Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 14., szerda

Stanley Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


240.

2012/1114

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

  Stanley szilva
  üvegben érlelve
 
 
 Ma újból két kategóriát is odább ugrok, amikor az aktuális párlatomat kívánom bemutatni. Annak ellenére, hogy a köztudatban az van elterjedve, hogy idén kevesebb gyümölcs termet, ugyan ezt nem lehet érzékelni a cefrének szánt gyümölcsök területén. Ezt annak köszönhetjük, hogy a pálinka és a pálinkakészítés egyre divatosabbá kezd válni. Az pedig már egyértelművé vált, hogy nem a selejt gyümölcsökből készítenek már párlatot, sokkal inkább az étkezésre szánt első osztályúból. Az persze szinte természetes, hogy ilyenkor november-december környékén már leginkább a késő érésű gyümölcsök, mint az alma, körte, illetve szilva kerülnek lepárlásra. A szilva tipikusan magyar gyümölcs, úton-útfélen találkozhatunk vele, így kirándulás, természetjárás alkalmával is szakíthatunk pár szemet. Felhasználási köre igen széles, hagyományosan készül belőle lekvár, sütemény, aszalt gyümölcs és persze az elmaradhatatlan pálinka. Sajnos azonban manapság nem tartozik a legdivatosabb gyümölcsök közé, pedig megérdemelné a figyelmet. Számtalan fajta van termesztésben, a legelterjedtebb a Stanley szilva, mely a magyar állomány körülbelül egyharmadát teszi ki, a leghagyományosabb honi fajta viszont a híres Besztercei szilva, ami megismerhető a feltűnően hamvas, kék, klasszikus szilva-kinézetéről, és egyedi, muskotályos ízéről. A szilvának régebben nagyobb szerepe volt a mindennapi étkezésben, manapság könnyű hozzáférhetősége, régi jelenléte miatt egyfajta pórias gyümölcsnek számít, és nehezen tartja a versenyt az importból származó, különleges gyümölcsökkel, pedig élettani hatásai kedvezőek, és nem kevésbé ízletes, mint a mangó, a licsi, vagy a füge. A mára egzotikus és drága csemegének számító aszalt szilva évtizedekkel ezelőtt elterjedt, olcsó házi édesség volt, érdemes próbát tenni elkészítésével, főleg, mert különleges ízvilága mellett kiváló természetes hashajtó. Öntermékeny, enyhén nyakas, megnyúlt tojás alakú, nagy gyümölcsű, sötétkék, magvaváló, korán termőre fordul. Húsa kemény, éretten magvaváló, esős időben repedésre hajlamos. Nagyon bőtermő, augusztus végétől szedhető. A fagyokat jól átvészelte, így elég sok termet belőle. Muskotályos illata, pedig talán még fokozottabban érvényesült ebben az évben. A helyes párlat elválasztás okán kiváló natúr pálinka keletkezett belőle, amelyet szívesen ajánlok, mind étkezés előtt, mind utánra.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése