. Természetesen saját terméséből készítettem az aszalványt is, amely mentes minden cukortól és tartósítószertől. Ennek köszönhetően pincészetünk ágyas pálinkái annak ellenére, hogy édeskés ízűek, nem annyira édesek, hiszen csak a gyümölcs saját cukor beltartalma az, amely a párlatba oldódik. A párlatunk az ágyon pihentetési idő után nem túl sötét piros árnyalatot kap, ízében, zamatában, pedig, mintha éppen a gyümölcsbe magába harapnánk bele. A mag íze ezen esetben alig kiérezhető az italból, mégis megmarad a marcipánossága.
 
 

2014. november 9., vasárnap

President Szilva Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



710.

2014/1102


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
  President Szilva
  szilvafával érlelve
 
 
 
 Ahhoz képest, hogy ifjabb koromból még jól emlékezem arra, hogy ilyenkor Halottak napján már havazott, ezúttal kellemes napsütéses tavaszias időjárás köszöntött ránk. További emlékek voltak a frissen sütött gesztenye illata és a melege, amelyet a zsebünkben adott kezünknek. E napra jegyezett italaimból már volt a kezdetek kezdetén, így ezt a mai italunkat egy másik szentnek az oltalmába kellett ajánlanom. A vasárnap ehhez képest mindig nyugodtan, békésen indul számunkra. Reggel mindig elsőként kinyitom a présházat, és a pincét, főleg ilyen szép időben, majd következik a borotválkozás, és a reggeli, amely ilyenkor mindig szertartásszerűen pirítósból áll. Mielőtt a szentmisére felkészülnék, a gyümölcsösömet is felkeresem, és onnan a már említettem nem túl szeretett president szilvafámról ágakat veszek le, amelyek megtisztítása, és feldarabolását követően elhelyezek az italomba, hogy azzal elvégezzem a fás érlelést. A szentmisét követően, pedig a helyi temetőbe látogatunk ki, hogy ott gyertyával emlékezzünk meg elhunyt szeretteinkről. Természetesen néhány gondolat erejéig még visszatérnék az italunk alapanyagához a president szilvához. A szilva vagy szilvafa köztudottan a rózsafélék családjába tartózik, a vitatott rendszertani besorolású, főleg fákat és cserjéket magába foglaló Prunus nemzetségbe, annak Prunus alnemzetségébe tartozó fajok összefoglaló neve. Ide tartoznak még a kajszibarackok is. Főleg az északi féltekén elterjedtek. A Prunus nemzetség többi alnemzetségétől (őszibaracktól, cseresznyétől, zelnicemeggytől) megkülönböztető tulajdonságai: a hajtások végén csúcsrügy található, az oldalrügyek magánosan állnak, a virágok 1-5-ösével csoportban állnak rövid kocsányon, a termés csonthéja érdes, egyik oldalán barázda fut le. Virágaik színe általában a fehértől a rózsaszínig váltakozhat, 5 szirom- és 5 csészelevelük van. Egyszerű vagy ernyős virágzatúak, 2-6 vagy több fürttel. Magvaikat vastag, csontkemény burok veszi körül. Leveleik egyszerűek vagy lándzsásak, gyakran fogazott szélűek. A kereskedelemben közönségesen szilva néven kapható gyümölcs a Prunus domestica, a leggyakrabban ezt értjük a szilva szón, amely azért elég felületes megjelölés. Mi ezért igyekszünk olyan italokat elkészíteni, amelyek fajta tiszta gyümölcsből készülnek, így még a saját fával történő érleléssel is igyekszünk erősíteni a fajta karaktert.