Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2016. december 12., hétfő

Néró Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2016.



Néró Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2016.


A szombat többnyire pihenő nap szokott lenni, de nálunk ezúttal kemény munkanappá lépett elő, hiszen a héten több nap sem sikerült dolgoznom egyéb elfoglaltságaim következtében. Így aztán még a fagyos hajnalban kellek fel, a hajnali rorate misék helyett azonban a pincészetben kezdem meg a tevékenységemet. A borok és a gyümölcs cefrék vártak rám. Ma egy olyan cefre várt rám, amelyből bor is készülhetett volna, de e helyett inkább párlat készült belőle desztilláció révén. E szőlő fajta különlegessége, hogy csemegeszőlő, mégis az egyetlen olyan fajta, amelyből minőségi vörösbor készíthető, és ez a Néró. Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy ha ilyen sokszínű és érdekes borokat lehet belőle komponálni, ráadásul kiemelkedő az egészségre pozitívan ható antioxidáns tartalma, akkor miért foglalkoznak vele meglehetősen kevesen? Egész egyszerűen még nem ismerik eléggé, a kísérletezést pedig nem sokan vállalják. Az uniós csatlakozás előtt minden szőlőfajtát be kellett sorolni csemegeszőlő, vagy borszőlő kategóriába. A nérót a csemegeszőlők közé sorolták. A csatlakozás után a joganyagba bekerült egy úgynevezett kettős hasznosítású kategória. Ebbe került a néró is. Kapásból ott van a tény, hogy a borba is óriási mértékben átmenti az antioxidánsokat. Ez igen komoly hívó szó lehet, pláne, hogy egyre többeket érdekel az egészségtudatos életmód. Ezenkívül van egy egyedi, nagyon zamatos jellege, amelyet szépen mutat az édes és a száraz változatokban is. Mi elég hosszú utat jártunk végig, hogy megmutassuk, mi mindent lehet kihozni a fajtából, és természetesen nemcsak a borból, hanem a párlataiból is. Korai érésű, amely előny mind a bor, mind a párlatkészítésnél. Erős növekedésű, bőtermő. Toleráns, 1993 óta államilag elismert. Talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytűrő, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll, de egyes évjáratokban rothadásra hajlamos, szárazságra mérsékelten érzékeny, zöldmunka igénye közepes, jól szállítható. A pálinkás szakma valójában sokkal hamarabb felismerte a fajta jelentőségét, mint a borászok, emiatt kiemelkedő szerepe van fajta szortimentünkben. Mivel kevés tőkénk van belőle még csak korlátozott mennyiségben készülhet belőle italunk, de kérjük védőszentjét Afrikai Szent Miltiádész pápát, hogy kísérje oltalma italunkat fejlődése során.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése