Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 26., csütörtök

Konstantinápolyi Birskörte Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



447.

2013/1226
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Konstantinápolyi Birskörte
  üvegben érlelve



Ahogy már tagnap is írtam, és beszéltem róla az ünnepek gyorsan eltelnek. Egyik liturgia a másik után következik, és az egyik ünnep a másik után. Arról már nem is beszélve, hogy a rokon és barát látogatások egymást érő sora, a különlegesebbnél különlegesebb ebéd és vacsorák még inkább felgyorsítják az órák múlását. Ezek között méltó helyett kaphat egy olyan párlat, mint ez az ágyas birskörte, amely illatában, ízében is különleges. Az ókorban aranyalmaként aposztrofált gyümölcs valószínűleg Kréta szigetéről származik, és már a homéroszi időkben is nagy mennyiségben termesztették. A birset egy ókori kardalszerző, bizonyos Alkman említi először, Plutarkhosz szerint a birsalma mágikus erővel bír, távol tartja a gonoszságot. A rómaiak Vénusznak szentelték a birsalmát. Az "aranyalma" a dél-itáliai görög gyarmatvárosokból vándorolt a latin kertekbe. Plinius hat fajtáját írja le, majd ismerteti a legfontosabb termesztési kérdéseket. Hogy a birs milyen népszerű lehetett akkoriban, bizonyítja az a tény, hogy i. sz. 476-ban, amikor a Római Birodalom éppen összeomlani készült, a leggyakrabban termesztett fajtának számított. Valamivel később a spanyolországi zsidók, a szefárdok a sátoros ünnepeken citrom helyett birset helyeztek az élet hármas tartalmát szimbolizáló csokorba. A XV. század közepén Angliában a birs az ünnepi lakomák kedvelt csemegéje. A Kárpát-medencében valószínűleg a kelták honosították meg. A birsből készült pálinka, pedig igazi különlegességnek számít, a megszokottnál ugyanis macerásabb a gyümölcs lelkének cseppfolyósítása. A birs ráadásul hosszabb erjesztést igényel, hogy a vastag héj alól felszabaduljanak az illat- és ízanyagok. A megfelelő feldolgozással és pektinbontással azonban mindig célt érhetünk. Birskörte a tőle megszokott intenzív, lehengerlő illattal nyit, amelyben a citrusos aromák mellett déli gyümölcsök, illatos virágok, és gazdag, egzotikus fűszerek arzenálja is megjelenik. Struktúrája légies, könnyed, krémes és olajos. Íze határozott, csupa gyümölcs, kompót, fűszeresség citrusos lecsengéssel. Az ágyazás hatására ezek az illat és aroma anyagok az aszalványból gyorsan és hatékonyan beleoldódnak. Azonban a birs aszalása sem egyszerű feladat annak keménysége miatt. Mégis ezt a párlatomat a koleszterinszint természetes ápolásának ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése