Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 26., kedd

Jonatán Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A tizediknek felhozott italunk egy natúr gyümölcs alma pálinka. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Bese Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A bírálat elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Érdekes módon a bírálók ezúttal nagyon összehangoltan értékeltek, így a megszerezhető három pontból csupán 2,9 pontot sikerült beátlagolnunk, ami kiváló eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál is csupán egy pont volt az eltérés a zsűrinél, így 4,5 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is egy bírálónál volt komolyabb eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,7 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok ezúttal sem találtak komoly hibát a pálinkában, és nagyon egyhangúan pontoztak, ennek megfelelően átlagosan 4,7 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, ahogy eddig itt sem keletkezett nagyobb mértékű eltérés a pontozóknál, amely okán 3,4 pontot ért el a pálinka. Így összességében 18,2 pontot adtunk oda számára, amellyel a legjobb párlat lett ezen a bírálaton.
 

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan lehetne indítani ezt a pálinkát a II. Gyulai Világkupán, de mivel elég kis mennyiség áll rendelkezésre belőle, így inkább kincsként őrizzük és otthon kóstolgatjuk, mint valami esszenciát!

2013. március 25., hétfő

Málnával Ágyas Alma Pálinka 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
  Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A kilencediknek felhozott italunk szintén egy ágyas párlat, még pedig egy málnával ágyas alma. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Bese Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A bírálat elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Érdekes módon a bírálók az első szempontnál nem találtak jelentős eltérés csupán egy pontnyit, így a megszerezhető három pontból csupán 2,4 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál már drasztikus volt az eltérés a zsűrinél 2,5 pont, és mindenki talált hibát, így 3,4 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is egy bírálónál volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,3 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok itt már nagyobb eltéréssel, 2,4 ponttal ítélték meg a párlatot és átlagosan 3,1 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is kiugrottak a hibák és történtek levonások, amely okán 2,8 pontot ért el a pálinka. Így összességében 14,01 pontot adtunk oda számára, amellyel az utolsó lett a bírálaton.
 

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan nem fogjuk ezt a párlatot indítani a II. Gyulai Világkupán, de így is egy szép megfelelő minősítésű párlatról van szó, amelyet otthoni kóstolgatásokra feltudunk használni. 

II. Gyulai Pálinka Világkupa 2013.



Lejárt a nevezési határideje a II. Gyulai Pálinka Világkupának!


A Muth Pálinka és Borpince is nevezett a versenyre 4 párlattal, amelyek az alábbiak:


1./ Erdei Kökény Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2013.
2./ Csacsanszka Lepotica Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.
3./ Kékoportó Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.
4./ Fehér Bikavér Natúr Borseprő Párlat 2012.


Sárgamuskotály Szőlő Törkölypálinka 2013.



327.

2013/0315

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY
 
 
Sárgamuskotály Szőlő
  üvegben érlelve


A ma bemutatni kívánt pálinka kicsit úgy van, mint a klasszikus mesében, amikor a kocsi elkerüli a lovakat. Ugyanis a tegnapi napon bemutatott párlat a mainak a kistestvére. Ott inkább az ágyként belehelyezett fűszerről írtunk, itt most kicsit magáról az alappárlatról írok. Immár évek óta ennek a szőlőnek a törkölyéből elkészítem a pálinkámat, amelyet a sógorom bátyjának köszönhetek, hiszen az ő szőlőjükben található meg ez a fajta. Maga a szőlő őse valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el  savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja. Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. De ez nem vonatkozik arra az esetre, ha pálinkának készítjük elő. Mivel ez a gyümölcs savakban gazdag, a hosszú érlelés, valamint főzés után is intenzíven visszaadja a szőlő törköly jellegzetes ízét. Készítése során a bogyózott szőlőszemek adják az alapgyümölcsöt, amelynek hagyományos cefrézése szolgáltatja a desztillálás kiinduló alapanyagát, amelyet kisüsti technológiával készítettünk el. A desztillálás során igen magas alkoholtartalommal folyt le az alszesz, amelynek finomítása során is a kész pálinkát sikerült 72%-os átlag alkoholtartalommal lecsepegtetni. Az érlelést, a pihentetést nem ezen a magas alkoholtartalmon végeztem el, hanem szinte azonnal visszagyengítettem 50%-os alkoholfokra. Annak ellenére, hogy ez a fajta törkölypálinka szereti a hosszantartó fahordós érlelést, most ezúttal üvegedényben végeztem el az érlelését. Merész, mégis elegáns muskotályos jelleg mellett egy parfümös, édeskés citrus aroma is felismerhető. A fűszeres illat mellé szépen párosul egy édes mazsolás íz világ, amely a szőlő fajtájából adódóan inkább a lágyabb karaktereket hozza előtérbe. Régen desszertekhez ajánlották, újabban halételekhez és sajtos ételekhez is kínálják.
 

2013. március 24., vasárnap

Kurkuma



Herbarium Librum

Gyömbérfélék Családja

Curcuma longa

Kurkuma

 

A kurkuma fűszer- és gyógynövény. Angol neve: turmeric, vagy népiesen holy powder, azaz szent por, ezzel szemben magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány, kémlő gyökér, sárga gyömbér. Szanszkrit nyelven haridrának nevezik, míg hindi nyelven haldinnak nevezik. Ebből már érzékelhetjük azt is, hogy hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek. Több ezer éve használják Indiában és Kínában az emberek a fűszereket. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Marco Polo 1280-ban járt Kínában, és naplójában információkat jegyzett fel a kurkumáról: "Láttam egy zöldséget, mely minden tulajdonságában megegyezett a sáfránnyal,
színben, és illatban is, de valójában nem sáfrány." Így vált a kurkuma a sáfrány helyettesítőjévé 700 évvel ezelőtt Európában . Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára, sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába, az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban és nevezte el Curcuma longának. A kurkuma egy méter magasra növő évelő növény virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek - morzsolva fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják. A hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az asszonyok kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét fűszálakkal és banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan aztán kiszedik, megszárítják, szétdörzsölik és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is, hajkenőcsnek is használják. A gyömbérfélék családjának tagja. Vadon terem Dél-Kelet Ázsia erdőségeiben, a 20-30 fokot és a sok esőt kedveli. A kurkuma fűszer a gyökértörzs megfőzésével, szárításával és porításával készül, színe erős narancsos sárga. Kicsit keserű, kicsit borsos íze és a mustárra emlékeztető illata van. A legtöbb kurkumát az indiai Erode városában termelik. Ezt a különleges trópusi növényt már saját otthonunkban is nevelhetjük, mint dísznövényt. A kurkumát thai tulipánnak nevezik. Ma már világszerte kapható kereskedelemben, így hazánkban is. Cserepes dísznövényként találkozhatunk vele virágüzletek polcain, vagy kertészetekben is. Azért lett igen kedvelt dísznövény világszerte mert tartása igen egyszerű, virágzási ideje akár három hétig is eltarthat. A szobanövényként ismert curcumát ősszel nyugalmi állapotban kell tartani ilyenkor nem kell locsolni, hidegtől mentes helyen kell átteleltetni. A virágzás végén vágjuk le az elszáradt virágokat, csökkentsük le a víz mennyiségét, és tegyük el pihenni a növényt, akár úgy hogy kivesszük a földből a gumóját és egy száraz meleg helyen tároljuk. Szaporítani tőosztással vagy a gyöktörzs feldarabolásával tudjuk. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. Van belőlük pár, vizsgálódásunk tárgya azonban két fő hatóanyag, két kurkuminszármazék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol , amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik. A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület. Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t, melyet a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek, gyakran csupán egy aminosavnak tekintik, de ez igazából csak egy kifejezés, mely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid formációt, mely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból a glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert képes kisöpörni a szabadgyököket testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, mely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora (blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag. A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó) , ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, mely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folymatokat, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A kurkumin emellett számos más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását, mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve. Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést jótékony hatású a felfúvódás és a bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére. Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek, ezenkívül kiutűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra. Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban napnta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a lerakódásokat. Hatékony hepatoprotektívum (májvédő), hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is. Az első említés az 1970-es évekbe nyúlik vissza, de ekkor még nem nagy figyelmet szenteltek az "élet fűszerének". A kurkumával folytatott kísérletek fonalát a 90-es években vették fel újra, Brath Aggarwal, a Genentech (biotechnológiai nagyvállalat) egykori kutatójának vezetésével. Aggarwal rákkutatással foglalkozott és figyelme több kerülő után fordult a kurkumin felé. Az 1980-as években Aggarwal volt az, aki azonosította a tumor nekrózis faktort (TNF) alfának és bétának nevezett két molekulát, melyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. A TNF molekulák - ha megfelelő helyen szabadulnak fel – nevüknek megfelelően képesek a rákos sejtek elpusztítására. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás – és sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. A gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás késztette rá, hogy visszatérjen kezdeti kutatási témájához. Aggarwal felidézve fiatalkori emlékeit, vagyis hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, döntött úgy, hogy ad egy esélyt a fűszernövénynek. "Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát és rászórtuk a sejtekre" - emlékszik vissza Aggarwal. "Nem hittünk a szemünknek, teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását." Aggarwal egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén. Mások azóta vastagbélrák, melanóma és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. A Texas Egyetem kutatói, egereken végzett kísérleteik során arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumin a rákot a kezdeti és az előrehaladott fázisban is képes késleltetni – ugyanúgy, ahogy azt a cianidin és sok más bioflavonoid is teszi. A kurkumin megakadályozhatja a metasztázis kialakulását és elterjedését is. .A bámulatos gyógyhatás hátterében az állhat, hogy a kurkumin valószínűleg elnyomja annak a proteinnek a hatását, amely kulcsszerepet játszik a metasztázisok kialakulásában. A kurkumin gátolja a angiogenézist, a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez valamint a cox 2 (cyklooxygenáz) gyulladási enzim tevékenységét, mely a T limfociták érését akadályozva, hozzájárulva a tumorok növekedéséhez, blokkolja a kinéziseket (kinasses), melyek a rákos sejtek burjánzásáért felelnek. Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott. 1993-ban tajvani kutatók felfedezték a kurkumin PKC (proteinkináz- C) blokkoló hatását. Ezen hatás a számos egyéb rákellenes hatások egyike. A klinikai vizsgálatok azonban még váratnak magukra, ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer sikeréért.
Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100000 lakosra jut 3,24 megbetegedés) emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-amyloid (keményítőszerű anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait. Az eddig publikált klinikai kutatások eredményeinek alapján a kurkumin hatékonyan érvényesülhetne többek közt a psychiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer kór kezelésében, gyógyításában. A kurkuma csodaszép sárgás színével és sokszínű gyógyító hatásával, ami kutatásokkal igazolt, igazán "csodaszernek" számít, éppen ezért megérdemli, hogy ne csupán egzotikus fűszerként és olcsó festékanyagként hasznosítsuk. A kurkuma legfeljebb 5%-ban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol vegyület. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga és sok helyen használják az élelmiszerekbe adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. Hazánkban több gyártó is kiadta a maga készítményét, de érdemes utánaolvasni melyik milyen hatóanyag tartalommal rendelkezik. A kurkumin pH indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színezetet vesz fel. A kurkuma azonkívül, hogy ízesíti ételeinket, régóta fontos része az indiai tradicionális gyógyászatnak. Megszámlálhatatlan évszázadok óta emésztési problémák, fizikai gyengeség, gyulladásos izületi betegségek és más egészségügyi problémák gyógyítására írják fel. A modern nyugati gyógyászat nemrégiben kezdett komolyan foglalkozni a fűszerrel, amely bizonyítottan gyulladáscsökkentő, antioxidáns, és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik a benne levő főbb polyphenolok (a phytokémiai elemek) miatt. A kutatók most más lehetséges előnyeit is megtalálták. A kurkuma úgy tűnik, hogy csökkenti a súlygyarapodást és elnyomja a zsírszövetek növekedését. Az orvosi irodalomban több mint 1730 cikk található a Kurkuma Longa hatóanyagairól és hatásairól, melyek közül 599 a rákkal, 23 az ízületi gyulladással, 16 az Alzheimer kórral és 78 a cukorbetegséggel foglalkozik. Ebből látható, hogy a kurkumát nem csak fűszerként használhatjuk. Az ízületi gyulladás létrejöttében fontos szerepet játszik a fehérvérsejtek egy csoportjának a makrofágoknak a működése. A szervezetben léteznek mechanizmusok a makrofágok mozgásának, működésének serkentésére és gátlására is. Ha ez az egyensúly felborul, akkor van a baj. A kutatások szerint curcumin és a coffein-sav a makrofágok hatékony gátló szere. Többek között az Alzheimer-kór és a rák „ellenszerét” is felfedezni vélték benne, ám az eddigi kutatások még nem hoztak egyértelmű eredményeket. Annyi bizonyos, hogy ez a gyógynövény különböző gyulladások (pl. ízületi-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás) kezelésére alkalmas. Ezen kívül kiváló fájdalomcsillapító, vértisztító, májvédő, vérkeringés javító, valamint gátolja a vérrögök kialakulását és elősegíti a sebgyógyulást. Ismeretes még étvágy- és emésztésjavító hatása. Állatkísérletek során a kurkuminról az is bebizonyosodott, hogy képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Minden indiai templomban van kurkuma. A papok és szerzetesek ruháit ezzel színezik sárgás narancsra, ami a tisztaságot és a fény közelségét szimbolizálja. A homlokra festett "harmadik szemet", a boldogság, a fény felé fordulás és jólét jelét az újszülöttekre szintén kurkumával festik. Mintha csak tudnák, a legújabb kutatások szerint a kurkuma elősegíti a sejtek fényfelvételét. Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a pórusok tisztítására. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Nem véletlen, hogy gyarmati időkből származó elnevezéssel angolul szent pornak (holy powder) is nevezik. Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. A kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhaláltak, mézben vagy tisztított vajban, ghíben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik. Serkenti az immunrendszeri védelmet, mivel aktiválja a fehérvérsejtek, a limfociták közül a természetes ölősejteket (NK=Natural Killer), amelyek a szervezetet veszélyeztető sejteket pusztítja vagy hatástalanítja, és gátolja az immunválaszt gátló limfoicita sejtek működését. Mivel az NK sejtek "hivatalból" a kóros sejtek pusztítói, egyben a rákos daganatsejtek elleni küzdelem élharcosai is. Nem véletlen, hogy nagy reményeket fűznek a kurkumin daganatellenes hatásához. A kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Egérkísérletekben akadályozta az áttétek kialakulását. Valószínűsíthető, hogy egyszerre több ponton is beleszól és akadályozza a tumornövekedéshez szükséges kisiklott sejtanyagcsere-folyamatokat. Hormonfüggő és hormonfüggetlen mellrák, vastagbélrák, bőrrák, gyomorrák-sejtvonalak, valamint myeloid leukémia, hasnyálmirigyrák esetén mutatott sokat ígérő hatást. Ezek azonban egyelőre élő szervezeten kívül vagy állatkísérletes sikerek. A kurkumin csökkenti a kemoterápiát nehezen viselő betegek szervezetének ellenállóságát azáltal, hogy a kezelés során hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét. A sugárterápia hatékonyságát is növelte. Kiváló antioxidáns, hatékony a sejteket károsító szabadgyökök ellen. Növeli ugyanis a glutation-S-transzferáz enzim működését, ami növeli a szövetekben a glutation, egy három aminosavból, glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből álló tripeptid szintjét. Ezen anyag szervezetünk saját antioxidánsa, hogy megtisztítsa testünket a szabadgyököktől.  Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Hatásos láz és egyéb kisebb-nagyobb fertőző betegségek esetén a maláriától a nemi úton terjedő kórokon át a gyomorfekélyig vagy pszoriázisig. Ám a felsorolás korántsem teljes. Bizonyított emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő. Újabb eredmények az Alzheimer-kór és egyéb időskori demenciák elleni jótékony hatását látszanak megerősíteni. Lényegében minden civilizációs betegségre jó. Méltán keveredhet hát gyanúba, hogy valami itt nem stimmel, nem lehet ennyire jó, s főképp nem mindenre. A drága rák ellenes gyógyszereket egyre-másra hozzák összefüggésbe a korai elhalálozással és mega-daganatok létrejöttével, az orvosok pedig, egyetlen lehetőségként a kemoterápiát jelölik meg. Azonban egyre több tájékozott ember használja már ki a természetes módszereket, amelyekről ismert, hogy a rákos sejteket megölik, és hatékonyan győzik le a betegségeket – durva mellékhatások nélkül. Annak ellenére, hogy a gyógyszeripar által támogatott orvosai azt mondták neki, hogy egészsége biztosan nem áll helyre a kurkuma fogyasztásától és hogy “hatástalan” a rák ellen. Heves viták dúlnak az adagolás, felszívódás tekintetében. A koleszterinszint csökkenéshez napi 500 mg kurkumin, a rákellenes hatás elérésére több mint napi 1800 mg bevételét javasolják. Jóllehet az indiaiak pazarlóan sok kurkumát esznek, ez a mennyiség az általuk fogyasztott mennyiségnek is legalább negyvenszerese. Egyszerűen nem lehet naponta két evőkanálnyi kurkumát lenyelni! A kurkuma előnyeinek meggyőződéses hívei - s főleg a hatóanyag forgalmazói - ezért kapszulába zárt, koncentrált formában kínálják a csodaszert. Vannak azonban kutatási eredmények, amikor a kísérleti személyek vérében 12 gramm tiszta kurkumin lenyelése után sem találták nyomát a hatóanyagnak. Tudósok arra figyelmeztetnek; a szájon át adott kurkumin legalább 90 százaléka kárba vész, fel sem szívódik. Ám a másik oldalon a tetemes napi kurkumafogyasztás lehet az oka, hogy Indiában az idősek körében szinte ismeretlen az Alzheimer-kór. A heti kétszer-háromszor szintén sok kurkumint tartalmazó currys ételt fogyasztók körében ugyancsak kisebb az esély az időskori eltompulásra. Vagy hogyan lehet, hogy a csaknem egymilliárd indiainak szinte nincsenek bélproblémái, náluk ismeretlen a hasnyálmirigy-gyulladás és a béltraktus bármely rákos megbetegedése? A fejlett Európában tizennyolcszor annyi a béldaganat. Akkor mégiscsak hatékony lehet az a fűszer. Nos, bizonyított, hogy az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, a szervezet más részébe nem jut említésre méltó mennyiség. Ám ott, helyben sokféle jótékony hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel alattomosan rákos folyamatokba csaphatnának át. Gasche, a bécsi egyetem gasztronómiaprofesszora szerint a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott gyógyszereknél sokkal hatékonyabb. A fűszer általános rákellenes hatását nehézkes felszívódása miatt tehát kételkedéssel kell fogadni, mivel a szervezet egyéb pontjain támadó daganatokhoz már nem jut el, se fűszerként, se kapszulás kurkuminként. Az állatkísérletek és az elkülönített sejtvonalakon bizonyított hatások még messze nem jelentik azt, hogy az emberi daganatok ellen is sikeres. A kérdés, hogy eljuttatható-e a daganatokhoz, és ott kifejti-e a tőle elvárt hatást. A kutatók most ennek kiderítésén fáradoznak. Mellékhatása úgy tűnik kevés, ám még hiányzanak a vizsgálatok. Főként az emésztéshez kapcsolódó és a remélt egyéb, kis felszívódás mellett is kifejtett gyógyhatásaiért azonban mégiscsak megéri bőségesen fogyasztani. Végül még egy kicsit visszatérve a kurkuma más tulajdonságaira tudjuk, hogy Ázsiában még ma is gyakori, hogy szentképeket színeznek vele, de ugyanúgy likőrök megfestésére is használják. Japánban gyógyteaként fogyasztják napjainkban is, illetve az is ismert, hogy kiváló ellenméreg kígyómarás vagy pókcsípés esetén.
 

Kurkumával Ágyas Sárgamuskotály Szőlő Törköly Párlat 2013.



326.

2013/0314

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES
 
 
Kurkumával Ágyas Sárgamuskotály Törköly
  üvegben érlelve 
 
 
 A mai napon is egy különleges párlatot szeretnék a pálinka kedvelők figyelmébe ajánlani. Ezzel a párlattal ismét visszakanyarodtam a különleges fűszerekkel ágyazott párlataim csoportjához. Az alap pálinka, amelybe az ágyazást elvégeztem egy sárgamuskotályból készült törkölypálinka volt. A fűszer, amelyet pedig belehelyeztem a kurkuma gyógy és fűszernövény. Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára, sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába, az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sárfányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Érdekességei, hogy a hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az asszonyok kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét fűszálakkal és banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan aztán kiszedik, megszárítják, szétdörzsölik, és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is, hajkenőcsnek is használják. A kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület. Úgy gondolom, hogy méltó párosítás lesz a sárgamuskotály törköllyel nemcsak színében, hanem ízében is aranysárga.
 

Sharon Szilvával Ágyas Borpárlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
 Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A nyolcadiknak felhozott italunk szintén egy ágyas párlat, még pedig egy ritka gyümölccsel beágyazva borpárlatba. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Bese Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A bírálat elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Érdekes módon a megítélésében nem volt jelentős eltérés csupán egy pont, így a megszerezhető három pontból csupán 2,6 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál már nagyobb volt az eltérés a zsűrinél, és mindenki talált hibát, így 3,5 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is egy bírálónál volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,7 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok itt már nagyobb eltéréssel, másfél pontszórással ítélték meg a párlatot és átlagosan 3,8 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is kiugrottak a hibák és történtek levonások, amely okán 3,3 pontot ért el a pálinka. Így összességében 15,88 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap hatodik legjobb pálinkájává lépett elő.
 

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan nem fogjuk ezt a párlatot indítani a II. Gyulai Világkupán, de így is egy szép megfelelő minősítésű párlatról van szó, amelyet otthoni kóstolgatásokra feltudunk használni.