Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 21., vasárnap

Vaníliás Fenyőmaggal Ágyas Borpárlat 2013.



349.

2013/0406

AQUAVINICUM

ÁGYAS


BOR
 
 
  Vaníliás Fenyőmagos Bor
  üvegben érlelve
 
 
 A különleges ágyas párlatok elkészítésével és bemutatásával szeretném folytatni az Aquavinicum Párlat Rendszer tagjainak figyelem felkeltését. Ezúttal nem gyógynövényt, nem illatos fűszert alkalmaztam ágyazásként, hanem a fenyőmagot. Lehet, hogy most sokan kicsit elképedve néznek rám, illetve a monitorra, mert nem nagyon hallottak erről az egyébként természetes, nagyon egészséges, és az ősember óta kedvelt csemegéről. Bár a fenyőmagot már az ókorban is ismerték és kedvelték, mégis, mintha szinte csak az utóbbi években – a „divatossá” vált olasz pesto** apropójából - fedeztük volna fel ismét. Az apró magok manapság már megtalálhatók a karácsonykor készülő különböző sütemények receptjeiben, illetve a kisült mézeskalácson is jól mutatnak a dió, a mogyoró és a mandula és a – természetesen elmaradhatatlan – hófehér cukormáz mellett, Sőt: a natúr sült lazacra hintve luxus ínyencségé lép elő. Az apró, fogyasztásra alkalmas magvakat mintegy 20 fajta fenyő tobozából gyűjtik be, melyek fajtánként különböző nagyságúak és alakúak lehetnek. A fenyőfák tobozait télen szedik össze, hogy aztán kiszárítva őket, a szétnyíló pikkelylevelek közül kihulló magvakat egyenként összegyűjtsék. Azokat a magvakat pedig, amelyeket ilyen módon nem sikerül kipiszkálni a tobozokból, meleg kemencébe helyezve „pattogtatják ki”. A körülményes előállításnak köszönhetően a fenyőmag természetesen a drágább magvak közé tartozik, ám szerencsére ízesítéshez viszonylag kevés is elegendő belőle. Az itthon kapható változatok közül a legtöbb, hosszúkás, úgynevezett mediterrán fajta: Olaszországból, Spanyolországból, illetve Franciaországból származik, de a piacokon, illetve a bioboltokban is beszerezhetjük az elefántcsont-színű, jellegzetes, kissé olajos utóízű, selymes tapintású magvakat. A fenyőmag élettani hatásait tekintve jelentős energiatartalommal bíró, igen értékes tápanyagunk. Fogyasztásával a benne található E-vitamin, illetve a többszörösen telítetlen zsírsavak jelentősen hozzájárulnak a koleszterinszintünk csökkentéséhez, mellyel természetesen a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is lényegesen kisebbé válik. Magas magnézium- és káliumtartalma szintén a szívünket védi, alacsony nátriumtartalma miatt pedig bátran javasolható fogyasztása kismamák számára is. Pálinkában ágyazva pedig a kispapáknak ajánljuk inkább.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése