Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 15., hétfő

Magnélküli Szőlővel Ágyas Olaszrizling Törkölypálinka 2013.



345.

2013/0402

AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY
 
 
  Fleme Seedless Szőlős Olaszrizling
  üvegben érlelve
 
 
A mai napra is tartogattam egy kis különlegességet. Igaz ez nem a pálinka fajtájára vonatkozik, hanem ismét az ágynak, amelyet belehelyeztem. Az ünnepek elmúltával a folytatásban is egy ágyas törköly párlat bemutatásával teszem emlékezetessé ezt a napot. Az alap párlat olaszrizling törkölypálinka, mégpedig abból a fajtából, amelyet nem bogyóztunk le, hanem teljesen hagyományos módon csutájával daráltunk, majd a leengedett színlé után visszamaradt cefrét, ismét beindítottuk erjedésre. Ennek következtében elég savas ital jött létre, amelynek enyhítésére jó esély van azzal, hogy beágyazzuk. Ezúttal nem fűszert, nem gyógynövényt, hanem egy különleges import szőlőfajtát tettünk. Ez pedig nem más, mint Fleme Seedless. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak ez a név nem mond semmit, pedig Amerikában nagyon közismert, és közkedvelt szőlőfajtának számít. Az USA-ban nemesítette W. Thompson az 1900-as években még pedig Kaliforniában és a nyitja, hogy magtalan. Szép formájú szőlő, a szemek lazán csüggnek, és puha, mag nélküli. Rózsaszín árnyalatú, gyakran a bogyók színe jelentősen eltér egymástól. Íze, édes, kellemesen savanykás íz. Szeptember vége és közepe között érik be, és a betakarítás után sokáig eltárolható. A Flame Seedlesst először az 1970-es években vezették be. Ez a második legnépszerűbb szőlő az Egyesült Államokban. A direkt fogyasztásra termelt szőlőket hívjuk asztali, vagy csemegeszőlőnek. Egyre közkedveltebbek az újabb, magnélküli változatok. A török magnélküli szőlő bogyói gömbölyűek, míg a déli féltekéről érkező fajták hosszúkás formájúak. A magnélküli szőlőt  mazsola szőlőnek is hívják. A magnélküli szőlőnek Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában van komoly termelési kultúrája. A magnélküli szőlő a rendszerváltást követő időszakban vált lassan ismertté, azóta már itthon is termelnek magnélküli szőlőfajtákat. A magnélküli szőlő hatóanyagai más arányban tevődnek össze, mint a magos fajtákban. A gyümölcs húsában többféle polifenol található, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak, így jó hatással vannak a szervezet ellenálló erejének fokozására. A magnélküli szőlő szemei azért hullanak nagyon könnyen, mert hiányzanak a magok melyek a bogyókat a szárhoz kötik. Három hónap múlva remélhetően megismerhetjük ennek a párosításnak az eredményét.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése