Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 19., péntek

Mandulafenyőmag



Herbarium Librum

Fenyőfélék Családja

Pinus pinea

Mandulafenyőmag
 
Hihetetlenül hangzik, de egyértelmű tény, hogy az ősember is előszeretettel fogyasztotta a fenyő magvakat, ami azt jelenti, hogy az őskorban is fontos eledel volt, az antik világban szintúgy: a római légió katonáinak élelmezésében fontos szerepet játszott, sőt például kötelező élelmiszer volt. Ették az amerikai indiánok, és nem ismeretlen a keleti kultúrákban sem. A fenyőnek egyébként nemcsak a magját, hanem kérgét, tobozait is felhasználták elődeink, elsősorban teát készítettek belőle. Sokféle fenyő van, melynek magját megesszük. Két fő típus kapható itthon. Az egyik a ducibb, szögletesebb, ázsiai fenyőmag, ez az olcsóbb. Vehetjük még a mediterrán területeken élő európai mandulafenyő magvait is. A mandulafenyőt, angol néven: stone pine, német nyelvterületen: Stein-Kieferként ismerik. Ez a fenyőfajta a száraz klímát kedveli. Dél-Magyarország védett mikroklímájú területein is találkozhatunk mandulafenyő példányokkal. Óriás, sötétlő ernyőivel, rajzolatos törzsével a mediterrán táj elmaradhatatlan fenyője. Ősidők óta művelik, leromlott természetes és elvadult kultúr állományait ma már nehéz megkülönböztetni. Több vonásában emlékeztet a haploxylon diófenyőkre: lágy körvonalú, ernyős koronát formál, gömbölyded tobozán a pikkelypajzsok sugaras oromvonalúak, de tűnyalábpikkelyei zárt kürtőt formálnak, és a tűvel együtt hullanak le – nem felgöngyölődők, és hamar lehullók, tobozai nehezek, fásak, nem papírszerűen könnyűek, alapjuk fölött nem egyben vállnak le. Vaskos törzsű fa, 15 – 25 m magas, külső kérge idővel nagy, pikkelyes táblákra válik, hajtásai gyakran visszatérően „fiatalkori”, azaz „valódi levelesek” (euphyllum), másodlagos tűi 10 – 15 cm hosszúak, rugalmasak. Tobozai 8 – 15 cm-esek, széles, gömbös-tojásdadok, kemények, pikkelyei éretten fényes barnák, pajzsai szélesen domborúak, a köldök irányába 4 – 6 élűek, a harmadik évre érnek. Magja 1,5 – 2 cm, rövid szárnyú, ízletes. Környezeti feltétel: Hazánkban fagyérzékeny, csak védett mikroklímájú helyeken találkozhatunk vele (Pécs). Napos helyeket szereti, a szárazságot jól tűri. A fenyőmag színe a napraforgómaghoz hasonló, krémszínű, annál nagyobb, hosszúkás mag. A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. E hosszadalmas eljárás az oka, hogy a fenyőmag meglehetősen drága. Mivel nagyon magas a zsírtartalma, mézben jól tartósítható. Tunéziában a mentateát szórják meg alaposan fenyőmaggal, majd a mentás magokat kiskanállal lehet kienni a pohárból. Egészséges magocska Antioxidáns, tele van telítetlen zsírsavakkal, és nagyon sok benne az E-vitamin. Magas kálium- és magnéziumtartalmú finomság, csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Karácsonyra készülve egyik fontos feladatunk a fenyőfa beszerzése. A mai árak ismeretében elgondolkodhatunk azon, hogy talán érdemes lenne gyökeres, földlabdás fára szert tenni, aztán kiültetni a kertbe, ha van neki helyünk. Szép dísznövény, ugyanakkor gyógynövénynek sem utolsó. Jó tudni, hogy a tűlevelek nemcsak finom illatot árasztanak, hanem fertőtlenítik is a levegőt. A friss hajtásokból készült tea C-vitaminban gazdag, csillapítja a köhögést, jó torokfájásra, hörghurutra, sőt javítja az étvágyat. Lehet vele gargarizálni, reumás testrészeket borogatni, a fenyőolajból csöppenthetünk a fürdővízbe, mert javítja közérzetünket s erősíti az immunrendszert. A fenyőmag pedig az olasz konyha népszerű kelléke, már nálunk is terjed. Az értékes magok kinyerése nem egyszerű feladat, kézzel kell azokat kipiszkálni például az európai mandulafenyő és a havasi cirbolyafenyő tobozaiból. A kis magok különlegessége a dióra emlékeztető illat és a mandulához hasonló zamat. A dióhoz hasonlóan a fenyőmagot is használják köretek készítéséhez, édes vagy sós ételekhez, húsok, zöldségek, saláták, szószok, torták vagy sütemények ízesítéséhez. Nekünk, magyaroknak a mai napig furcsa tápláléknak számít a fenyőmag, pedig az olasz konyhának elengedhetetlen kelléke. Tele van létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az elmúltévtized kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy a fenyőmag kifejezetten nagy arányban tartalmaz olyan vitaminokat, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Ilyen például az A-, az E-, a B1- és a B2-vitamin. Ezeknek a vitaminoknak a hatására erősödik a szervezet, látványosan szépülhet a hajunk és a bőrünk, nem utolsó sorban pedig szemünk egészségének is jót teszünk velük. Igaz, hogy a fenyőmag pozitív tulajdonságait a tudomány csak mostanában írta le, de ettől függetlenül már régóta alap élelmiszernek számít, különösen a mediterrán térségben. A fenyőmag kiváló antioxidánsnak számít. A benne található pinolénsav különösen gazdag hasznos zsírsavakban, ezért az egész szervezetre jótékony hatással van. Rendszeres fogyasztásával számos betegség elkerülhető, mivel erősíti az immunrendszert, így az év egészében, de különösen télen ideális kiegészítője lehet étkezésünknek. A fenyőmagban a vitaminokon túl nagy mennyiségben találhatunk a szervezet számára hasznos ásványi anyagokat is. Ilyen többek között a kálium és a magnézium, kálcium, vas, foszfor melyek közül a kálium felelős például az ingerületátviteli folyamatok megfelelő működéséért, míg a magnézium a szervezet anyagcseréjében játszik fontos szerepet. A fenyőmag rendszeres fogyasztása vértisztító hatással rendelkezik, emellett csökkenti a magas vérnyomást és segít az ideális koleszterinszint kialakításában.  Nem utolsó sorban lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, ezért fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akiknél a családban már fordult elő hasonló probléma korábban. A fenyőmag nemcsak finom, hanem nagyon értékes élelmiszer is. 100 grammban magas a fehérje: 13,7 – szénhidrát tartalma 13,1, valamint zsírtartalma 68,4 és élelmirost-tartalma, igen gazdag A-, E, B1- és B2-vitaminokban, nikotinamidban, valamint néhány különleges szerkezetű, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Közülük legfontosabb a pinolénsav, aminek számos betegség megelőzésében fontos szerepe van. Hatékonysága főleg az elhízás megakadályozásában, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának késleltetésében jelentős. Egy érdekesség: a mindannyiunk által ismert mesebeli fabábu, Pinokkió neve is "fenyőmag"-ot jelent. A fenyőmag aromája akkor jön ki igazán, amikor egy picit még meg is pirítják. A fenyőmagot pikáns ételek ízesítéséhez is használják, de az édességeknek is gyakori alkotója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése