Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 10., szerda

Cabernet Franc Szőlő Natúr Borseprő 2012.


218.
 
2012/1010
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
BORSEPRŐ
 
 
  Cabernet franc szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 A borkészítést Sőrés András borász pincészetében igyekeztem megtanulni, az ő mentorkodása felettem komoly hatással volt, mind boros, mind pálinkás fejlődésemben, sokat dolgoztunk együtt szőlőjében, ahol egy más fajta művelést ismerhettem meg, mint a Rózsa 2001 KFT-nél. Amikor főállású pálinkafőzővé váltam kapcsolatunk kicsit kihűlt, de azért borászati melléktermékeit mindig én kapom meg. Ezúttal a Cabernet franc fejtéséből származó fejtési aljat kaptam meg, amelyben a szőlő magjából, a héjából és a kocsányából származó karakteres ízt és zamatot, a szőlőfajták gyümölcsösséget, a borseprő, pedig az aljborra és a boros erjedésre jellemző telt ízt kölcsönöz a seprőpárlatnak. Az minden esetre jól mutatja a Cabernet franc értékét, hogy számos nemzetközi szakértő vallja, hogy a magyar vörösboros vidékeken otthonra lelt a híres bordeaux-i fajta, a cabernet franc. Miért is különösen fontos számunkra ez a fajta? Ez a bordói fajta mutatja a legszebb változatát nálunk – talán kis hazánkban préseltek önálló prémiumnak szánt fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették a francban rejlő óriási lehetőségeket, ami második otthonára lelt nálunk, ahogy Michael Broadbent mondta. A Cabernet Franc íze a kökény, az erdei szamóca és szilva ízére emlékeztet. Bársonyos, nagy extrakt tartalmú párlatának fogyasztása kiemelkedő élményt nyújt. Jó évjáratban és jó fekvésből remek íz-mélységet érhetünk el. Házasításokban és önmagában is előszeretettel használják. Ezt a párlatot is szobahőmérsékleten 19-22°C-on érdemes és kell fogyasztani, mivel a gyümölcs, a zamatok, az érleltség így érvényesül igazán. A pálinka aperitif és digesztív ital is egyben, étkezés előtt és után is fogyasztható. A Cabernet Franc bujasága semmihez nem hasonlítható. Ennek a seprő párlatnak külön arca van. Bár régóta dolgozom vele, jól ismerem, mégis mindig úgy érzem, tartogat titkokat, meglepetéseket. Az évjáratok minden évben különböznek, így a párlatok is, de ebben a seprő párlatban nincs olyan év, amikor csalódhatnánk. Olyan ital ez, mint védőszentjei is, aki uralkodóból választotta az egyszerűséget, Borgia Szent Ferenc, az ő védelmét kérve jó egészséget kívánok a fogyasztásához. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése