Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 23., kedd

Fodormentával Ágyas Borpárlat 2013.



350.

2013/0407

AQUAVINICUM

ÁGYAS


BOR

  Fodormentás Bor
  üvegben érlelve

 
Lassan április közepe és vége felé a pálinkafőzési szezon a vége felé közeledik. A fák zöldellnek, a gyümölcsfák virágokat hoznak, az új élet kibontakozóban van. Amit most láttunk az jót ígér erre az évre pálinkafőzési szempontokat figyelembe véve. A pincék mélyéről előkerülnek ilyenkor az elhasználódott, megöregedett borok, amelyek alapanyagot szolgáltatnak egy-egy különleges ital elkészítéséhez. Pár napja már az ágyas különleges párlatokkal foglalkoztam, és így teszek még ma is. A borpárlat, amelyet beágyaztam ezúttal sem gyümölcs került bele, hanem ezúttal is egy különleges gyógy és fűszernövény. Nem hiszem, hogy túloznák, amikor kijelentem, hogy az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövény a fodormenta. Sajnos azonban azt kell mondanom, hogy nem nálunk Magyarországon, ahol kicsit talán ok nélkül mellőzött ez a növény. Az a növény, amelynek egyébként származását nem ismerjük, ennek ellenére az ókortól kezdve a bölcsesség szimbólumának tartották. A menta a görög mitológiában is felbukkan. Úgy tartják, az alvilág ura, Hádész szerelmes lett egy nimfába, Minthébe, mire a felesége, Perszephoné féltékenységében és éktelen haragjában növénnyé változtatta a nimfát, akit még Hádész sem tudott megmenteni. Latinul Mentha spicata. Rokonai megegyeznek a borsosmentáéval (Mentha piperita) amiről régebben már írtam. Zöldmentának is hívják a fodormentát, belőle keresztezték ki a borsmentát is. Aromája kellemes, nem túl erős, a legkevésbé csípős mentafajta. Leveleit (még virágzás előtt) használják a gyógyászatban. Frissítő, élénkítő hatású, teáját lázas meghűlésekre és emésztési problémákra isszák. Serkenti a vérkeringést, görcsoldó. A konyhaművészetben igen gyakran használják, likőrök, cukorkák, italok ízesítőjeként. Évelő növény, föld alatti kacsokkal. Kedveli a nedves, árnyékos helyeket. A tűző napot is elviseli, de nem kedveli. Tőosztással, magról, és dugványozással szaporítható. Könnyen szaporodik, gyorsan elnyomja a szomszédos növényeket, ezért érdemes külön cserépben nevelni. Levelei szárítással, vagy fagyasztással is tartósíthatók. Egykor tej tartósítására használták, ugyanis megakadályozza az alvadást. Fogyasztását a leggyakrabban desszertekhez, csokoládékhoz, valamint kiváló fűszere a halnak, húsoknak, leginkább a báránysültekhez, friss salátákhoz, gyümölcsökhöz, de mártásoknak is kiváló kísérője lehet, főként esti étkezéseket követően.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése