Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. szeptember 17., hétfő

Cserszegi fűszeres szőlő


Maga a szőlő is már felejthetetlen látványt nyújt, ahogy a megtisztogatott zöld levél falból elő kandikálnak a foltosan rozsdássárga fürtök. A cserszegi fűszeresről beszélek, amellyel a mi hegyközségünkben azért nem túl nagy területen lehet találkozni, de mégis nekem az egyik kedvenc szőlő fajtám, és nem csak azért, mert magyar. Nem csak azért, mert a cserszegi fűszeres nemesítői remekmű. Bakonyi Károly, a cserszegi fűszeres atyja azt a fajtát álmodta meg, ami olyan élményt nyújt a borkedvelőknek, mint a hölgyeknek egy csokor virág. A nemrég elhunyt, szőlész-borász nemzedékek által nagyon kedvelt és tisztelt Karcsi bácsi az irsai olivér és a piros tramini kombinációját 1960-ban választott ki Cserszegtomajon. A fajtát államilag 1982-ben ismerték el. Ezt a szőlőfajtát inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb jön az ősz, és hidegebbek a telek. Az ünnepségen Kozma Pál, a korszak legnagyobb nemesítője így fogalmazott: „A cserszegi fűszeressel egy teljesen új aromavilág került be a világ borászatába”.
Tökéletesen igaza volt.
Akkor azonban arra még nem is gondoltak, hogy a borászat mellett ez a fajta szőlő a pálinkakészítésben is az egyik legkedveltebb alapanyaggá válik. A cserszegi fűszeres szőlőt több helyen termelik, de azt mondják, hogy az igazi otthona a Kunság. Aki veszi a fáradságot és nagy türelemmel, az Alfölddel szembeni előítéleteit messze elfelejtve beleszippant és belekortyol néhány cserszegibe, igazolva látja majd, hogy fantasztikus ízeket képes kihozni e fajtából a magyar rónaság. A cserszegi egyik legnagyobb előnye, hogy úgy tud lendületes és illatos lenni, hogy közben szép egyensúlyban marad a bora, valamint a pálinkája is. A borral ellentétben már magától az illatától is le lehet részegedni.
Varázslatos kincs!
Gyakori élmény, hogy a kissé parfümös-bodzás illat alapján a kóstoló vékonyka, karcsú borra számít, azután kóstoláskor jöhet a döbbenet: a cserszegi becsapósan testes bort ad. Így aztán a sok szép sav nem „lóg ki”, sőt épp a test és a viszonylag sok sav hoz létre egészen különös harmóniát a fajtára jellemző illat és zamat anyagokkal. A cserszegi általános jegye a kissé muskotályba hajló, fűszeres illat és íz, amiben bodza és olykor sárgabarack, keleti fűszer, méz jelenik meg.
A cserszegi bizonyos évjáratokban a túl intenzív, de kellemes és finom aromaanyagai miatt jó házasítási alapanyag, illetve habzóbornak is kiváló. Zöldessárga színe és fénye elegáns megjelenést ad a bornak. Azt hiszem, a magyar borfogyasztó társadalomban még nem tudatosult, hogy a cserszegi fűszeres a hazai borászat épp olyan varázslatos kincse, mint az ezerjó vagy a kadarka. A fajta magyarországi termőterülete valamivel több, mint háromezer hektár, ami egyáltalán nem csekélység a folyamatosan csökkenő termőterületek és a hazánkat jellemző széles fajtaválaszték mellett.  Ez a nem csak nevében fűszeres borszőlőfajta a sikeres nemesítést követően csipkerózsika álomba szenderült, és az 1980-as évek elején kezdett el lassan terjedni. Az 1984/85-ös, majd az 1986/87 téli fagyok után rohamosan kezdték szaporítani és termeszteni, a biancához hasonlóan.
A magyar jövőnk egyik záloga!
Az örvendetesen fellendült hazai pálinkakultúra is felfedezte magának a cserszegit. Újabb és erősen üdvözlendő tendencia, hogy a jó törkölyök mellett megjelentek a különböző szőlőfajták elsődleges íz és illat jellemzőire építő szőlő pálinkák. Az élharcos, a legjobb példa és a legkívánatosabb megvalósulás a behízelgő cserszegiből készült párlat. A száraz változat a fajta férfiasabb erényeit csillogtatja: ebben a muskotályosság elé kerülnek a szép savak. A félédes viszont a behízelgő, kedves arcát mutatja a cserszeginek. Ezzel együtt kiválóan alkalmas nem csak desszertek, hanem borjúételek és libamáj lekísérésére is.
A szőlő maga!
Fürtje közepes méretű, alakja kúpos, vállas, közepesen tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, az érés kezdetén „húspiros” színűek, majd kifakulva az érés végére inkább borostyánszínűek; vékony, de szívós héjúak, lédúsak. Korán fakad, virágzik és érik, de a szüretelésre csak szeptember második felében kerül sor. Növekedési erélye közepes, a kondicionális állapotra ügyelni kell. 10-12 t/ha termés hozására szakszerű műveléssel hosszú távon képes. Kevés másodtermést hoz. A biztonságosan beérő termés cukortartalma eléri, sőt gyakran meghaladja a 18 mustfokot. A must savtartalma 8-10 g/l között változik, nem lágyul le. A téli fagyokkal szembeni tűrőképessége kiemelkedő, ezért a síkvidéki szőlőtermesztés megbízható fajtájává vált. A szárazságra viszont érzékeny, ilyen viszonyok között mérsékelten kell terhelni, különben fonnyadni kezd. A rothadásnak viszonylag ellenáll. Alkalmas a magasművelésű tőkeformákra de a tőkék terhelését fokozott figyelemmel kell kísérni, hogy a túlterhelés elkerülhető legyen. 6-8 rügy/négyzetméter rügyterheléssel kielégítően terem. A terhelést hosszúcsapokon illetve félszálvesszőkön célszerű elosztani. Nem nevel sűrű lombot, mérsékelt zöldmunkával tőkéi kézben tarthatók.
A Cserszegi fűszeres szőlő csodálatos illatvilága erősödik az aromák kísérő karakterességével. Nagyon szép pálinka. 
 

I. Nógrád-megyei Palóc Pálinka és Párlatverseny 2012.


Az előzőekben közreadtam azt a listát, amely pont szám szerint rangsorolta a nyerteseket. Most azt a listát adom közre, amely a főzdéket rangsorolja azoknak a pontoknak az alapján, amelyet a náluk főzetet versenyzők szereztek a versenyen. A 22 főzde között 6 magánfőző található, aki odahaza kelti életre a párlatait. Feltűnően kevésnek tűnik ez ezen a versenyen. De csak ugyan ilyen számban vettek részt a versenyen a nagy kereskedelmi főzdék is, ami ugyancsak némiképpen szerénynek mondható. A nagy számban szereplő bérfőzdék versenyének tűnt ez, abból is a hazai kettő emelkedett ki torony magasan.


520
Ba-Und-Garden Kft, Etes
Nógrád-megye
74
Márkházi Pálinkafőző Kft.
Nógrád-megye
44
Bulyáki József
Jász Nagykun Szolnok
44
Szicsek Kft., Tiszaföldvár
Jász Nagykun Szolnok
42
Gyümölcspárlat Bt., Tuzsér
Szabolcs Szatmár Bereg megye
35
Bükkaranyosi Pálinka Kft.
34
Boldogkő Fruit Kft., Boldogkőváralja
26
Sáppuszta-Damak Trixon B Kft
24
Sabeikow és Társa Kft., Báta
Tolna-megye
22
Kovács Hagyó András
18
Dádi Szeszfőzde Bt., Tata
Komárom Eszetergom megye
13
Tusják György
Nógrád-megye
11
Új Rézkatlan Pálinkás Kft., Pásztó
Nógrád-megye
10
Rózsa Pálinkaház Kft., Vác
Pest-megye
10
Salgó Center Coop Zrt., Ponyipuszta
Nógrád-megye
8
Bukolyi László
Heves megye
8
Rigó Béla
Szabolcs Szatmár Bereg megye
8
Madarasi Pálinkafőzde, Madaras
Bácskiskun-megye
6
Szécsényi Szeszfőzde
Nógrád megye
5
Sipos Zoltán
Nógrád megye
3
No-48 Pálinkafőzde, Karancslapujtő
Nógrád megye
3
Mátraszesz Kft., Pásztó
Nógrád-megye

2012. szeptember 16., vasárnap

I. Nógrád-megyei Palóc Pálinkaverseny 2012.


I. Nógrád-megyei Palóc Pálinkaverseny 2012.

A Muth Pálinka és Borpince egyedüliként Tolna-megyéből indult el ezen a versenyen a Nógrád-megyei Nagykeresztúron. A regionális versenynek indult, de a közel 300 nevezés szinte országossá emelte. A verseny megszervezése nagyban hasonlított a Gyulai Pálinkafesztiválra, természetesen kicsiben. Végül is nyolc megyéből érkeztek be nevezések, de a hazai pálya azonban nagyon erősnek bizonyult. 75 nevezőnek osztottak ki érmet és jutalmat. Ebben a mezőnyben a 11. hely jutott a Muthné Katona Mária néven jegyzett párlatainknak. Összességében így ez a szereplés sikeresnek is nevezhető. Bérfőzdék tekintetében, pedig a 22 főzdéből a kilencedik hely jutott a Sabeikow és Társa KFT.-nek. Sajnos voltak olyan mellékérzések, amelyek a kiírásnak nem igazán feleltek meg. A teljes körű értékelés és nyilvánosság nem történt meg. A zsűri és csúcs zsűri homlokegyenest ellentétes döntéseket is volt képes produkálni, a végeredményben, pedig mindig a hazai pályán versenyzők jöttek ki jobban. Biztos vagyok azonban abban, hogy ez a kezdődő verseny, jövőre pontosan, és valóban nyitottabban fog zajlani. Mindenek ellenére ez a végeredmény.



78
Ba-Und-Garden Kft
Ba-Und-Garden Kft, Etes
50
Márkházi Pálinkafőző Kft.
Márkházi Pálinkafőző Kft.
48
Duda Lajos
Ba-Und-Garden Kft, Etes
44
Bulyáki József
Magánfőző
44
Szicsek Kft
Szicsek Kft., Tiszaföldvár
43
Sándor József
Ba-Und-Garden Kft, Etes
42
Bicskei Lajos
Gyümölcspárlat Bt., Tuzsér
34
Bacsó Tibor
Boldogkő Fruit Kft., Boldogkőváralja
27
Maina Samuele
Ba-Und-Garden Kft, Etes
26
Erdei Sándor
Sáppuszta-Damak Trixon B Kft
24
Muthné Katona Mária
Sabeikow és Társa Kft., Báta
22
Kovács Hagyó András
Magánfőző
21
Kovács Zoltán
Bükkaranyosi Pálinka Kft.
21
Szerémi Béla
Ba-Und-Garden Kft, Etes
19
Zeke János
Ba-Und-Garden Kft, Etes
18
Jurányi János
Dádi Szeszfőzde Bt., Tata
18
Tóth László
Ba-Und-Garden Kft, Etes
16
Dr. Tóth László
Ba-Und-Garden Kft, Etes
13
Kovács Norbert
Ba-Und-Garden Kft, Etes
13
Tusják György
Magánfőző
13
Zsíros László
Ba-Und-Garden Kft, Etes
11
Lénárt Dezső
Ba-Und-Garden Kft, Etes
11
Lénárt Péter
Ba-Und-Garden Kft, Etes
11
Mihály Zoltán
Ba-Und-Garden Kft, Etes
11
Sándor Csaba
Ba-Und-Garden Kft, Etes
11
Új Rézkatlan Pálinkás Kft
Új Rézkatlan Pálinkás Kft., Pásztó
10
Gácsi József
Ba-Und-Garden Kft, Etes
10
Szekeres Gábor
Ba-Und-Garden Kft, Etes
9
Adame István
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Borda Erika
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Borda Pál
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Bukolyi László
Magánfőző
8
Gácsi Mihály
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Galajda László
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Juhász László
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Lajkó István
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Lakatos Márton
Madarasi Pálinkafőzde, Madaras
8
Mihályné Balázs Melinda
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Rigó Béla
Magánfőző
8
Simon Csaba
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Takács László
Bükkaranyosi Pálinka Kft.
8
Tóth Roland
Ba-Und-Garden Kft, Etes
8
Tőzsér Patrik Csaba
Ba-Und-Garden Kft, Etes
6
Bükkaranyosi Pálinka Kft
Bükkaranyosi Pálinka Kft
6
Molek Tibor
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Bacsa Béla
Rózsa Pálinkaház Kft., Vác
5
Bacsa Hajnalka
Rózsa Pálinkaház Kft., Vác
5
Borkó István
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Buda Gábor
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Fodor Nándor
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Horváth Józsefné
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Id. Szelei Sándor
Márkházi Pálinkafőző Társaság
5
Komlósi Péter
Márkházi Pálinkafőző Társaság
5
Kovács András
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Nyerges Krisztina
Salgó Center Coop Zrt., Ponyipuszta
5
Ottinger Ildikó
Márkházi Pálinkafőző Társaság
5
Papp Zoltán
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Pásztor Imre
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Sándor Zoltán
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Sipos Zoltán
Magánfőző
5
Somoskői Tibor
Ba-Und-Garden Kft, Etes
5
Tolnai László
Salgó Center Coop Zrt., Ponyipuszta
5
Tor Ferenc
Ba-Und-Garden Kft, Etes
3
Almási Levente
Ba-Und-Garden Kft, Etes
3
Becsó Zsolt
Mátraszesz Kft., Pásztó
3
Buda József
Ba-Und-Garden Kft, Etes
3
Dobsa Ica
Márkházi Pálinkafőző Társaság
3
Dr. Oláh Péter
Ba-Und-Garden Kft, Etes
3
Felker József
Szécsényi Szeszfőzde
3
Ifj. Borda Pál
Ba-Und-Garden Kft, Etes
3
Kontra Frigyes
Márkházi Pálinkafőző Társaság
3
Póczosné Kovács Krisztina
Ba-Und-Garden Kft, Etes
3
Reznicsek László
Szécsényi Szeszfőzde
3
Szeles Sándor
No-48 Pálinkafőzde, Karancslapujtő
3
Vojtkovszky Györgyi
Márkházi Pálinkafőző Társaság

2012. szeptember 13., csütörtök

Mustalj


Mustalj


Ebben az írásban apró dolgokról lesz szó, amelyek később nagydologgá állhatnak össze. Az idei évben rendkívüli meleg és szárazság tette próbára gyümölcseinket, és ez alól a szőlő sem volt kivétel. A szőlő szüretet lehetőleg korán, hajnalban kezdjük el és a nagy meleg beállta előtt fejezzük be. Annyit szedjünk, amennyit fel tudunk dolgozni lehetőleg két órán belül. Igazán még jobb, ha a mustunk ennyi idő alatt már a fertőtlenített, kimosott tároló hordónkba kerül. Előtte természetesen el kell végeznünk bogyózást, amely során leválasztjuk a bogyókat a kocsányról, és egyben szét is zúzzuk azt. A kocsány eltávolítása a modern borászatban már elengedhetetlen, mert az ázott szőlő szárából kellemetlen csersavas kivonat kerül a mustunkba. Természetesen itt sem arra kell törekednünk, hogy teljesen sterilre készítsük azt, kis mennyiségű kocsány, ízlés szerint kerülhet bele. A megsértett bogyókból nyerjük a mustot, de ennek optimalizálása érdekében pektinbontót is alkalmazhatunk, két órát ezzel ázva, hagyva a bogyón. Ennek azért van jelentősége, hogy minél több illat, aroma anyagot nyerhessünk ki a bogyóból. Tudnunk kell, hogy a célunk bor, vagy pálinkakészítés, mert a két esetben nem azonos a művelet. Ként semmi esetben sem tegyünk bele, ha pálinkát készítünk belőle. A folyamat során ügyeljünk arra, hogy lehetőleg mindig legyen légmentesen lezárva a tároló edényünk. Az áztatást követően préseljük ki a cefrénket, így elválaszthatjuk a színlét a bogyótól. Amennyiben szőlőpálinka készül belőle, akkor hagyjuk úgy leerjedni a héján. Amennyiben a színmustot leszedjük, légmentesen egy tartályba zárjuk, lehűtjük, hogy az erjedés azonnal ne induljon be, majd huszonnégy óra elteltével leszedjük a színmustot az aljáról. Ez azt jelenti, hogy a mustban lebegő, zavarosító részecskék könnyebben leülepedjenek benne és a durva mustalj esetlegesen káros anyagokkal kiválasztódva még az erjedés beindulása előtt leválasztható legyen. Az ülepítés elengedhetetlen feltétele a must átmeneti erjedésmentessége! Az ülepítési folyamatnak lehetőleg hideg körülmények között kell lezajlania, hogy az erjedés még véletlenül se induljon be az ülepítés során. A lefejtett mustaljat külön kezeljük, és erjesszük, hogy abból desztillálással, majd pálinkát készíthessünk. Természetesen a mustaljat ezután cefreként kell kezelnünk. Irányított erjesztéssel, élesztőkkel és tápsokkal látjuk el, és ellenőrizzük a ph szintjét is, amennyiben az nem megfelelő, úgy azt is be kell állítani. A két hetes erjedési időtartam alatt gondoskodnunk kell az oxigéntől való teljes elzárásról. Túl sokáig ne tároljuk, hanem lehetőség szerint minél hamarabb desztilláljuk le és a keletkezett eredményt, fogyasszuk örömmel.

2012. szeptember 11., kedd

I. Nógrád megyei Pálinka és Párlatverseny 2012.


 I. Nógrád megyei Pálinkaverseny 2012.


Ismét célegyenesbe érkezett egy országos pálinka verseny, még pedig az I. Nógrád megyei, amelyen pincészetünk 10 pálinkával pályázott. Természetesen a verseny tisztasága és titoktartás miatt konkrét eredményeket a nevezők nem tudhatnak meg csak a díjkiosztón. Ami azonban nyilvánvaló, hogy megtörtént a 289 db minta bírálata és az eredmények értékelése. Nagy vonalakban azonban elárulták a rendezők, hogy milyen volumenű eredmények születtek. 179 érmes és 11 champion díjas eredmény keletkezett. Ez azt jelenti, hogy minden kategóriában lett legjobb pálinka.



Az érmek megoszlása:
Arany: 34 db
Ezüst: 75 db
Bronz: 70 db


A mai napon meg is érkeztek a meghívók a fesztiválra és a VIP belépők. Mellesleg azért fel is hívtak bennünket, hogy érdemes mindenképpen részt vennünk díjkiosztón, mert születtek érmes eredményeink. Nem is szándékozunk kihagyni, sőt 10 fővel fogunk felindulni Palócföldre, hogy ott együtt ünnepeljük a Magyar Pálinka Napját.