Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. június 30., vasárnap

Mézes Piros Ribizlivel Ágyas Borseprő Párlat 2013.



373.

2013/0630
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES



  Mézes Piros Ribizlis Borseprő
  üvegben érlelve
 
 
 A mai nap ünnep, hiszen minden vasárnap ünnep a mi hitünk szerint. Igaz vannak, akik úgy vélik, hogy a vasárnap a hét utolsó napja, hiszen a naptár is ezt sugallja, amikor rátekintünk. És valóban a polgári életben így van, ellenben az egyházi életben a vasárnap a hét kezdete. Ünnep, amellyel megnyitjuk az előttünk álló napok sorát. Ennek szellemiségében egy különleges ital kombináció elkészítésére szántam el magamat. A párlatnak az alapját a nem régen elkészített kékfrankos szőlő borseprő alkotja. Ez már magában is egy különleges és karakteres párlat, ahogyan azt már korábban kitaglaltuk. Ehhez az alap italhoz rendeltem hozzá a piros ribizli igen csak férfit próbáló gyümölcsét ágyként. Ezzel már tudjuk is, hogy egy Ágyas Párlatot készítettem el. Sokak szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, kevesek viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás gyümölcsre. Ha számba vesszük az élettani szempontból egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk tulajdonságait, a második csoporthoz fogunk csatlakozni! Számos vad változata megtalálható bolygónk északi féltekéjének mérsékelt égövében. A XV. században szerzetesek kezdték termeszteni, aztán a világi földeken is elterjedt az egy-másfél méter magasra növő, júniusban gyümölcsöt hozó cserje. Nagyon gazdag C-vitaminban (régen a skorbut megelőzéséért ették), a benne található A-, B1-, B2-, B6- és E-vitamin is jelentős, kiemelkedő a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma, fontos ásványi anyagai még a nátrium, a kalcium, a foszfor és a mangán. Gyulladásgátló hatású, fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősíti a csontokat, a fogakat, az immunrendszert, a hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket. Savai miatt kicsit több bátorságot igényel fogyasztása, de fanyarkás íze a jellegzetessége, tehát a túl édesítést nem ajánljuk! S éppen savai miatt a gyomorégésre hajlamos emberek módjával fogyasszák! Ebben az esetben jómagam is úgy gondoltam, hogy ezt a kiváló alapanyagot azért egy kicsit meg kell lendíteni az enyhébb ízek irányába, különben sokan elrettennek, majd a fogyasztásától. Arról nem is beszélve, hogy a méz, amellyel kicsit megenyhítettem a savait, további kedvező élettani hatásokkal fog rendelkezni. Így ebben az ágyas párlatban a kékfrankos férfias markánsága párosul, a még férfiasabb savanykás ízek, zamatok, mézzel történő megszelídítésével. Bátran próbáljuk ki!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése