Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 4., kedd

Zenit Szőlő Akácfával Érlelt Borpárlat 2013.



364.

2013/0526
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR



  Zenit Szőlő
  akácfával érlelve
 
 
Jó hír azoknak, akik már talán egy kicsit unják a borpárlatok sorozatát, hogy már csupán néhány ilyen párlatot fogok bemutatni. A tegnapi napon bemutatott fehér szőlőből készült borpárlat érlelt változatát is szeretném megismertetni a pálinkát kedvelőkkel. Néhány héten belül már az új szezon gyümölcsei fognak beindulni, de addig még az óév párlataival kell beérnie a pálinkás közönségnek. Nagy reménnyel tekintek ez elé a párlat elé, mert mind illat, mind zamat anyagban már most is jónak tűnt, tehát három hónap múlva csak jobb lehet. Ehhez a javuláshoz ebben az esetben az akácfával történő érlelést választottam. Az akácfával történő érlelés a párlatnak zöldessárga árnyalatot kölcsönöz, ízében pedig, némi kesernyés vadságot képes becsempészni. Az érlelt párlatoknál már megszokott szakmai ismertetés következik, ahol a szűréssel kapcsolatos tudnivalókat, és ismereteket szeretném közreadni. Az időegység alatt elérhető szűrlettérfogatot a következő tényezők befolyásolhatják. 1./ A zavarosító anyagok diszperzitásfoka,, aminek mennyisége fordítottan arányos a szűrlet térfogattal. 2./ A szűrendő folyadékok viszkozitása, ami fordítottan arányos a szűrő feldolgozó képességével. 3./ A szűrőfelület nagysága, ami egyenesen arányos az időegység alatt szűrt folyadék mennyiségével. 4./ A nyomáskülönbség nagysága (szűrőnyomás), ami egyenes arányban van a szűrés térfogatáramával. 5./ A szűranyag fizikai szerkezete, ami azt jelenti, hogy az anyag szálas, szemcsés. A szűrlet minőségét, ami a szűrési élességet a következő tényezők befolyásolják. 1./ A kontaktidő, ami a folyadéknak a szűrőrétegen való áthaladási, érintkezési ideje. Ugyanis minél nagyobb ez a kontaktidő, annál tisztább szűrletet nyerünk. 2./ A felületi erők nagysága, ami a különböző szűrőanyagok elektrokapilláris, adszorpciós, adhéziós képességétől függ. A gyümölcsszeszipari gyakorlatban a jelenleg használt szűrőberendezéseknek két típusa ismeretes. Egyik a keretes, fémszítás szűrők, a másik, pedig a borászatból is jól ismert lapszűrők, illetve alkalmazhatóak kisebb mennyiségű italok esetében a tölcsérszűrők is. Ezeknek a konkrétabb ismertetését a legközelebbi érlelt párlatnál fogom folytatni. A fával érlelt, valamint a gyümölcságyon érlelt párlatok, pálinkák esetében a szűrőzés elengedhetetlenül szükséges a szilárd anyagok eltávolítása érdekében.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése