Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 12., hétfő

Kékfrankos Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.


238.

2012/1112

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

  Kékfrankos szőlő
  üvegben érlelve
 
 
Néhány napos kihagyás után, amelyet az ünnepléssel töltöttünk ismét neki álltam dolgozni. A gyümölcsök kategóriájától kicsit elevezve ezúttal a bátai hagyományok kincsestárházához a szőlőtörkölyök világához tértem vissza. Aki nem képes félretenni előítéleteit, és a múlt rossz emlékeiből indul ki, az bizony kirekeszti magát egy olyan élményből, amelyben csak azoknak lehet része, akik belevetik magukat ebbe a rejtelmes világba. Mert valljuk be őszintén, hogy a szőlőtörkölyök világa ilyen rejtelmes világ. Ahány szőlőfajta létezik, legyen az, fehér, vagy vörös, annyi különböző íz, zamat tárható fel, akár csak a borok esetében. Az sem mindegy, hogy az adott törkölyből fehér, rozé, vagy vörös bor készült, mert az elkészítés módja, a szüret időpontja egészen más illatokat, zamatokat csal ki nem csak a szőlő levéből, hanem a szőlőhéjából is. A régi gyakorlattól eltérően ügyeltünk arra, hogy csak egy fajtához tartozó legnemesebb szőlő kerüljön a pálinkába, így illatában és ízharmóniájában érvényesül az adott szőlőfajta jellegzetessége. A párlatok hűen idézik a táj szőlő- és borfajtáinak jellegzetességeit. A mai törkölypálinkánk alapanyaga a kékfrankos szőlő, amelyből héjon áztatásos módszerrel igazi mély vörösbor készült. A préselés enyhén történt meg, így elég sok bor maradt a héjon. A kékfrankos szőlőt idén elég sok stressz érte a hegyközségünk területén, mert bizony a fagyra érzékenyfajta erősen megsínylette a tavaszt. Ennek köszönhetően nem volt szükség terméskorlátozásra, mert ezt a természet elvégezte maga. A megmaradt fürtök a magas napsütéses órák számában remekül fejlődtek ki, igaz a zöldmunkával csínján kellett bánni, nehogy a meleg elvigye a fürtökből a nedvességet. A 21-es mustfok megalapozta a törköly minőségét is. Igen hosszan erjedt a cefre, de talán még így is maradt benne némi szabadcukor. A desztilláláskor igen sok alszesz folyt le, amely finomításkor is hozta kiváló formáját. 84%-os alkoholtartalomról indítottam a finomítást, és a végén az átlag 75%-os alkoholtartalmat mutatott. A lefolyt párlat mind illat, mind aromaanyagokban rendkívül gazdag, fajtajelleges karaktert mutatott. Az étkezés végén, értő módon kínált és mértékkel fogyasztott nemes pálinka nem csak finom, de élettanilag is előnyös. Illatában megtalálhatók a borra emlékeztető jegyek, emellett gyümölcsösség és lágy fatónus jellemzi. Szájba véve finom, elegáns jegyeket érzünk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése