Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 11., csütörtök

Agárdon szakmai úton.


Szakmai úton az Agárdi Pálinkaházban.


Szederkényi Ferenc vezetésével a pálinkafőzők tanulmányi útra mentek Agárdra az ország legnevesebb pálinkafőzdéjébe, ahol Kaiser Gábor fözdevezető fogadott bennünket és kalauzolt végig a birodalmában.


Az út eleje, minden pálinka készítésénél a cefrézés helyszíne, amennyiben ez megfelel a követelményeknek az már fél siker a jó pálinka irányába. A hatalmas hűthető és fűthető acéltartályokban folyik a gyümölcs cefre erjesztése teljesen irányított módon. 


Mielőtt azonban ezekbe a tartályokba a híg cefre belekerülne, válogatni és mosni kell, amellyel ezzel a géppel történik, innen a mögötte lévő darálóba kerül. Ezzel persze még nincsen vége a gyümölcs megpróbáltatásainak.


Az ezen a képen látható berendezés egy magozó gép, amely különböző rostélyok beillesztésével végezhető el egészen az almától a bodzáig. 


A cefre tároló térben persze találhatók kisebb tartályok is, hiszen az ilyen években, mint az idei is, amikor kevés a gyümölcs olykor ezek a kisebbek is elegendőek.


A következő terem, amelyben az útikalauzolás folytatódik barrick hordókkal van feltöltve, amelyben különféle pálinkák érlelése folyik. Közben már a kóstolást is megkezdtük, így a kezünkben pohárral hallgatjuk az előadónkat.


A cefrekészítése után az érlelés is nagyon fontos állomás a pálinka életében, fejlődésében. A kis pálinkafőzős csapatunk vidám érdeklődéssel hallgatja az élményeket, és aktívan részt is vettünk az eszmecserében.


Edit közelről is szemügyre veszi a hordókat, nekik Sellyén a napokban indul be a vadonatúj bérfőzdéjük, ami miatt most kicsit feszültek, de ez egészséges is ilyen nagy vállalkozás elindulásakor. Tanácsaimmal, tapasztalataimmal igyekeztem és igyekszem a jövőben is segítségükre lenni.


Az iker ötszáz literes, egymenetes lepárló berendezések Magyarország legjobb pálinkáinak szülő helye. A kereskedelmifőzés német technológiája itt párosul a legjobb magyar szakemberek tudásával, hogy maradandó élményben a párlatban egyesüljenek.


Az egészet számítógép irányítja, de a mester megmutatja azokat a pontokat, amikor neki kell beavatkoznia, neki kell beállítania a paramétereket. Elmondása szerint laboratóriumra nincsen szükség, jó orr, jó ízlelő bimbók kellenek, és ha ezek meg vannak, van esély arra, hogy tökéletes leválasztás történik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése