Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 21., péntek

Törpemandarinnal Ágyas Alma Gyümölcs Párlat 2014.



719.



2014/1111









AQUAVINICUM



ÁGYAS

GYÜMÖLCS








  Törpemandarinos Alma


  üvegben érlelve
 Ezen a napon immár négy éve nem készítettem párlatot, akkor is egy hidegen készített italkülönlegességet alkottam meg, amelynek alapja az almapálinka volt, csak akkor azt kökénnyel ágyaztam meg, és így kezdődött akkor a kökénnyel való vonzalmam kibontakozása, amely gyakorlatilag még tart ma is. Természetesen akkor ezt az italom is a nap szentjének Toursi Szent Mártonnak ajánlottam, így ezt ma már nem tehettem meg, de természetesen találtam ezen a napon még másik szabad szentet is, aki biztosan örül majd annak, hogy valaki itt a földi világból egy jó kis italt ajánl fel oltalmába. Boldog Ferretti Gábor a középkori Itáliában élt ferences valószínűleg nem találkozott ezzel a gyümölccsel, bár ha járt volna a közel-keleten talán igen. Az ókorban a Közel-Keleten is termesztették ugyanis a Törpemandarint. Jó néhány évszázad eltelte után, 1846-ban mutatták be Angliában a Királyi Botanikai Társaságban. Viszont, aki Görögországban nyaralt, annak ismerős a gyümölcs, hiszen ott változatos elkészítési módokon kínálják: frissen, befőttként és kandírozva. Én ehhez a módokhoz most kipróbáltam az almapálinkában történő ágyazást. A kumkvat húsos, mirigyekben gazdag héj édes ízű, a bő levű terméshús 3-6 gerezdre tagolódik. A termés legfeljebb 3, viszonylag nagy magot tartalmaz. Utóbbinak az ízére a fűszeres, az enyhén savanykás, de egyben édeskés jelzők illenek. Vitaminok tekintetében sem elhanyagolható, ugyanis tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot és káliumot, azonban több cukor van benne, mint sok másik gyümölcsben. Az embernek az a benyomása, mintha egy narancsba harapna bele: ropogós, illatos, savanykás, alig édes. A gyümölcs leve kellemesen izgatja az ízlelőbimbóinkat, és a citromhoz hasonlóan serkenti a nyálelválasztást. 2-3 nagy magot találunk benne, amit diszkréten kiköphetünk. Vásárláskor kemény, folt nélküli, fényes héjú gyümölcsöt válasszunk. Minél érettebb, annál kevésbé savanyú. Ha meg akarjuk érlelni, tartsuk szobahőmérsékleten 5-6 napig, de árnyékban, a naptól feltétlenül védve. A hűtőben akár 3 hétig is eláll. Gondosan mossuk meg a héját. Mivel nem trágyázzák a kumkvatot, így héjával együtt lehet fogyasztani. Kiváló kísérője lehet az alkoholban eltett kumkvat a kacsahúsos ételeknek, sajtoknak, fagylaltoknak. Ínyenceknek tudom ajánlani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése