Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 16., vasárnap

Kékfrankos Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



716.

2014/1108


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY


 
  Kékfrankos Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 A hétvégére borongós, és esős időt jósoltak a meteorológusok ezzel szemben, ha nem is ragyogott a napsütés, de azért hideg nem volt. Erre a napra, mintha csak megrendeltük volna ezt az időt, mert az otthoni munka nem volt más, mint egy régi kémény lebontása. A helyén a tetőt felújítottuk, mert már régóta küzdöttünk a beázásával, így most ez is remélhetőleg megoldódott. Aztán délután a csukapörkölt elfogyasztása után belevágtam abba a munkába, amelyet szinte napra pontosan két évvel ezelőtt is pont ekkor csináltam, még pedig a Kékfrankos Szőlő törköly cefre desztillálása. A kékfrankos szőlő nekünk Bátán mindig alapnak számít, mert szinte teljesen összenőtt az utóbbi évtizedekben vele. Talán már én is többször leírtam, elmondtam, hogy gyermekkorom óta a kékfrankos szőlő a mindennapok része volt. Idén annyira egyedi klímát élhettünk át, így nyilvánvalóan maga a szőlő is teljesen egyedi zamatokat érlelt ki magának. A napsütés hiányának következtében sajnos a beérési mustfoka 16-17 cukorfoknál képtelen volt magasabbra emelkedni. A csapadékosság következtében a bogyók mégis kiteltek. Igaz, hogy a betegségekkel folyamatosan egész évben küzdenünk kellett a permetezéssel és a zöldmunkával. Viszonylag jó állapotban sikerült megőrizni. Savtartalma kellemesen megmaradt, nem sült ki a meleg hatására a bogyókból. Az alacsonyabb cukortartalom a bornak nem annyira kedvezett, de ez például a törkölycefréjét nem annyira befolyásolta, hiszen még így is szép mennyiségű párlat keletkezett belőle. A kékfrankos kulturális jelentőségét mutatja, hogy ahol termesztik, ott a hagyományok a termesztés, és gasztronómia, élénkebben élnek a kékfrankosról, mint bármely más fajtáról az adott vidéken. Jöhet oda csillogó-villogó világfajta, a kékfrankos mindig első lesz a bor, valamint úgy gondolom, hogy a pálinka sorban is. Sokáig sajnos túlságosan is szem előtt volt, hanyagul bántak vele, talán ez is lehet az oka, hogy a kékfrankost túltermelték, ezáltal fajtajellegét, egyéniségét elvesztette, tömeg termékké vált, amelyből ki lehet szabadítani, de ahhoz bizony időre van szükség, és kiválóbbnál kiválóbb italokra. Sokan illatra is visszafogottnak vélik a kékfrankost, de úgy gondolom, hogy az idei törkölypálinkánk mind erre alaposan rá fog cáfolni.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése